Moćni tretmani za akne

Akne su jedna od najčešćih kožnih bolesti na svijetu, a oko 85 odsto ljudi ih je imalo makar jednom u životu

8337 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Evo nekoliko prirodnih tretmana koji imaju naučna uporišta.

Jabukovo sirće

Poznato po sposobnosti borbe protiv mnogih vrsta bakterija i virusa. Dokazano je i da neke kisjeline iz vog sirćeta suzbijaju upale uzrokovane aknama što sprečava i nastanak ožiljaka.

Pomiješajte vodu i sirće u razmjeri 1:3. Nakon čišćenja, smjesu lagano nanesite na kožu pomoću vate. Pustite oko 20 sekundi, isperite vodom i osušite. Po potrebi ponovite ovaj postupak 1-2 puta dnevno.

Cink

Cink je bitan nutrijent koji je važan za rast ćelija, proizvodnju hormona, metabolizam i imunitet. Istraživanja pokazuju da osobe s aknama imaju nižu procenat cinka u krvi nego one s čistom kožom.

Optimalna doza cinka za akne nije utvrđena, ali nekoliko je studija pokazalo značajno smanjenje akni primjenom 30-45 mg elementarnog cinka dnevno.

Takođe je važno napomenuti da se nanošenje cinka na kožu nije pokazalo djelotvornim.

Maska s medom i cimetom

Pomiješajte 2 kašike meda i čajnu kašičicu cimeta. Nakon čišćenja nanesite masku na lice i ostavite je 10-15 minuta. Isperite masku i potpuno isperite lice. Med i cimet imaju protivupalna, antioksidativna i antibakterijska svojstva. Zbog toga mogu biti korisni za kožu sklonu aknama.

Ulje čajevca

Poznato je po svojoj sposobnosti da se bori protiv bakterija i smanjuje upalu kože.

Pomiješajte 1 dio ulja čajevca s 9 djelova vode. Umutite pamučni štapić u smjesu i nanesite ga na zahvaćena područja.

Ako želite, nanesite hidratantnu kremu. Po potrebi ponovite ovaj postupak 1-2 puta dnevno.

Nanesite zeleni čaj na kožu

Staviti zeleni čaj u kipuću vodu 3-4 minuta. Pustite da se čaj ohladi. Pomoću vate nanesite čaj na kožu. Pustite da se osuši, zatim isperite vodom. Takođe možete dodati preostale listove čaja medu i napraviti masku.

Redovan piling

Piling je proces uklanjanja gornjeg sloja mrtvih ćelija kože.Vjeruje se da piling smiruje akne uklanjanjem ćelija kože koje začepljuju pore. Izmiješati jednake dijelove šećera (ili soli) i kokosovog ulja-putera. Pročistite kožu mješavinom i dobro isperite. Piling se provodi onoliko često koliko je potrebno.

Pazite što jedete

Odnos između prehrane i akni raspravlja se već godinama. Nedavni dokazi pokazuju da insulin i glikemijski indeks, mogu biti povezani s aknama. Zbog toga se vjeruje da namirnice s visokim GI imaju direktan uticaj na razvoj i težinu akni. Bijeli hljeb, slatka bezalkoholna pića, kolači, krofne, slatkiši. Namirnice s niskim glikemijskim indeksom uključuju voće, povrće, mahunarke, orašaste plodove i integralne žitarice.

Obratite pažnju i na mliječne proizvode. Dvije velike studije su dokazale da su veće količine mliječnih proizvoda u ishrani povezane s aknama.

Smanjite stres

Hormoni koji se oslobađaju tokom stresa mogu pogoršati akne. Smanjenje stresa može pomoći u poboljšanju akni.

Bonus video: