Kada je vrijeme da promijenite šminku

Stara maskara može izazvati blefaritis, neugodnu upalu očnog kapka praćenu svrbežom, pa i konjunktivitis. Ne stavljate olovku za oči unutar linije trepavica jer ćete time omesti rad Meibomove žlijezde koja ima važnu ulogu u stvaranju suza

12106 pregleda 39 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sve ima svoj vijek trajanja, pa i šminka koju većina žena koristi na svakodnevnoj bazi.

Stručnjaci za zdravlje i ljepotu kože neprestano upozoravaju na činjenicu da stara kozmetika povećava rizik od dobijanja infekcija i gljivičnih oboljenja. No teško je reći kad je kozmetički proizvod izgubio svoj kvalitet, jer njegovo propadanje počinje čim ga otvorite, a potpuno je jasno da svaki pojedinac drugačije koristi i čuva kozmetiku. Malo je proizvoda na kojima je naveden rok upotrebe što je u svijetu šminke veliki nedostatak.

Ipak, neke ‘odokativne’ metode mogu vam pomoći da izdvojite one proizvode koji bi mogli imati kraći upotrebni vijek - a to su najčešće oni kozmetički proizvodi koji su vlažni.

„Ono što će vam najčešće izazvati infekciju su stvari poput krema ili proizvodi koji su vlažni i tamni”, piše The New York Daily News citirajući izjave dr Andree Thau, optometričarke iz New Yorka i PR-a Američke optometrijske organizacije koje je dala za MSNBC.

Poseban oprez važan je pri upotrebi proizvoda koji se koriste oko očiju. Stara maskara može izazvati blefaritis, neugodnu upalu očnog kapka praćenu svrbežom pa i konjunktivitis. Stručnjaci savjetuju da šminku za oči mijenjate najmanje svaka tri mjeseca. Kreme, tečna i hidratizujuća sredstva najmanje svakih godinu dana (i prije ako ih stalno koristite i u njih stavljate prste), a olovke, puder, ruževe za usne i sjaj za usne najkasnije nakon 18 mjeseci. Držite se podalje od testera iz trgovina i drogerija, savjetuje Thau.

Ako baš morate isprobati određenu boju, upotrijebite štapiće od pamuka ili nanesite sloj na ruku i zatim obrišite. Uvijek imajte u vidu da su testeri potencijalni izvor bakterija. Ne stavljate olovku za oči unutar linije trepavica jer ćete time omesti rad Meibomove žlijezde koja ima važnu ulogu u stvaranju suza. Ako te žlijezde ne mogu pravilno funkcionisati, mogli biste imati problema sa suvoćom očiju.

Savjeti, preporuke, teme o zdravlju, čekaju vas u četvrtak, 13. aprila u novom broju dodatka Zdravlje, koji dobijate besplatno uz štampano izdanje Vijesti.

Bonus video: