Još nije kasno da se sredite za plažu

Često se dešava da se sa prvim boravkom na plaži na usnama pojavi herpes. Razlog tome je prisutvo herpes virusa koji se aktivira na jakoj temperaturi. Usne prije odlaska na more moraju da se svakodnevno njeguju pantenolom i grožđanom masti

8383 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Izbjegavajte solarijume i jako sunce

Prije odlaska na more, potrudite se da svojoj koži lica i tijela obezbijedite pravilnu njegu. Ključno je da se zaštitite od negativnog dejstva ultraljubičastih sunčevih zraka što je više moguće.

Tijelo i lice perite glicerinskim sapunom. Nakon toga nanosite kreme, losine i mlijeka za tijelo. To čini našu osnovnu njegu. Prije sunčanja na plaži, kožu možete da pripremite i kratkotrajnim sunčanjima, ali ta izlaganja suncu moraju da budu umjerena i između 9 i 15 časova. Korišćenje solarijuma se nikako ne preporučuje.

Sunce je u junu jako, pa je neophodna upotreba sredstava sa zaštitnim faktorom. Za lice on mora da bude najmanje sa oznakom 15 zbog resorpcije, dok se za tijelo zaštitni faktor razlikuje u zavisnosti od tipa kože. Važno je da se naglasi da osobe svetlije puti ne smiju da koriste kozmetičke preparate sa zaštitnim faktorom manjim od 35.

Često se dešava da se sa prvim boravkom na plaži na usnama pojavi herpes. Razlog tome je prisutvo herpes virusa koji se aktivira na jakoj temperaturi. Usne prije odlaska na more moraju da se svakodnevno njeguju pantenolom i grožđanom masti. Svakako ne treba da se zaboravi ni na njegu kose koja je podložna isušivanju tokom toplih mjeseci, pa zahtijeva upotrebu pakovanja bogatih uljima i pantenolom.

Vježbe koje odgovaraju svima

Za mjesec dana pravilnim načinom vježbanja možete da se riješite suvišnih kilograma i da zategnete određene grupe mišića.

Trideset minuta treba raditi kardioprogram, zatim osnovne vježbe istezanja, iskorak i čučnjeve sa trbušnjacima. Taj drugi dio treninga treba da traje 20 do 30 minuta. Nakon toga treba da se nastavi sa kardio vježbama sljedećih 30 minuta. Ovaj trening koji traje sat i po vremena treba da se upražnjava tri puta nedjeljno. Zahvaljujući njemu za mjesec dana možete se riješite 5 do 10 kilograma.

Ovim vježbama se zatežu mišići stomaka, nogu i zadnjice.

Za leđa preporučuje se treniranje na lat mašini, za rameni dio vježba letenje sa bučicama, za bicepse vježba pregib sa bučica, a za tricepse potisak iznad glave sa bučicama.

Riješite se dlaka za dvije sedmice

Neizostavan dio lijepog i njegovanog izgleda žena je koža bez suvišnih dlačica. Kozmetički saloni su pripremili brojne vrste depiliranja.

Podjednako su efikasne i depilacija toplim i hladnim voskom. Za osobe sa jačim dlakama preporučuje se depiliranje toplim voskom. Dlake treba da se odstrane najmanje 7 dana prije prvog sunčanja kako bi se izbjegle iritacije. Efekti depiliranja, zavisno od vrste dlake i kože, traju od dvije nedjelje do mjesec dana.

Pored depiliranja, poželjno je da se prije odlaska na more uradi blagi tretman čišćenja lica bez upotrebe dermoabrazije kao i tretman hidratatcije, koji treba primijeniti i na tijelo.

Poželjne i nepoželjne namirnice

Režim ishrane za svakog od nas najbolje je da odredi nutricionista. Ipak, i pored pojedinačnih razlika, poštoje opšti savjeti koje svako može da primijeni.

Umjesto tri klasična obroka na dan, neka to budu pet manjih, što će učiniti da vaš metabolizam bude na visokom nivou. Ne preskačite doručak. Unosite dosta povrća i voća: šargarepe, salate, jabuke i sezonsko voće. Ovom zdravom hranom ćete izbaciti grickalice koje obično jedete između obroka. Razmišljajte o tome da je zdrava hrana – dobra hrana. Naučite da je voda veoma važna i pijte je u dovoljnim količinama. gazirana i slatka pića prosto lijepe kalorije na vaš struk i zadnjicu. Zamijenite ih sa vodom.

Ono što treba da se izbjegava su čokoladice, čips, krekeri, i ostale grickalice koji su puni praznih kalorija bez nutritivne vrijednosti. Nemaju minerale, vitamine, a sadrže velike količine zasićenih masti i šećera.

Bonus video: