Celulit se "hrani" alkoholom bijelim hljebom i slatkišima

Treba izbjegavati prerađenu, kao i slatku i vrlo slanu hranu jer podstiče nakupljanje tečnosti u organizmu, dok kafa i alkohol usporavaju cirkulaciju

9060 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Celulit nastaje zbog niza razloga, poput slabosti vezivnog tkiva, poremećaja cirkulacije, fizičke neaktivnosti, nepravilne prehrane, stresa ili pušenja, a najviše se javlja na koži bedara, stražnjice, oko koljena, stomaka i skočnih zglobova. Uglavnom se pojavljuje kod žena zbog drugačije strukture potkožnog tkiva kod muškaraca i žena te zbog estrogena koji ima važnu ulogu u razvoju žene. Stručnjaci se slažu da ključ uspješne borbe protiv celulita leži u zdravom načinu života.

U današnje vrijeme možemo se puno lakše boriti s celulitom nego prije, jer je sve više saznanja i istraživanja. Bitan faktor su hrana i piće, ali i njihov kvalitet.

Izvor vitamina - Maslačak prirodno liječi jetru, dijabetes, probavu i celulit... Opšta je preporuka jesti laganu hranu, siromašnu zasićenim masnoćama, a bogatu vitaminima, mineralima, vlaknima i vodom. Uz promjenu svakodnevnih prehrambenih navika iz kojih bi trebalo izbaciti sve rafinirane i prerađene namirnice, prženu i preslanu hranu, potrebno je uvesti svakodnevnu fizičku aktivnost i paziti na hidradnost organizma. Tokom dana se preporučuje popiti dvije do dvije i po litre tečnosti, najviše u obliku vode, a odlična dopuna su i biljni čajevi.

Kafe, alkohola i gaziranih pića takođe se treba kloniti jer podstiču stvaranje celulita, a zamjena mogu biti svježi sokovi. Prerađena i slatka i jako slana hrana podstiče zadržavanje supstanci u organizmu i nakupljanje tečnosti te tako i stvaranje celulita, što je razlog za izbjegavanje. Isto važi i za suvomesnate proizvode jer se sporo vare.

Biljna kozmetika: Bršljan skida celulit, a peršun smanjuje bore. Osim što je vrlo kaloričan i deblja, šećer otvrdnjuje kolagenska vlakna koja se nalaze sa unutrašnje strane kože, pa masnoća postaje još vidljivija. Istovremeno dolazi do otvrdnjavanja krvnih žila, zbog čega se cirkulacija usporava pa tijelo ne može da se riješi masnoća i štetnih supstanci. Iz istog je razloga potrebno piti manje kafe - sve više od šoljice na dan usporava cirkulaciju. Jednako djeluju i napici bogati kofeinom, kao i alkohol koji u većim količinama usporava cirkulaciju te povećava nivo masnoća u krvi.

Koža prilično loše podnosi i naglo mršavljenje i ponovno naglo debljanje te nastaje još veći celulit. Uzrok je među ostalim i taj što dijete za brzo skidanje suvišnih kilograma sadržavaju male količine proteina. Naš organizam pretežno se sastoji od vode i proteina te zato dolazi do velikih i naglih gubitaka na težini.

Čak se i kolagen sastoji od proteina, a upravo je on zaštita da masne ćelije ne dođu do spoljnje površine tkiva. Nedostatkom proteina i kolagen gubi čvrstoću, zato gubi i sposobnost zadržavanja masnih ćelija u dubljim slojevima te nastaje celulit.

Čudesno more - Kupka od morske soli podstiče mršavljenje i uklanja celulit.

Bez prerađenih namirnica - Procesuirane i slane namirnice poželjno je izbaciti iz jelovnika, a integralne žitarice, voće i povrće postaviti kao temelj svakodnevne prehrane.

Stop pušenju za ljepšu kožu - Nikotin iz cigareta takođe utiče na pojavu celulita, kao i šećer, koji ometa unos vitamina C u organizam.

Umjesto nezdrave hrane - Povećajte unos namirnica bogatih vitaminom C (voće i povrće) i kalijumom (banane, kajsije, breskve, narandže, pasulj, integralne žitarice, orašasti plodovi).

Namirnice koje treba izbaciti s jelovnika

Slatki sokovi: gazirani, a često i negazirani sokovi sadrže puno šećera i vještačkih supstanci pa brzo smanjuju napetost kože. Zamijenite ih običnom vodom kojoj možete dodati malo limuna i biljnim čajevima.

Nezdrava pica: Osim lošeg genetskog nasljeđa, loša cirkulacija takođe može pogodovati nastanku celulita. Pica se najčešće sastoji od puno masnoća i bijelog brašna. U kombinaciji su otrov za cirkulaciju.

Bijeli hljeb: Nutricionisti preporučuju da se bijelo brašno izbaci iz jelovnika. Za razliku od ječmenog, raženog ili rižinog - bijeli kruh povećava nivo inzulina te nosi “prazne kalorije“ koje podstiču nastajanje masnih ćelija.

Masna hrana: Kobasice i ostale mesne prerađevine, maslac, margarin, pavlaka i punomasni sir puni su trans masnih kiselina, pa brzo dolazi do povećanog inzulina u krvi, koji podstiče stvaranje masnih naslaga i celulita.

Alkoholna pića: Alkohol sadrži velik broj toksina i kalorija. Uz to, vitamin C, kalcijum i cink teže se apsorbuju u organizmu i na taj način alkohol blokira njihov učinak protiv masnoća i za ljepotu kože.

Pereci: Iako sadrže malo masnoća i kalorija, pereci su puni soli, koja ne samo da može da uzrokuje osjećaj nadutosti već i dehidraciju tijela, što će celulit na stražnjici učiniti vidljivijim.

Šećer neprijatelj broj 1: Hrana bogata šećerom izaziva nagli skok inzulina koji podstiče stvaranje masnog tkiva. Vezanjem šećera na bjelančevine slabi uloga bjelančevina i nastaje upala, zbog čega je celulit bolan na dodir u kasnijim fazama.

Sojin umak: Prepun je soli, koja na sebe veže vodu, što se zatim najbolje vidi na masnim naslagama na stomaku, zato je bolje ne dodavati ga hrani, a za ukus koristiti svježe začinsko bilje.

Brza hrana: Ova hrana kombinuje nekoliko sastojaka koje treba izbjegavati - visok sadržaj toksina, aditiva, zasićenih masnoća i kalorija. Veći unos brze hrane vodi i do sve većih naslaga masnoća i vidljivosti celulita.

Bonus video: