Modni festival IFF u Tivtu: Ljepota i umjetnost mogu da spasu svijet

Ovogodišnji Internacionalni modni festival IFF biće održan 21. i 22. jula u prostoru Synchro Porto Montenegra i okupiće krem svjetske modne scene

2508 pregleda 1 komentar(a)
Sa jučerašnje konferencije za novinare povodom petog IFF-a, Foto: Privatna arhiva
Sa jučerašnje konferencije za novinare povodom petog IFF-a, Foto: Privatna arhiva

Peti Internacionalni modni festival IFF biće održan 21. i 22. jula u prostoru Synchro Porto Montenegra, a ljubitelji mode imaće jedinstvenu priliku da tokom dva dana uživaju u kolekcijama visoke mode.

Manifestacija iza koje stoji modna agencija Fabrika i Porto Montenegro biće svečano otvorena revijom modne kuće visoke mode Rami Al Ali, da nakon njihove nove kolekcije i presjeka onoga što su radili do sad, publika će imati priliku da vidi i modele sa potpisom Agate Ruiz de la Prada. Dan kasnije planirana je modna revija visoke mode Toni Vorda.

Model iz kolekcije Agate Luiz de la Prada
Model iz kolekcije Agate Luiz de la Pradafoto: Privatna arhiva

“I ove godine 21. i 22. jula Tivat će biti stjecište svjetske mode. Urednik WWD magazina je prošle godine rekao, a to nam je veliki kompliment, da ono što je Kanski festival za film, to je IFF za modu. Nastavljamo tradiciju poznatih svjetskih kreatora. Ove godine smo napravili i internacionalnu kampanju kojoj nije cilj samo da promoviše našu manifestaciju, već podjednako i Porto Montenegro, Tivat i Crnu Goru”, istakla je direktorica modne agencije Fabrika Vesna Mandić. Ona je otkrila da je program sastavila još početkom februara, te da joj je cilj bio da se isprati aktuelni trend - New Generation, međutim na nagovor Danila Kalezića, PR menadžera Porto Montenegra odlučila se da i ovogodišnje izdanje bude posvećeno visokoj modi.

“Visoka moda jeste bajka. Međutim nedjelja visoke mode su januar i juli te je bio veliki problem što je IFF dvije sedmice nakon tih revija kad oni uveliko rade reklamne kampanje”, istakla je Mandić te dodala da nije bilo lako dovesti najveće.

Moto ovogodišnjeg festivala je “Samo nas ljubavi i ljepota mogu spasiti”, te su u skladu sa tim imali drimi kolekcije.

“Nadam se da ćete gledajući naše revije, živjeti i doživjeti pravi san i magiju”, nada se Mandić.

Model iz kolekcije Rami Al Alija
Model iz kolekcije Rami Al Alijafoto: Privatna arhiva

Kalezić je istakao da je cilj Porto Montenegra da presele džez-set sa Santorinija i ostalih luksuznih destinacija, te je i to bio jedan od razloga što je insistirao da ove godine u sklopu IFF-a budu predstavljene drimi kolekcije.

“Hoćemo “Seks i grad”, hoćemo Keri Bredšo, hoćemo sve ono čemu se sad vraćamo. Ova godina je takva kakva jeste i valjalo bi da pošaljemo poruku da ljepota i umjetnost stvarno mogu da spasu svijet”, istakao je on.

Novina u odnosu na prethodna izdanja je to što je zbog velikog interesovanja uvedena mogućnost kupovine karata za IFF Porto Montenegro, a Mandić je objasnila da je taj broj ulaznica ograničen.

“Na ovaj način modnim revijama moći će da prisustvuju svi poštovaoci mode. U prodaji će biti mali dio postojećeg kapaciteta gledališta, uključujući i VIP mjesta. Karte se mogu kupiti preko GIGS TIX-a”, napomenula je Mandić.

I ove godine IFF će imati prateći program na prostoru Mulo 2 u Porto Montenegru. Tako će večeras od 20.30 časova u sklopu istog biti upriličena modna revija Fashion Company, gdje će manekenke prošetati u novim kolekcijama preko četrdeset svjetskih modnih brendova koji se mogu naći u radnjama Fashion & Friends.

“Večerašnja modna revija biće kruna našeg rada u dosadašnjem periodu. Drago mi je što ćemo na ovaj način biti dio renomiranog festivala. Fashion kompanija ove godine slavi 30 godina, zastupljeni smo na prostorima Balkana, imamo preko 130 maloprodajnih radnji, a sve je počelo ovjde u Crnoj Gori, tačnije u Beranama prije više od 40 godina. Sa svojom vizijom i shvatanjem biznisa smo stigli gdje smo danas, i nastavljamo da rastemo i da se razvijamo. Ova revija posvećena je partnerima, korisnicima, partnerima i siguran sam da ćemo saradnju nastaviti”, istakao je predstavnik Fashion Company Nebojša Kontić.

“Vrlo smo ponosni što će nezvanično IFF krenuti danas sa spektakularnom revijom”, zaključila je Vesna Mandić.

Bonus video: