Pedikir možete i kod kuće uraditi

Nokte oblikujte u smjeru prirodnog rasta, no preporučljivo je nokte na nogama rezati u “kockasti” oblik. Turpijom zagladite oštre ivice i dobro operite nokte kako biste uklonili ulje

7562 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pedikir i lijepi nokti na nogama sastavni su dio uređivanja za izlazak u otvorenim cipelama, no svaka se žena osjeća dotjerano kada su joj nokti na rukama i nogama uređeni. Ukoliko želite svakog dana imati prekrasno uređene nokte, nastavite da čitate jer donosimo najbolje proizvode i korake do kućnog pedikira.

Za pedikir nije potrebno mnogo, a pogotovo ne odlazak u spa centar za koji mnogi niti ne mogu odvojiti vrijeme ili novac. Bilo da želite da uredite stopala prije ljetnih mjeseci i sandala ili jednostavno želite da se osjećate posebno u svojoj koži, sve sebi možete priuštiti u sopstvenom domu.

Ukoliko se spremate da sprovedete pedikir kod kuće, potrebno vam je nekoliko pomagala i proizvoda koji će olakšati sam proces te pružiti savršen rezultat. Za pedikir kod kuće potrebno je: kupka za stopala (po želji dodajte so za kupanje), peškir i posuda za kupku (lavor), kamen za uklanjanje odumrle kože sa stopala, losion ili krema za stopala, štapić za kutikule i turpija, ulje za kutikule (ili obično kokosovo ulje), makazice ili noktorez za nokte, bazni lak i nadlak, lak u boji.

Kada prikupite sve potrebno za pedikir, napunite posudu (plastični lavor) s toplom vodom u koju možete dodati so za kupanje, tj. himalajsku sol i nekoliko kapi eteričnog ulja po izboru. Umočite stopala i držite ih u kupki 5-10 minuta dok koža i nokti ne postanu mekši.

Zatim uz pomoć kamena uklonite odumrlu kožu na petama i donjem dijelu stopala. Kada ste gotovi, isperite stopala i posušite ih peškirom. Nanesite losion ili kremu u debljem sloju i lagano izmasirajte stopala. Umjesto losiona, može vam poslužiti i bilo koje biljno ulje poput kokosovog.

Nanesite i ulje na kutikule, pričekajte da se upije otprilike 5 minuta, a zatim pogurajte kožicu uz pomoć štapića za kutikule. Nokte oblikujte u smjeru prirodnog rasta, no preporučljivo je nokte na nogama rezati u “kockasti” oblik. Turpijom zagladite oštre ivice kako ne biste uništili omiljene najlonke i dobro operite nokte kako biste uklonili ulje.

Nanesite tanak sloj baznog laka za zaštitu noktiju od laka u boji i pričekajte nekoliko minuta dok se ne osuši. Slijedi nanošenje laka u boji, tačnije dva tanka sloja. Između svakog sloja laka pričekajte 10-ak minuta. Na kraju nanesite završni sloj nadlaka za duže trajanje.

Kada ste završili sa lakiranjem, izbjegavajte šetanje i obuvanje obuće ili čarapa minimalno sat vremena kako bi se pedikir u potpunosti osušio.

Za pomoć odvajanja prstiju na nogama, poslužite se presavinutim toaletnim papirom, pamučnim vaticama ili kupovnim kalupom za lakiranje noktiju na nogama.

Bonus video: