Njega kose ljeti

Tokom ljeta sunce i so dodatno oštećuju kosu, a tek feniranje ili peglanje. Svaki tip kose se drugačije prirodno suši - talasasta se raščešljava četkom sa širokim zupcima, a kovrdžavoj treba mala pomoć. Nemojte sušiti kosu fenom, već ju pustite da se prirodno osuši

10077 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Budite pametniji i ovo ljeto na odmor pođite bez fena, figara ili pegle. Kosa će vam biti zahvalna! Bilo da imate ravnu, kovrdžavu ili talasastu kosu, ovo ljeto pustite uređaje za uređivanje kose i pustite da Sunce, more i vjetar budu vaši frizeri.

Kovrdžava kosa

Nakon tuširanja, kosu omotajte u peškir tako da glavu zabacite naprijed i peškir omotate da lagano pritisne kovrdže prema tjemenu. Tako ćete dobiti prirodni volumen i učvrstićete kovrdže, piše The Chalkboard.

Tokom ljeta, glavni saveznik u održavanju kovdža je kokosovo ulje jer će tako preko ljeta zadržati vlagu. Prstima ga nanesite po kosi i lagano umasirajte u vrhove. Ne sušite kosu fenom. Ako se pak tuširate u večernjim satima, nabavite svilenu jastučnicu da biste spriječili nastanak elektriciteta u kosi.

Za talasastu kosu

Talasastu kosu malo je teže prirodno sušiti jer nikada ne znate kako će vam kosa na kraju ispasti. No i za to postoji rješenje.

Nakon tuširanja istisnite višak vode peškirom kako bi kosa ostala vlažna i počešljajte je češljem sa širokim zupcima. Najvažniji korak je sprej za teksturu koji će održati valove u kosi i nakon što se ona osuši.

Dodatni savjet je da možete da napravite frizuru koja će održati kosu talasastom. Podijelite kosu na četiri jednaka dijela i ispletite labave pletenice koje počinju od pola glave. Tako ćete dobiti idealne, a opet čvrste talase u kosi. Dakle, kada je kosa još vlažna, napravite pletenice i pustite da se kosa do kraja osuši. Takođe, izbjegavajte dodirivanje kose tokom dana jer će se bespotrebno naelektrisati.

Za ravnu kosu

Ravna kosa poprilično je jednostavna za sušenje na prirodnom vazduhu. Međutim, problem je održati prirodni volumen kose tokom dana. Mokru kosu dobro osušite peškirom i zatim je očešljajte češljem za mokru kosu ili posebnim češljevima za raščešljavanje. Ravna kosa je izuzetno osjetljiva kada je mokra pa treba biti pažljiv.

Tokom ljeta pokušajte da smanjite korištenje preparata za stilizovanje kose. Za volumen možete koristiti sprej od ulja čajevca dok je još vlažna.

Ako želite da smanjite elektricitet i dodati sjaja kosi, kokosovo ulje veličine graška protrljajte između prstiju i nježno nanesite na kosu, pritom izbjegavajući tjeme.

Bonus video: