Savjeti koji će vam pomoći: Kako nositi štikle bez bolova?

Kada nosite visoke potpetice koje prelaze 8 cm visine, mijenjate biomehaniku hoda

17795 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Ne postoji ništa nalik na zadovoljan osmijeh i osjećaj samopouzdanja kao kada prvi put obujete potpuno nove štikle, naročito ako ste dugo željeli da ih kupite. Takođe nema ničeg sličnog strahu koji osjećate na samo jedan sat do događaja za koji planirate da ih nosite, pitajući se kako ćete preživjeti dan u ovim cipelama jer vam stopala već pulsiraju. Kako nositi štikle bez bolova? Možete li nositi visoke potpetice, a da vam bude udobno? Da li je to neka čudesna vještina koju poseduje samo nekoliko žena na svijetu? Možete li “naučiti” da nosite štikle?

Na internet stranici kako-zasto tvrde da imaju provjerene savjete kako nositi štikle bez bolova u stopalima.

Zašto štikle izazivaju bol?

Lokacija potpetice

Kada zamislite vaše najdraže štikle, razmislite o dijelu gde je pozicionirana potpetica. Da li se štikla spušta ravno niz zadnji dio cipele? Ili je štikla postavljena malo dalje, na sredini pete?

štikle
foto: Pinterest

Ako otkrijete da kada nosite potpetice postoji bol u središnjem dijelu stopala, ortopedi preporučuju da se odlučite za cipele s štiklom koja je pozicionirana na sredini vaše pete, a ne na njenom kraju.

Ovo omogućava manji pritisak na prednjem dijelu stopala i omogućava peti da pomogne.

Smanjite visinu štikle

Sigurni smo da vas ovo neće iznenaditi, ali odabir štikle koja je visine 8 cm ili niže, spasiće vam stopala i kičmu.

Vaš tipičan obrazac hodanja je peta do pete, ali kada nosite visoke potpetice koje prelaze 8 cm visine, mijenjate biomehaniku hoda, mijenjate ravnotežu, a stopala žele da hodaju na prstima kako bi vas održala uspravnima.

štikle
foto: Pinterest

Ne brinite ako vam je apsolutno omiljeni par potpetica iznad 8 cm. Obućar može smanjiti visinu potpetice većine cipela čak do 2.5 cm, bez oštećenja same cipele.

Važno je napomenuti da samo zato što su vam potpetice niže ne znači da su se vaše držanje i hod promijenili. Čak i štikla od 5 cm mijenja način držanja i hodanja.

Oblik cipela

Nije neuobičajeno da čujete kako vas neko upozorava da se klonite cipela sa špicastim vrhom i da pokušate da umjesto njih nosite zaobljene cipele. Iako ovo ima smisla u teoriji, u praksi oblik vrha cipele može odigrati drugačiju ulogu nego što mislite.

štikle
foto: Pinterest

Ako osjetite bol sa strane stopala bilo blizu malog prsta ili palca (ili čukljeva), to koliko je visok obod cipele (koliko je cipela isječena) može zaista odigrati važnu ulogu. Uvjerite se da vas obod ne presijeca blizu područja na kojem obično osećate iritaciju.

Tu vam može pomoći i uložak za cipele. Preporučuje se kožni uložak kako bi mogao bolje da se oblikuje prema vašem stopalu.

Oblik prstiju može odigrati važnu ulogu u nošenju štikli. Ako imate kraće prste, možda nećete imati problema sa nošenjem špicastih cipela, jer prsti ne štrče u prednji dio cipele. Međutim, ako imate duže prste, možda je pametna ideja da u potpunosti izbjegavate cipele sa špicastim vrhom, jer špic nije dovoljno veliki da primi vaše stopalo. Prsti će vam biti stalno zgrčeni, što će neminovno brzo dovesti do bola.

Da li je moguće i kako nositi štikle bez bolova?

Razgazite cipele

Neke žene nose deblje čarape sa štiklama po kući, kako bi ih razgazile, dok druge kažu da ih zagrijevaju fenom ili ostave preko noći u zamrzivaču, kako bi se koža “opustila” i omekšala.

Ako nošenje sa debelim čarapama ne pomogne, kupite kalup za cipele. Kalupe za cipele možete kupiti u većini prodavnica obuće, a možete ih i poručiti sa popularnih kineskih sajtova.

Umetci

Postoji nekoliko različitih vrsta umetaka za cipele koje možete koristiti da smanjite bol u stopalima. Imajte na umu da će dodavanje bilo koje vrste uloška cipelu učiniti cipelu užom, pa se pobrinite da i dalje možete udobno da pomjerate nogu u cipeli.

Postavljanje umetka ispod pete može pomoći ne samo u poboljšavanju amortizacije pete, već može pomoći i vašem stopalu, menjajući raspodelu težine.

Zalijepite prste na nogama

Ovo može zvučati kao bapska priča ili nešto što se dešava samo kada imate slomljen prst na nozi, ali iza toga stoji nauka. Nerv koji je najčešće iritiran na stopalu je onaj koji se nalazi između trećeg i četvrtog prsta. Zbog toga lijepljenje prstiju može da ukloni određeni pritisak sa nerva i upaljenog tkiva. Dakle, zalijepite treći i četvrti nožni prst hanzaplastom i nosite štikle bez bolova.

Rjeđe nosite štikle

Ovo može izgledati kao najočigledniji savjet, ali je ujedno i najvažniji.

štikle
foto: Pinterest

Kada idete na proslavu ili posao i imate savršene štikle koje želite da nosite, nemojte ih obuvati dok ne stignete. Nosite uvijek rezervne udobne cipele kada idete na događaje i kada idete sa njih, kako biste odmorili noge.

Dajte stopalima mikro pauze i tokom dana. Ako volite da nosite štikle na poslu, skinite ih dok sjedite za stolom, čak i ako vas stopala još ne bole. Svaka mala pauza pomaže!

Da li su štikle loše za vas?

Nije tajna da se rizik od uganuća gležnja povećava kada nosite štikle. Dodatni problemi sa visokim potpeticama uključuju promjenu mehanike vašeg stopala i hoda, preko istezanja nekih mišića, skraćivanje drugih mišića, rezultiranje bolovima u koljenima, kukovima i leđima … A tu se lista ne završava.

Kada redovno nosite štikle, možete istegnuti ligament ispod proksimalnog zgloba prvog prsta.

Istraživanja su pokazala da je ahilova tetiva deblja i ukočenija kod žena koje često nose visoke potpetice. To rezultira bolom pri hodanju, jer se mišići listova i ahilova tetiva više ne mogu pravilno rastezati.

Da biste izbjegli ovaj problem, potrudite se da se redovno istežete noge – sve od prstiju do koljena. Ako već osjećate intenzivan bol dok hodate, obavezno razgovarajte sa fizioterapeutom kako biste saznali koje su vježbe istezanja najbolje za vas.

Bonus video: