Legendarne patike: I dalje su zvijezde proljećnih kombinacija

Iako su kroz svoju, sada već stogodišnju istoriju, prošle različite promjene u dizajnu, baza je nekako uvijek ostala ista. Visoke, niske, šarene, minimalističke, personalizovane, limitirane ili one s debljim đonom – starke su i dalje hit u svakom obliku

11023 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Instagram/Pinterest
Foto: Instagram/Pinterest

Nakon dugih mjeseci hladnoće, kiše i snijega stiglo je proljeće, što znači da čizme napokon možemo da odložimo i sunčanim ulicama koračamo u udobnim i laganim patikama. Mnogi su jedva dočekali ovu promjenu, i čim se za to ukazala prilika, uskočili u omiljeni model patika – starke.

patike
foto: Instagram/Pinterest

Starke su prvi put proizvedene daleke 1917. godine, a tada su bile namijenjene košarkašima. Prvi ih je populariovao upravo košarkaš Chuck Taylor, a nakon nekoliko godina one su i zvanično nazvane po njemu. Ovaj kultni model u sljedećim decenijama je postao simbol mladalačkog bunta prepoznatljiv dio određenih subkultura. U samo neke od obožavatelja starki ubrajaju se legendarna pop-kulturna imena kao što su Ramonesi, Andy Warhol i Kurt Cobain.

patike
foto: Instagram/Pinterest

Svoje kreativne ideje za starke kroz modne saradnje sa firmom Convers tokom godina dala su brojna dizajnerska imena.

Osim što su često prvi izbor za šetnje, izlaske i ostala neformalna druženja, danas odlično izgledaju i u poslovnim prilikama. U potrazi za inspiracijom Grazia je na Instagramu pronašla lijepe kombinacije - evo na koje sve načine možete kombinirati starke!

Starke + široke pantalone

Starke + balon mantil

Starke + odijelo

Starke + plave farmerice

Starke + oversized sako

Starke + crne farmerice

Starke + haljina

Starke + kargo pantalone

Starke + kožna jakna

Starke + color-block

Bonus video: