Strije muče mnoge žene: Kako nastaju, mogu li se spriječiti ili ublažiti

Strije su kozmetički problem i kao takve potpuno bezopasne za fizičko zdravlje. Međutim, estetski i kozmetički problemi mogu uticati na negativnu sliku o sebi, izazivati osjećanje stida, nezadovoljstva sobom i narušiti samopouzdanje

5278 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Strije su uobičajeno stanje kože, koje većina nas razvija u nekom periodu života, a posebno u trudnoći. One predstavljaju naše „ratne ožiljke“ na koje možemo biti ponosne ili ih možemo mrzjeti i stidjeti ih se. U poslednje vreme na društvenim mrežama raste prihvatanje realne tjelesnosti, čemu doprinose poznate ličnosti, glumice i modeli, koje promovišu normalnost strija.

Ako vam Kloe Kardašijan poručuje da voli svoje strije, da li se zbog toga osjećate malo bolje, ili pomislite „lako je njoj“ i još više se nervirate?

Na vama je da li ćete prihvatiti svoje strije, zajedno sa ostalim nesavršenostima svog izgleda, a na vama je i da li ćete koristiti napredak medicine i tretmane koji pomažu da se strije ublaže. Dok razmišljate o tome, saznajte zašto strije nastaju i kako možete ublažiti njihove tragove, piše easylife.rs.

Kako nastaju strije

Strije nastaju kada se koža isteže preko granica svoje prirodne elastičnosti – tada kolagenska i elastinska vlakna pucaju, što dovodi do vidljivih ožiljaka. Mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu, iako imaju tendenciju da se javljaju na područjima koja su bila izložena naglom rastezanju – na stomaku tokom trudnoće, na grudima tokom puberteta, nadlakticama, butinama, bokovima, zadnjici.

Kada se pojave prvi put, liče na svježe tragove kandži – na bijeloj koži one su crvene i ljubičaste i vremenom gube boju i ostavljaju blijede tragove, usječene u kožu.

Osim prilikom rasta u pubertetu, gojenja i rastezanja kože u trudnoći, strije se mogu pojaviti i kada naglo izgubite težinu.

Uzroci nastanka strija

Trudnoća – koža se rasteže dok stomak raste, a dodavanje kilograma izaziva i rastezanje na drugim djelovima tijela, najčešće na bokovima i butinama. U pubertetu se dešava isto – nagli tjelesni rast i dodavanje kilograma, izazivaju pucanje kože na djelovima tijela koji su se najbrže razvili i povećali.

Hormonski uticaj – nagla promjena hormonske ravnoteže, zbog poremećaja štitne ili nadbubrežne žlijezde, uzimanje anaboličkih steroida sa visokim nivoom testosterona, sindrom policističnih jajnika, kao i pubertet i trudnoća, kombinuju uticaj hormona sa rastezanjem tkiva koje dovodi do pojave strija.

Trening sa tegovima – brz rast mišića može izazvati pucanje kože i pojavu strija na rukama i nogama.

Brzo gojenje ili mršavljenje – strije se javljaju kada se koža brzo rasteže, kao i kada se brzo skuplja (efekat izduvanog balona).

Osim rastezanja kože, postoje još neki faktori koji utiču na to da se kod pojedinih ljudi pojave strije, a kod drugih ne. Hormonske promjene i genetika takođe igraju važnu ulogu u nastanku strija – hormon stresa kortizol može oslabiti vlakna elastina u koži, tako da ako ste podložniji stresu, možete biti skloniji strijama u odnosu na nekog ko ih nema.

Takođe, upotreba kortikosteroida i neka medicinska stanja (kao što je Kušingov sindrom, vezan za nivo kortizola), mogu povećati vjerovatnoću da razvijete strije.

Kada jednom nastanu, ostaju trajni ožiljci – strije vremenom izblijede, ali uvijek ostaju vidljive.

Da li su strije rizične za zdravlje

Strije su kozmetički problem i kao takve potpuno bezopasne za fizičko zdravlje. Međutim, estetski i kozmetički problemi mogu uticati na negativnu sliku o sebi, izazivati osjećanje stida, nezadovoljstva sobom i narušiti samopouzdanje. U tom smislu, pojava strija može uticati na mentalno zdravlje i emocionalnu ravnotežu.

Može li se spriječiti ili ublažiti pojava strija?

Generalno, ne možete sprečiti da strije nastanu, ako se koža rasteže preko granica svoje elastičnosti, ali istraživači su otkrili da upotreba proizvoda sa hijaluronskom kisjelinom, koja je prirodno prisutna u našoj koži, može ublažiti njihovo stvaranje. Ono što možete da učinite jeste da njegujete kožu, održavate stabilnu težinu i izbjegnete naglo gojenje ili mršavljenje, koje rateže kožu, da ne uzimate steroide i rano liječite bilo kakve hormonske poremećaje – to je jedina poznata prevencija strija.

Kada počnu da se pojavljuju, pojedina sredstva za borbu protiv strija mogu spriječiti veću štetu, smanjiti njihovo proširivanje i ublažiti ožiljke, a to su ona sredstva koja sadrže retinol, hijaluronsku kisjelinu i vitamin E, koji imaju naviše uticaja na regeneraciju ćelija kože i održavanje njene elastičnosti.

Međutim, sredstva sa retinolom i retinoidima ne treba koristiti tokom trudnoće i dojenja, jer su ovi sastojci škodljivi za bebu. Za vrijeme trudnoće, okrenite se prirodnim sredstvima za njegu, na biljnoj bazi. Ali ako vaše strije nisu povezane sa trudnoćom, treba da ih tretirate čim primijetite da se pojavljuju crveni tragovi.

Retinoidi koje prepisuje dermatolog

Retinoidi kao što je tretinoin, opsežno su istraženi, testirani i odobreni za liječenje specifičnih dermatoloških stanja, uključujući i liječenje strija. Važno je da znate da se kreme sa tretinoinom mogu nabaviti u slobodnoj prodaji, odnosno, kupiti bez recepta, ali da samostalnim korišćenjem ovog tretmana, bez konsultacije sa dermatologom, možete izazvati komplikacije i napraviti dodatnu štetu svojoj koži, jer postoje propratni efekti (crvenilo, iritacija, peckanje, perutanje), koji se mogu intenzivirati ukoliko vam je koža osjetljiva.

Dakle, retinoide koristite po savjetu i pod nadzorom dermatologa, koji će procijeniti vaš tip kože i odrediti vrstu retinoida, količinu i učestalost primjene. Retinoidi podstiču proizvodnju kolagena i pomažu u jačanju i obnavljanju oštećenih kolagenskih vlakana u strijama (kao i u svim ostalim ožiljcima), utičući na njihovo smanjivanje i čineći ih manje primjetnim.

Takođe, retinoidi ubrzavaju piling, koji podstiče obnavljanje površine kože i utiče na teksturu strija, tako da se one izravnavaju sa površinom kože, blijede i gube vidljivost. Prilikom tretmana retinoidima ne možete očekivati brze rezultate, ali poslije nekoliko mjeseci dosledne i kontrolisane upotrebe, vidjećete poboljšanje.

Sredstva za strije sa retinolom i retinil palmitatom

Retinol i retinil palmitat nastaju od vitamina A i imaju slična svojstva kao retinoidi koje prepisuje dermatolog, ali njihovo dejstvo je blaže i zato ih možete nabaviti i koristiti sami, bez recepta ili nadzora.

Koncentracija aktivnih sastojaka u ovim proizvodima (losionima i kremama) je niža i formula je blaža – njihova moć je manja, ali slabiji su i rezultati. Ipak, oni i dalje povoljno djeluju na obnavljanje kože i pomažu da strije budu manje upadljive i mogu biti idealan izbor ukoliko imate osjetljivu kožu i jake reakcije na snažnije retinoide.

Neinvazivne kliničke procedure za uklanjanje strija

Kozmetička medicina je razvila visok stepen djelotvornih neinvazivnih procedura, koje pomažu u uklanjanju ožiljaka i oštećenja kože i mogu pomoći i kod strija, ukoliko ste spremni na proces liječenja i cijenu ovih korekcija.

Laserska terapija vrlo djelotvorno stimuliše proizvodnju kolagena i dovodi do izglađivanja kože, ujednačavanja pigmenta i manje vidljivosti strija.

Mikrodermoabrazija uključuje piling spoljašnjeg sloja kože, kako bi se podstakao rast novih ćelija i smanjila vidljivost strija.

Hemijski piling koristi kisjeline kako bi uklonio gornji sloj kože, otkrivajući svježe ćelije i smanjujući pojavu strija.

Tretman mikroiglama podstiče proizvodnju kolagena, regeneraciju kože i poboljšava teksturu strija korišćenjem finih igala koje stimulišu ćelije malim ubodima. Ovaj tretman se može kombinovati sa emitovanjem frekvencija koje podstiču odgovor na zarastanje rana, naročito kod tretmana u kome se koriste duže iglice, odnosno, dublji ubodi. Da biste primijetili razliku, potrebno je oko šest tretmana koji se obavljaju jednom mjesečno.

Karboksiterapija ima sličan stimulativan efekat i uključuje površinsko ubrizgavanje zagrijanog ugljen-dioksida, koji aktivira ćelije fibroblasta. Ovaj tretman se sprovodi jednom nedjeljno, tokom dvanaest nedelja.

Ako nemate problem da prihvatite svoje strije i volite svoje tijelo i dalje možete željeti da ublažite njihove tragove i isprobate preporučene tretmane, kao dio njege i brige o sebi.

Bonus video: