Šminka u zrelim godinama: Obavezno izbjegnite ove greške

Pet najčešćih promašaja koje prilikom šminkanja prave žene u "ozbiljnim" godinama

8919 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dobro je poznata činjenica da se struktura naše kože mijenja s godinama pa njega kože ne može biti ista i sa 20 ili sa 40 godina

Sasvim je normalno da se u jednom trenutku moraju zamijeniti sredstva za smanjenje lučenja sebuma ili smirivanje neprijatnih akni sa anti-age preparatima koja sadrže retinol, kako bismo potaknuli sintezu kolagena i tako bore učinili manje izražajnima, piše tportal.hr .

Ali, šta je sa šminkom? Naime, većina dama iznad 50 pravi nekoliko grešaka kada je u pitanju nanošenje šminke. Pravite li ih i vi?

1. Greška: Više šminke bolje pokriva nedostatke

Ovo je potpuno pogrešno. Baš suprotno, jer više šminke u ovom slučaju znači i više bora na licu što velike količine šminke dodatno istaknu. Zato je bolje našminkati se što prirodnije i izbjegavati tešku šminku jer ona dodatno daje godine licu.

2. Greška: Puder s punim prekrivanjem

Vizažisti ističu da je prozračnija podloga za šminku puno bolja opcija za dame iznad 50. Laganija formula koja hidratizuje i ne taloži se u porama i borama je odlično rješenje za zreliju kožu, a isto pravilo primijenite i kad se radi o izboru korektora. Na primjer, mnoge Francuskinje starije od 50 izbjegavaju puder jer se taj proizvod često fokusira čak i na najmanje bore na licu i brzo čini kožu neprirodnom. Umjesto toga, treba fiksirati vrlo laganu make-up podlogu jer ćete u protivnom izgledati starije nego što zapravo jeste.

3. Greška: Crna olovka za oči

Crna olovka za oči izgleda pregrubo i ima neprijatnu posljedicu - taloži se u naborima što ne izgleda nimalo privlačno.

Osim toga ima još jedan nepoželjan efekt: čini oči manjima, a ne izgleda nimalo laskavo jer tokom godina koža, kao i kapci polako se spuštaju. Ukoliko ipak ne možete bez olovke na očima, odaberite smeđu ili sivu olovku koju zatim pažljivo pažljivo treba razmazati za prirodniji izgled. Ovaj trik otvara pogled i oči izgledaju veće.

Savjet: tamna sjenka nanesena tanko, četkicom izgleda jednako dobro kao i tuš za oči.

4. Greška: Izbor tamne ili svjetlucave sjenke

Jako pigmentirana sjenka za oči dodatno ističe bore i tzv. vranine noge oko očiju, pa pripazite. Vizažisti damama iznad 50 savjetuju izbjegavanje dramatično našminkanih očiju u smokey eyes stilu jer to oči čine manjima, a takav izgled dodaje godine.

Savjet: Mnogo bolja opcija je sjenka za oči u prirodnim 'nude' i svijetlo smeđim tonovima.

5. Greška: Neredovna hidratacija

Dobro pripremljena koža ključna je za svjež i mladalački izgled zato nikako nemojte zaboraviti na kvalitetne hidratantne kreme koja će nahraniti i hidratizovati lice.

Bez obzira kakvu šminku nanesete to neće dobro izgledati ukoliko je koža isušena i nedovoljno pripremljena. Nanesite kremu na lice ujutru kao dnevnu njegu i uveče kao noćnu njegu i ne zaboravite ni na dekolte.

Bonus video: