Džaković o novoj kolekciji "Convergence": Forma koja vraća u prošlost

Crnogorska dizajnerka za “Magazin” o kolekciji koju je nedavno premijerno predstavila na Fashion Weeku u Parizu

5524 pregleda 5 komentar(a)
Aleksandra Džaković, Foto: Nikola Pejović
Aleksandra Džaković, Foto: Nikola Pejović

Nesvakidašanji pristup dizajnu kroz odabir materijala i izradu, crnogorsku dizajnerku i arhitekticu Aleksandru Džaković izdvojio je od većine onih koji se na prostorima Balkana bave modom.

Svoj modni svijet stvara pod brendom “AKKA” a njeni kostimi su ekološki osviješćeni jer su napravljeni od biorazgradivih materijala. Prije dvije godina bila je nominovana za prestižno Green Product Award priznanje u kategoriji “Modni dizajn”, a njen rad izabran je između 1461 učesnika iz 51 zemlje. Izlagala je na Crnogorskom, Jahorina i Beogradskom Fashion Weeku, kao i na IFF Porto Montenegro.

U njenoj viziji mode kroz najnoviju kolekciju “Convergence” imali su priliku da uživaju i modni sladokusci na nedavno održanom Fashion Weeku u Parizu.

Model iz kolekcije 'Convergence'
Model iz kolekcije "Convergence"foto: Paul Tomasini

”Kolekcija ‘Convergence’ rađena je specijalno za reviju u Parizu, premda u izuzetno kratkom roku i uz činjenicu da sam jedva uspjela da dođem do traženog materijala”, ispričala je na početku razgovora za “Magazin” Džakovićeva koja je jedina dizajnerka u Crnoj Gori koja se bavi održivom modom i koja vodi računa o tome da koristi materijale koji se lako recikliraju i razgrađuju. No, ne zna kako se ljubiteljima mode u Francuskoj koji su gledali njenu reviju svidjelo ovakvo Aleksandrino viđenje iste.

”Vjerujem da taj segment nijesu uspjeli da percipiraju. Bilo im je interesantnije kako se vuneni filc može iskoristiti za kreiranje garderobe, a naročito rezati na laseru i ručno sklapati. S obzirom na to da se u istom danu paralelno dešavalo više revija na različitim mjestima, fokus je najviše bio na vizuelnom, pa je sa tog aspekta kolekcija bila veoma zapažena”, ispričala je svoje utiske.

Model iz kolekcije 'Convergence'
Model iz kolekcije "Convergence"foto: Paul Tomasini

Njena najnovija kolekcija “Convergence” inspirisana je lokalnom kulturnom baštinom i njenom jedinstvenom estetikom. Ovo nije prva Aleksandrina kolekcija koja je imala sličnu inspiraciju, te se osvrnula na to koliko je teško kroz odjeću spojiti kulturnu baštinu sa modernim vremenima, a da modeli koje predstavlja ne izgledaju retro i već viđeno:

”Recept za dobar rezultat je pravilno transponovanje vrijednosti. Ukoliko se samo bavite apliciranjem ornamentike ili pukim kopiranjem, postići ćete samo jeftini plagijat. Važno je imati razumijevanja za vrijednosti koje su se zbog estetskih, materjalnih, memorijalnih i simboličkih aspekata održale kroz dug vremenski period, ali ujedno i izgubile primjenu u sadašenjem vremenu”, ističe ona.

Model iz kolekcije 'Convergence'
Model iz kolekcije "Convergence"foto: Paul Tomasini

”Moj cilj je da se te vrijednosti ili njihova evokacija kroz savremen izraz prilagode vremenu u kojem živimo. Kontinuitet i pravilan odnos prema tradiciji je nephodan za održavanje identiteta”, smatra dizajnerka čija je najnovija kolekcija rađena u crno bijeloj kombinaciji. Ni do sada joj nije bilo teško da svoju kreativnost izrazi kroz malo boja, a šta je kolekcijom koja je izrađena u crnoj i bijeloj htjela da poruči, otkriva:

”Volim da koristim jedan materijal ili eventualno jednu boju, pa da u okviru takvih ograničenja ispitujem mogućnosti. U ovom slučaju je odabir crne i bijele bio spontan, a ispostavilo se da je većina modnih kuća upravo koristila ovaj kontrast tokom svojih predstavljanja na Nedjelji mode. Crno i bijelo su ekstremne suprotnosti. Konvergencija podrazumijeva suticanje u jednu tačku, a u metafizičkom smislu je to integracija suprotnosti. Crna Gora jeste zemlja ekstremnih suprotnosti, u prirodi i u mentalitetima, pa je crno/bijelo dalo poseban efekat formama koje evociraju prošlost”, smatra Džaković.

Model iz kolekcije 'Convergence'
Model iz kolekcije "Convergence"foto: Paul Tomasini

Kao što je i sama pomenula, svi modeli koji čine njenu najnoviju kolekciju napravljeni su od jednog materijala - vunenog filca. Kako kaže, svaki dio rezan je laserski i ručno sastavljan, a upravo ovaj materijal bio je zahvalan za obradu.

”Najteže je bilo doći do njega, gotovo u posljednjem trenutku. Bila sam primorana da formiram cijelu kolekciju bez opipavanja materijala. Uz poznavanje njegovih karakteristika imala sam u vidu da će se krojevi moći prilagoditi. Filc je zbog toga što nije tkani materijal veoma pogodan za lasersko rezanje, pa se ivice ne osipaju. Vuna je svakako materijal sa najboljim mogućim performansama, pa nju i najčešće koristim. Kako se brend bude razvijao, vodiće se računa da ista potiče iz etičkih uslova striže ovaca”, obećava sagovornica “Magazina”.

Iako domaći kreatori naproljećnom Fashin Weeku kod nas uglavnom predstavljaju kolekciju za sezonu proljeće/ljeto, Aleksandra je išla korak dalje s obzirom na to da je za materijal izabrala vunu.

”U februaru/martu se predstavlja zimska kolekcija 23/24, što meni više pogoduje zbog specifičnog načina izrade modela”, ispričala je Džaković.

Model iz kolekcije 'Convergence'
Model iz kolekcije "Convergence"foto: Paul Tomasini

Domaće modne manifestacije koje predstoje neće iskoristiti da i crnogorska publika vidi njenu kolekciju “Convergence”.

Najvjerovatnije istu neću predstaviti na taj način u Crnoj Gori jer imam u najavi još jedan događaj vani koji se preklapa sa mogućim dešavanjima kod nas. Međutim, plan je da se modeli kroz posebnu kampanju i na drugačiji način budu predstavljeni, a pojedini i dostupni za kupovinu”, ispričala je Džakovićeva.

Dizajnerka je otrkila i svoje utiske sa Fashion Weeka u Parizu, kako joj se dopala organizacija, ostale revije...

Model iz kolekcije 'Convergence'
Model iz kolekcije "Convergence"foto: Paul Tomasini

”Što se tiče organizacije, tim Serbia Fashion Weeka je dobro odradio svoj posao. Jedina nelagodnost je bila što nakon revije drugog dizajnera praktično nijesam imala nimalo vremena da spremim svoje modele, jer su manekenke morale odmah da izađu, ali smo nekako uspjeli. Manekenke su se same oblačile i usput izašle u svojoj obući, pomalo iskrivljenih sukanja i sakoa, ali sve je na kraju prošlo uz pozitivne kritike i ovacije. Sve ostale kolekcije su bile potpuno različite, pa smo sveukupno postigle dobar efekat”, sa ponosom zaključuje Aleksandra Džaković.

Bonus video: