Obuća koja će ovog proljeća biti apsolutni hit

Ovaj model cipela bespogovorno je bezvremen, a od ranog 20. vijeka pa do danas stekao je kultni status

11217 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Model obuće o kojem je danas riječ prvobitno je zamišljen kao dječiji, a sve do 20. vijeka nazivan je "bar shoes" zahvaljujući prepoznatljivom kaiščiću koji se protezao preko risa. Tek 1904. godine cipele su preimenovane u Mary Janes, inspirisane likom iz američkog stripa koji je nosio upravo takav, identičan model.

Od trenutka kada se na tržištu pojavila i Mary Jane verzija za odrasle, i to sa potpeticom, modna scena ih je vrlo brzo prihvatila. Tokom šezdesetih, britanska dizajnerka Meri Kvant, inače izumiteljka mini suknje, učinila ovaj model cipela nezaobilaznim modnim komadom tako što se supermodel Tvigi fotografisala u Mary Jane cipelama.

Ta popularnost traje do danas, a to dokazuje i činjenica da su u proljećnoj sezoni 2023. godine Mary Jane cipele ponovo jedan od najvažnijih trendova, piše citymagazine.rs.

Idealni par Mary Jane cipela za vas

Mary Jane cipele nesumnjivo imaju dugu istoriju, a još uvijek su prepoznatljive po dizajnu iz perioda od ’20-ih do ’60-ih. No, moderne verzije čine ih savremenim i izgledaju fantastično uz farmerke, proljećne haljine ili komplete od tvida.

Na listi želja zaljubljenica u modu pored klasičnih crnih lako će se naći i metalik modeli koji dolaze u jednoj boji ili u dvobojnom dizajnu s vrhom u kontrastnoj boji. Dvobojna varijanta ne samo da dodaje moderan prizvuk bijelim haljinama, farmerkama i nježnom letnjem tenu, već izgleda i poput luksuzne dizajnerske cipele.

Osim boje valja odabrati i visinu potpetice – dok su visoke zgodan izbor za večernji stajling, ravne su idealne za dan u kancelariji ili opušten izlazak.

Zašto su Mary Jane cipele tako popularne?

Ovaj model cipela bespogovorno je bezvremen, a od ranog 20. vijeka pa do danas stekao je kultni status. Slično mantilu ili maloj crnoj haljini, Mary Jane cipele su apsolutni klasik koji možete jednako obožavati i nakon nekoliko godina i sezona te uvijek iznova kombinovati sa novim modnim trendovima.

Mary Jane cipele su takođe poznate po svestranim mogućnostima stilizovanja – brzo nadograđuju ležeran stil ženstvenim i elegantnim naglaskom, ali nikada ne izgledaju pretjerano dotjerano. Možda je upravo to i razlog zašto sve Francuskinje trenutno obožavaju ovaj trend cipela, pa se on povezuje sa francuskim šikom. Taj prepoznatljiv, francuski šik krasi savršen spoj elegancije i nonšalantnosti, a inspirisan je modnim trendovima pariških ulica.

Bonus video: