Šest modnih grešaka: Morate ih izbjeći tokom obnavljanja garderobe

Nova modna sezona je na samom početku, pa je još lakše napraviti loše odluke u potrazi za nečim novim i zanosnim

11351 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Čak i najveći ljubitelji šopinga znaju koliko može biti teško kada shvatite da ste svoj novac potrošili ni na šta. Svi žele da njihov teško zarađen novac bude potrošen na dobre modne investicije, a ne protraćen u impulsivnoj kupovini. Nova modna sezona je na samom početku, pa je još lakše napraviti loše odluke u potrazi za nečim novim i zanosnim. Međutim, postoje određene navike u koje se lako upadne, a koje nisu dobre ni za vašu garderobu, ni za vaše stanje na računu. Evo nekoliko savjeta kako da izbjegnete greške pri kupovini garderobe.

Upoređujte cijene prilikom razgledanja

Kada tražite specifičan komad odjeće, bilo da je u pitanju dizajnerska odjeća ili haljina određenog dezena ili boje, razgledanje se uvijek isplati. Može se desiti da naiđete na nekoliko komada koji su po mnogo čemu slični, ali se znatno razlikuju u cijeni. Ne samo da možete naći tačno ono što tražite po povoljnijoj cijeni, nego ćete, nakon razgledanja, imati veći izbor prilikom odabira vaše sljedeće modne investicije.

Nosite odjeću čim ju kupite

Osim ako ne kupujete nešto za određenu priliku, nećete uvijek biti sasvim odlučni dok kupujete novu odjeću. Međutim, ako vaš potencijalni novi komad kupujete za neko kasnije vrijeme, veće su šanse da ćete ju za nekoliko mjeseci naći u ormaru, nenošenu, i pitati kako je tu dospio. Prije nego što nešto kupite, budite sigurni da je to nešto što vam se jako dopada i što nećete lako zaboraviti.

Provjerite da li se ono što ste kupili slaže sa onim što već imate

Da li ste ikada poneli komad odjeće kući i tek kad ste odstranili etikete da se ne slaže ni sa čim što imate u ormaru? Prije kupovine, provjerite da li ono što želite da kupite možete da iskombinujete sa najmanje tri stvari koje već imate, kako ne biste kasnije zažalili.

Ne bacajte staru odjeću

U staroj odjeći se često može naći novi život. Nekad je nečemu što izgleda staro i nenosivo samo potrebno temeljno čišćenje, a nekad stari koje u toku jedne modne sezone izgledaju zastarjelo u sljedećoj postanu pravi hit. Ako je vaša odjeća zaista toliko stara da ju više ne možete nositi, internet ima pregršt savjete o tome kako da staru odjeću iskoristite za uradi-sam projekat.

Ne kupujte samo da biste pratili trendove - pratite sopstveni stil

Koliko god da eksperimentisanje sa odjećom koju ranije niste nosile može da bude zabavno, nikako ne smijete zapasti u situaciju u kojoj nosite nešto samo zato što je takav način odijevanja u trendu. Ako niste, učvristite vaš stil i držite se toga, i nemojte da dopustite da drugi diktiraju šta ćete nositi, naročito ako je u pitanju trend koji vam se nimalo ne dopada.

Ne kupujte stvari u koje ne možete da stanete

Svi se nekad nađemo u pretijesnoj odjeći, naročito nakon zime. Iako postoje ljudi koje kupovanje tijesne odjeće može da motiviše da porade na sebi, ipak biste trebali sebi da priuštite ono u čemu vam je trenutno udobno, čak i ako t sa sobom nosi rizik da će vam kroz nekoliko mjeseci taj komad odjeće biti prevelik.

Bonus video: