Kako su bile obučene zvijezde na dodjeli Oskara: "Stajling slavnih ličnosti treba da pošalje određene poruke"

Crnogorska dizajnerka Milena Đurđić priča o kreacijama zvijezda na nedavno održanoj dodjeli nagrada američke filmske Akademije

10422 pregleda 4 komentar(a)
Milena Đurđić, Foto: Andrija Boljević
Milena Đurđić, Foto: Andrija Boljević

Ceremonija dodjele Oskara tek je završena, no nijesu samo nagrađeni filmovi ono o čemu se priča danima nakon završetka iste. Ovaj događaj odiše glamurom, te su često u fokusu događaja i kreacije koje te večeri na tepihu nose zvijezde ove ceremonije.

Bilo je onih koji su u svojim kreacijama blistali, te će se o njima još dugo pričati, ali i biće inspiracija brojnim modnim sladokuscima.

"Možda nije moj top tri, što se tiče najljepše kreacije, ali, ukupno gledano, najveći utisak na mene je ostavila dobitnica Oskara, glumica Mišel Jeo, jer pored vrlo lijepe i svedene kreacije, žena koja ima 61 godinu, njeno obraćanje na svečanosti, njen primjer da nikad nije kasno za uspjeh, da i pored mnogo životnih razočaranja, neodustajanja, upornosti i jake volje, zasluženo je nagrađena ovim najvećim filmskim priznanjem. Možda sam malo proširila odgovor, ne zamjerite, ali ipak to je moj najveći utisak sa ove noći", kaže crnogorska dizajnerka Milena Đurđić koja ne propušta dodjelu ovih nagrada.

"Inače, najljepše stilizovani, po meni, bili su Lejdi Gaga i Kejt Blanšet", dodaje Đurđić.

Uvijek među najbolje obučenim: Kejt Blanšet
Uvijek među najbolje obučenim: Kejt Blanšetfoto: Reuters

Pripadnice ljepšeg pola često naprave greške pri izboru "savršene toalete", dok muškarci za tu priliku izaberu smoking. Na pitanje znači li to da je njima lakše ako idu na smoking kao sigurnu varijantu, odgovara:

"Dešava se, svakako, da, u želji da se bude drugačiji i, traženju specifične estetike za tu noć, napave greške, pa nekad i punog promašaja. Što se tiče muškaraca i njihovih stilizacija, ne samo za Oskara, već i u drugim sličnim događajima, uočljiva su lijepa "pomjeranja" u stilizacijama, jer je taj poligon za kreativnu igru (muške mode) prilično nadograđen u posljednjih pet, šest godina, kroz nove trendove i slobodnije modne forme. Tako imamo priliku da vidimo, ne samo klasična odijela ili smokinge, već i drugačije, interesantne stilske priče, što predstavlja osvježenje na modnoj sceni i ohrabrenje da se sa kreativnim inovacijama može ići i dalje", odgovara Đurđić.

Mišel Jeo odabrala bijelu haljinu
Mišel Jeo odabrala bijelu haljinufoto: Reuters

Na ovoj dodjeli Oskara, dosta pripadnica ljepšeg pola tepihom koji je ove godine bio u boji šampanjca prošetale su u bijelim haljinama. Bijelu boju svi povezujemo sa nekim drugim ceremonijama, a o tome da li za ovakve prilike treba birati istu, sagovornica Magazina kaže:

"Po prvi put od 1961. godine, crveni tepih Oskara nije bio crven. Umjesto toga, bio je boje šampanjca. Ova promjena nije imala uticaja na nivo raskoši, glamura, koju su filmske zvijezde pokazale na najvećoj noći filmske umjetnosti - sa razigranim detaljima rozete i anđeoskim bijelim haljinama koje su dominirale", primijetila je Đurđić.

"Nadam se da ne griješim, da je crvena boja, namjerno zamijenjena bojom šampanjca, što bi simbolično predstavljalo promjenu, izlazak iz trogodišnje planetarne pošasti koja je odredila sumornije tokove naših života i, veličanstveno slavlje pobjede uz neizbježni šampanjac. S druge strane, dominacija bijelih toaleta simbol je nekog novog početka, u radu, stvaranju, životu", smatra dizajnerka.

Većina učesnika izabere haljine poznatih modnih brendova i kreatora. No, to ne znači da je time napravljen pravi izbor jer postoje kreacije koje ne može baš svako da iznese.

Rijana napravila modni promašaj
Rijana napravila modni promašajfoto: Reuters

"Bilo ih je još naravno. Po mom mišljenju, Rijana i Selma Hajek nose 'titule' pogrešno odabranih kreacija. Jer, stajling slavnih ličnosti u noći dodjele Oskara, pobuđuje posebnu i vaskoliku pažnju, očekuje se i treba da nam još ponešto kaže o svjetskim glumačkim vedetama, da nam pošalje određene poruke...", smatra dizajnerka.

Selma Hajek bila je jedna od najgore odjevenih: Glumica sa ćerkom
Selma Hajek bila je jedna od najgore odjevenih: Glumica sa ćerkomfoto: Reuters

Često upravo replike i varijacije na temu haljina sa crvenog tepiha ne samo Oskara već i drugih manifestacija budu inspiracija maturantkinjama za to važno veče.

"Kopiranje bilo koga i bilo šta nikada nije dobro. To može biti jedna vrsta inspiracije, polazište, ali 'skinuti' nečiji cijeli outfit i tako poći na 'svoje' matursko veče, znači da nijeste ponijeli sebe, nego nešto što pripada drugome, imrovizovanu kopiju neke slavne ličnosti. U tome, naravno, nema ništa autentično, posebno i kao dizajner apsolutno sam protivnik svake takvog pristupa modi", naglašava Đurđić.

Dženifer Koneli
Dženifer Konelifoto: Reuters

Njenu haljinu prošle godine na proslavi decenije Forbsa u Brazilu nosila je svjetski top model Bruna Gadelha. Milena je revijom u Dubaiju prošle godine započela građenje brenda van granica Crne Gore, a da je i sama dobila zadatak da dizajnira kreaciju za ovakav događaj, otkriva kako bi ista izgledala:

"Dizajniranje toaleta za najpopularnije svjetske glumice, za ovako prestižan događaj je, svakako, rijetka prilika da, ukoliko ste talentovani, pokažete svoju dizajnersku posebnu, kreativnu originalnost. Na dizajnersko rješenje utiče filmska priča i rola koju je glumica nosila u filmu, njene godine, karakter, senzibilitet. Sve to treba na studiozan, pažljiv način izraziti u dobro osmišljenoj, lijepoj simbiozi, harmoniji, jednoj efektnoj modnoj priči koja će ostaviti utisak", zaključuje Đurđić.

Bonus video: