Darko Kostić nakon devet godina u PG: Imam privilegiju da se ponašam kao elita

Srpski dizajner u Crnoj Gori će održati samostalnu reviju u okviru jubilarne XX manifestacije Fashion Connection
143 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2017. 14:35h

Nakon devet godina, srpski dizajner Darko Kostić predstaviće svoju novu kolekciju podgoričkoj publici i to u vidu samostalne revije, a u okviru jubilarnog XX Fashion Connectiona, koji će se održati u oktobru.

Na početku razgovora za “Vijesti”, Kostić je istakao da to što ga nije bilo na modnoj sceni gotovo tri godine, ne znači da ništa nije radio.

“Svi oni koji me poznaju i prate moj rad znaju koliko i šta radim. Nisam želio da se poslije dobijanja svjetskih, prestižnih nagrada, moje ime izgovara uz imena mnogih ljudi koji se danas bave sa modom. Nemam ništa protiv njih, ali to je moja odluka”, iskren je dizajner.

“Nisam želio da se moje ime i brend vezuje za ljude koji su na početku karijere ili koji po meni uopšte ne zaslužuju da nose epitet modnog dizajnera. Imam tu privilegiju da se ponašam kao elita, previše je truda i rada iza mene”, istakao je on, dodajući da je za vrijeme kratke pauze uživao u svom radu.

Posljednji put svoju kolekciju u Crnoj Gori Kostić je predstavio u Delta Cityju, 2009. godine, a za “Vijesti” je otkrio zbog čega je poželio da se vrati u Podgoricu.

“Zaista nemam vremena, neko sam ko radi 365 dana u godini, u svom ateljeu i sa klijentima Dugo sam razmišljao, pošto je u pitanju 15 godina mog brenda i želio sam da svoju novu kolekciju predstavim u tri grada”, odgovara modni kreator.

Kako je pojasnio, osim u Podgorici, svoje posljednje modele predstaviće i u Beogradu i Zagrebu, a u pitanju su “gradovi koji su ga najviše podržali”.

Iako je samostalna revija u Podgorici zakazana za oktobar, Kostić je još prošlog vikenda održao kasting za modele, a kaže da je taj nivo profesioalizma za njega karakterističan.

“Zato su moji rezultati takvi kakvi jesu. Ja ne umijem drugačije. Ključne odluke koje moram da donesem, ne sve, već one najbitnije, je uvijek bolje donijeti prije nego kasnije”, poručuje on.

Upravo kastinge na kojima bira manekenke koje će nositi njegove modele, u šali naziva “strašnim stresom”.

“Od njih sve zavisi i one su mi najbitnije. Te djevojke vole mene i to što ja radim, i samim tim žele da rade onako kako sam ja zamislio, zato mi je najveći pakao kada shvatim da nešto nije dobro, da ne mogu nešto da obuku...”, uz smijeh pojašnjava Kostić.

“Manekenke i ja smo nerazdvojni proces od početka rada do prezentacije”, ispričao je dizajner koji se osvrnuo i na to što je udruženje njegovih kolega u Francuskoj nedavno ukinulo broj 32 u borbi protiv anoreksičnih manekenki.

“To su gluposti. Djevojke sa kojima ja radim nisu anoreksične, već jednostavno takve. Da bi ste se bavili tim poslom ipak morate imati neku predispoziciju. Ne možemo svi biti manekeni, neke zbog toga padaju u nesvjest od gladi, ali konstitucija je ipak ta koja odvaja manekenke od onih koje to nisu”, tvrdi dizajner i poručuje da nije ni potrebno da sve djevojke postanu modeli.

“Što su devojke mršavije, to su siluete ljepše, ali ni jedna manekenka koju znam se nije izgladnjivala, već su jednostavno takve. Pa ni košarkaši nisu visoki zato što su pretjerano jeli, već je to njihova prirodna predispozicija koja ih razdvaja”, smatra modni dizajner uz opasku da se danas svako naziva manekenom.

Kada je u pitanju njegov rada, Kostić ističe da neće odustajati od ranijeg koncepta - ekstavagantnih modela, sa jednom haljinom u samom centru kolekcije.

“Kao i uvijek, vrlo sam detaljan. Ta priča koju treba da napravim od prve do posljednje siluete za mene je užasno bitna i stalno razmišljam o tome tokom procesa stvaranja, jer nikada nisam privlačio pažnju ničim drugim, osim kolekcijom. Vjerovatno sam ovdje, poslije 15 godina rada upravo zbog toga”, poručio je on, a zatim nagovijestio šta će predstaviti u Podgorici.

“Vrlo je čudna kolekcija, ja se pomalo plašim kako će to sve izgledati. Uradio sam neke komade koje sam jednostavno želio, bez objašnjenja zašto i šta je poenta toga, što i jeste primijenjena umjetnost - pravim ono što mislim da treba. Nadam se da ću uspjeti da dočaram tu priču”, ispričao je kreator, koji je otkrio i inspiraciju za rad.

“Ptice, ali ne bukvalno, već njihov let. Nadam se da ćete shvatiti poentu priče kada budete vidjeli i posljednju djevojku na pisti. Samo se nadam da ću biti kadar da ispričam cijelu priču do kraja”, priznao je on.

Kolekciju premijerno predstavlja u Beogradu, bez publike

Kada je u pitanju premijerno prikazivanje kolekcije, dizajner je kazao da će prva revija biti održana u Beogradu, ali i da je koncept potpuno drugačiji od onoga na šta su ljubitelji mode navikli.

“Prvo će biti u Beogradu i to će biti 'silent show', bez publike, već da samo ja uživam u njoj, jer ne želim nikome da je prikažem”, otkrio je Kostić, dodajući da će zainteresovani moći da gledaju reviju uživo uz pomoć livestreama.

“Revija će se održati na zaista spektakularnom mjestu, kao i uvijek kada su u pitanju moje revije. Nadam se da ću uspjeti da izrazim tu liniju, da je moda iznad svega, iznad publike”, poručio je on, a zatim istakao da će publici biti dostupne fotografije modela nakon revije.

Galerija

Bonus video: