Pripazite: Ovih pet loših navika ubrzavaju starenje kože lica

Kreme su samo jedna stvar koja može pomoći u održavanju kože zdravom

15589 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ulažete u skupe kreme vjerujući da će one biti ključni faktor u sprječavanju preranog starenja kože vašeg lica. U tome nema ništa loše, ali ne očekujte da je to dovoljno.

Naime, kreme, pa čak i one koje nisu najskuplje, uz pravilnu njegu će sigurno pomoći u održavanju kože lica zdravom, ali, one su samo jedna stvar od nekoliko o kojima bi trebalo da vodite računa.

Postoje i drugi faktori koji doprinose mladolikom izgledu. Dr Dev Patel izdvojio je pet loših navika koje svakodnevno praktikujemo, koje su zaslužne za gubitak elastičnosti kože i nastanak bora.

1. Vruća voda

Ima nešto umirujuće pri samoj pomisli na napunjenu i mirisnu kadu punu tople vode. Iako se topla kupka čini kao savršen recept za relaksaciju nakon napornog radnog dana, ona nije baš toliko dobra za kožu.

„Vruća voda može dovesti do gubitka vlažnosti kože. Kada se predugo tuširate, najčešće se prsti smežuraju, a koža postane suva, što je očigledan znak da vašem tijelu treba dubinska hidratantna krema“, objasnio je dr Petel i napomenuo da je mlaka voda idealna za tuširanje.

„Mlakom vodom ćete obezbijediti za svoju kožu zdravu barijeru koja pritom neće biti lišena svojih prirodnih ulja, neophodnih za gipku kožu“, dodao je.

2. Trljanje očiju

Ako želite da izbjegnete nastanak bora, ne trljajte oči.

„Pokreti potezanja i povlačenja oka mogu izazvati prerano istezanje kože i povećati razgradnju kolagena“, rekao je dr Patel.

Za borbu protiv bora, dr Patel predlaže nanošenje seruma koji podstiče proizvodnju kolagena, piše Živim.hr.

3. Pretjerano čišćenje

Svi znaju da je važno na kraju dana skinuti šminku, kremu za sunčanje i svu nakupljenu prljavštinu s lica. Ali, kao i sa svakim pretjerivanjem, čišćenje lica takođe može smanjiti efikasnost proizvodnje prirodnih ulja kože. Ovako oštećena kožna barijera, ostavlja kožu suvom i izloženu preranom starenju.

„Izbjegavajte čišćenje lica više od dva puta dnevno i koristite mlaku vodu, kao i u slučaju tuširanja“, savjetuje dr Patel.

4. Nenošenje naočara za sunce

„Naočare za sunce nisu samo modni detalj već igraju ključnu ulogu u zaštiti očiju od štetnih UV zraka sunca. Ako ih ne nosite, vremenom može doći do pojave bora, staračkih pjega i gubitka elastičnosti kože“, kaže stručnjak.

5. Spavanje na boku

Vcerovatno imate omiljeni položaj za spavanje koji zauzimate čim legnete u krevet. Ipak, spavanje na boku, prema ovom doktoru, nije dobro za kožu.

„Ako je vaše lice pritisnuto uz jastuk, to može doprinijeti opuštenoj koži. Budući da trećinu svog života provedemo u snu, ti se nabori tokom vremena mogu učvrstiti u vašoj koži, prouzrokujući bore“, objasnio je.

Dr Patel savjetuje da pokušate da naučite da spavate na leđima ako možete, stavite svilenu ili satensku jastučnicu kako biste smanjili trenje na koži.

Bonus video: