Korist ili šteta: Kako prepoznati da vam krema za lice ne odgovara

Kada počnete da koristite novi kozmetički proizvod, morate posmatrati kako koža reaguje na njega kako ga ne bi oštetila

8395 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kako odrediti efikasnost kreme za lice? Na kraju krajeva, nije riječ o kozmetičkom tretmanu pa da se već nakon prve sesije koža zagladi i postane elastičnija. Potrebno je dosta vremena da promjene postanu primjetne. Šta ako se krema ne uklapa u naš tip kože ili jednostavno ne radi? Po kojim znakovima je moguće utvrditi neefikasnost korištenog kozmetičkog proizvoda?

Ako izuzmemo očigledne reakcije tijela u vidu alergija i iritacije, treba obratiti pažnju na to kako se koža ponaša. Moguće je da nakon upotrebe kreme na njenoj površini ostane lepljivi film, koji ne samo da donosi neprijatnost, već može izazvati začepljenje pora i razvoj akni.

Evo šta, kako piše magazin Ljepota i zdravlje, ukazuje na to da krema koji koristite ne samo da ne radi, već i šteti našoj koži?

Ljepljivi film na koži nakon upijanja kreme

Ovo nije samo neprijatan osjećaj već i ozbiljan problem za kožu. Pod takvim filmom stvara se „efekt staklene bašte“, koža ne diše, a pore se začepljuju. Aktiviraju se patogene bakterije koje izazivaju razvoj upale i akni.

Razlog za formiranje filma može biti ne samo loš kvalitet kreme, već i njena nepravilna upotreba. Na primjer, ako nanesete kremu s gustom teksturom na masnu kožu, miješajući se s prirodnom masnoćom, na površini će se formirati gusta struktura koja sprečava apsorbciju kreme. Drugi razlog je nedovoljno čišćenje kože prije nanošenja kreme. Prirodni zaštitni film na površini kože može postati barijera koja sprečava prodiranje sredstva u tkiva.

Osjećaj zatezanja

Ovakav osjećaj mogu izazvati određeni sastojci koji čine kozmetički proizvod. Ovu reakciju izazivaju alkohol i antibakterijske komponente. Ako je postotak ovih supstanci u proizvodu previsok, onda koža može da postane veoma suva i osjetljiva. Zbog toga je bolje odbiti upotrebu takve kreme ili je zamijeniti onom u kojoj je koncentracija antibakterijskih sastojaka niža. Ili nadoknaditi učinak kreme dodatnom hidratantnom kremom.

Mašćenje kože

U slučaju da se koristi previše proizvoda s efektom matiranja, može se dobiti suprotan rezultat - pH kože je poremećen i da bi se obnovio, koža počinje da proizvodi veliku količinu sebuma. To dovodi do povećane masnoće i sjaja, kako na cijelom licu tako i u T-zoni. Zato, da biste vratili ravnotežu, kada koristite proizvode za matiranje, neophodno je da obratite pažnju na hidrataciju.

Akne i upale

Kao što je već spomenuto, akne mogu da se pojave ako korišteni proizvod ima pregustu strukturu. Zbog toga su za kožu sklonu upalama prikladnije lagane kreme, serumi ili losioni koji ne stvaraju film na površini i koji se lako upijaju. Takođe se preporučuje da pažljivo proučite sastav kreme prije kupovine. Ako sadrži veliku količinu raznih ulja, to može da izazove mitesere i akne. Ako je koža problematična, onda je prije kupovine kozmetičkih preparata bolje konzultirati se sa specijalistom kako biste izbjegli pojavu akni i bacanje novca na neodgovarajući proizvod.

Manja moć upijanja

Kada nakon nanošenja kreme koža ne upije preparat, to ukazuje da nije dovoljno navlažena. Krema može ostati na licu i kada je nanesete previše. U prosjeku, na kožu treba nanijeti kremu u količini zrna graška, tada se višak neće formirati.

Kada počnete da koristite novi kozmetički proizvod, morate posmatrati kako koža reaguje na njega kako ga ne bi oštetila. Najbolje je izabrati proizvode za njegu po preporuci specijaliste koji će tačno odrediti tip vaše kože i preporučiti efikasan preparat.

Bonus video: