Ne činite ih: Osnovne greške pri izboru jakne, mantila, kaputa

Jakne i kaputi su najskuplji elementi naše garderobe. Zato želite da budete sigurni da trajati više od jedne sezone

13200 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Prilikom odabira jakni, kaputa i mantila treba biti posebno oprezan: riječ je odjeći koja će na vama biti prvo primijećena i zato je jedan od najvažnijih predmeta u garderobi. Ako napravite grešku pri izboru – to se ne može sakriti.

Jakne i kaputi su najskuplji elementi naše garderobe. Zato želite da budete sigurni da trajati više od jedne sezone. Da biste to obezbijedili, treba da zbate kako da izaberete prave komade, i što je najvažnije, kako da izbjegnete uobičajene greške koje kvare vaš stil.

aravno, teško je uporediti kupovinu kaputa za jesen i, na primjer, jakne za zimu – oni će se razlikovati i po sastavu tkanine i po funkcionalnosti. Međutim, prilikom izbora ovih djelova garderobe, treba obratiti pažnju na iste stvari. Da bi vaš izbor bio zaista uspješan,Lepota i zdravlje otkriva…

Greške pri izboru jakni i kaputa

Pogrešna dužina

Ako želite da vaš kaput ili jakna odgovaraju vašem stilu i da se slažu uz ostatak odjeće, izaberite dužinu koja je oko sredine lista ili duža. Takvi modeli će izgledati sjajno sa haljinama, suknjama (sakrivaće ih ili biti u ravni), kao i sa pantalonama, farmerkama, helankama i šortsevima.

jakne
foto: Pinterest

Pogrešna boja

Hit predstojeće sezone je odjeća jarkih boja. Međutim, ova moda će proći jako brzo, a pritom, teško je uklopiti jarki kaput. Zato, opredijelite se za drugi trend – tihi luksuz. Bolje je da se odlučite za neutralniju paletu boja – bež, crna, siva ili braon. Ove boje nisu tako upečatljive, uvijek izgledaju luksuzno, pored toga, lakše se kombinuju sa drugim nijansama.

jakne
foto: Pinterest

Pogrešan stil

Obimni rukavi i ramena, nedostatak revera i tkanja, opušten kroj – sve ovo jeste trend, ali je kratkog vijeka, a pritom i sakriva prednosti figure. Birajte jakne, kapute i mantile klasičnog kroja, oni ističu liniju i čine vas vitkijom i višom.

jakne
foto: Pinterest

Jeftina i upadljiva dugmad

Nepravilno odabrana dugmad i ukrasi mogu “ubiti” bilo koji, čak i najmoderniji autfit. A u slučaju kupovine jakne i kaputa, koja je na vidiku, to je posebno tačno. Da biste izbjegli dosadne greške, idite na minimalizam.

Neprikladni printovi

Vratite se dva pasusa unazad i ponovo pročitajte pasus o boji. Dakle, sa printom je još komplikovanije. Ako nemate priliku da unaprijed razmislite o svakoj kombinaciji, bolje je potpuno napustiti šare na jaknama. Ako ne možete bez toga, izaberite klasične boje – karirane, pruge, riblja kost…

jakne
foto: Pinterest

Punjenje ili postava lošeg kvaliteta

Davno su prošli dani kada se toplom smatrala samo jakna koja je sadržala paperje i perje (otuda i sam naziv ove vrste odeće). Savremene tehnologije omogućavaju stvaranje zaista toplih jakni bez upotrebe prirodnih materijala. Štaviše, visokokvalitetna vještačka punjenja su mnogo pogodnija za upotrebu: lakše je brinuti o njima, lakše su po težini i ne izazivaju alergije.

Bonus video: