Zašto je pranje kose jednom nedjeljno loša ideja: Čak i kad izgleda čisto

Debata o pranju kose je beskonačna, ali možda se može razriješiti

34541 pregleda 25 reakcija 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dok neki stručnjaci kažu da je pranje kose jednom nedjeljno u redu sve dok koristite dobar šampon i vaša kosa dobro reaguje na tu učestalost, postoji i druga strana medalje. Ako je vaša kosa izuzetno suva i ne pere se dovoljno često, s godinama može izgubiti prirodnu vlagu.

Kada izgleda čisto, ali zapravo nije

Ako spadate u grupu ljudi koja bi mogla da pere kosu svakog dana, možda zavidite onima koji čitavu nedelju preguraju sa naizgled čistom kosom. Ali, u realnosti stvari su malo drugačije. Iako kosa izgleda čisto, u suštini - nije. Sa najvećim agresorom 21. veka - zagađenim vazduhom, znojem, duvanskim dimom… kosa postaje zasićena i sve samo ne čista.

Posljedice zagađenja (i nedovoljno pranja)

Kada se kosa pere manje od dva puta nedeljno, folikuli se začepljuju i to može izazvati niz problema: perutanje vlasišta, svrab, osjetljivost, pa čak i gubitak kose. Male, oku nevidljive čestice, sprječavaju da se kosa obogaćuje kiseonikom, zbog čega je preporučljivo da je perete češće, čak i ako imate gustu, suvu kosu za koju možda ne osjećate da joj je potrebno često pranje.

Efekte koje zagađenje ima na kosu proučavao je još 1994. godine Istraživački centar industrijske toksikologije u Laknau. U to vrijeme se pokazalo da su suspendovane čestice, dim i zagađujući gasovi talože na kosi i koži glave, izazivajući upalne i iritativne reakcije koje mogu čak dovesti do gubitka kose, piše harpersbazaar.rs.

Zaključak: Perite kosu dva puta nedjeljno

Ne postoji univerzalno pravilo za „pravu“ učestalost pranja kose jer, morate voditi računa i o mjestu gdje živite i načinu života koji vodite (nije isto živjeti u gradu sa mnogo zagađenja i živjeti na selu). Klima, vožnja motocikla ili automobila, bavljenje sportom, kvalitet vode koja se koristi za pranje… sve to igra ulogu. Dakle, čak i kada je kosa suva i gusta, stručnjaci savjetuju pranje najmanje dva puta nedjeljno kako bi se uklonili svi ostaci koji se mogu nakupiti na koži glave, koji zasićuju i slabe kosu.

Bonus video: