Milena Đurđić: Bila mi je čast da kreiram odjeću za inauguraciju

"Po prvi put, kao crnogorska dizajnerka, učestvovala sam u vizuelnom kreiranju izgleda predsjednika i prve dame na inauguraciji, što je nagovještaj okretanja domaćoj produkciji", kaže modna dizajnerka

10703 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Milena Đurđić, modna dizajnerka, Foto: Privatna arhiva
Milena Đurđić, modna dizajnerka, Foto: Privatna arhiva

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i naročito njegova supruga Milena pobrali su niz komplimenata vezanih za izgled tokom inauguracije.

Tim povodom je modna dizajnerka Milena Đurđić za Vijesti kazala da je stilizovanje Predsjednika države i prve dame za inauguraciju, najodgovorniju i u tom smislu najveći dizajnerski izazov: "Šef države predstavlja i simbolizuje svoju zemlju, jednako tako oči javnosti su uprte i u prvu damu, te je, stoga, bilo potrebno na suptilan način utkati crnogorsku istorijsku simboliku, pokazati odvažnost, ali i pristojnost, bez napadnog glamura, predstavljajući se moderno, savremeno, evropski, što treba da šalje poruku o državi koju predstavljaju".

Inauguracija
foto: Luka Zeković

Prema njenim riječima, kreacije moraju biti prožete simbolikom, značenjem, porukama, a sa druge strane moralo se voditi računa o protokolu boja, forme, i svih detalja za ovakav događaj.

"Strategija usklađivanja boja, konstrukcije odjeće, detalji koji nose simboliku su elementi koje je trebalo dovesti u savršenu harmoniju, jer samo na taj način možemo ostvariti vizuelni efekat i vizuelnu komunikaciju koja šalje jasnu poruku svijetu", objasnila je Đurđić.

Inspirisali su je, kako kaže, stihovi naše himne “Oj svijetla majska zoro” - i to rađanje sunca i valer boja dok sunce izlazi. "Odabrala sam jednu određenu plavu boju - između svijetlo plave i plave", kaže.

Inauguracija
foto: Luka Zeković

Plava boja je boja mudrosti, razumijevanja, odanosti, stabilnosti...

"Cvijet na haljini prve dame je uzet sa crnogorske narodne nošnje, ali sam ga modifikovala u moderno sa 3d efektom. Isti takvi cvjetići su detalji i na rukavima. I drapiranje na haljini ima svoje značenje - novi putevi, vodilje ka nečem novom i vjera u dobro za sve nas."

"Predsjednik Jakov Milatović je nosio trodijelno odijelo, sa tri džepa. Plava kravata i plava džepna marama, u boji haljine prve dame Milene, osim dizajnerskog efekta, ima i poruku važnosti očuvanja čvrstine i neraskidive veze porodice, tradicionalne vrijednosti crnogorskog društva", precizira kreatorka.

Za popodnevni prijem odabrano je kraljevsko plavo odijelo, duplo kopčanje.

Jakov Milatović
foto: Luka Zeković

Dvostruko kopčanje, objašnjava Đurđić, ostavlja utisak formalnosti, otmenosti i ponosa, često se zove i veličanstveno kopčanje, a sama konstrukcija pridonosi isticanju ramena, stamenošću tijela i odiše suptilnom odvažnošću, koja je primjerena svečanom trenutku.

"Bila mi je osobita čast što mi je ukazano povjerenje da po prvi put, kao crnogorska dizajnerka, učestvujem u vizuelnom kreiranju izgleda predsjednika i prve dame na inauguraciji, što je i nagovještaj okretanja domaćoj produkciji, a meni i podstrek za dalje pregalaštvo na stvaranju nacionalnog brenda", naglasila je Milena Đurđić.

Bonus video: