Ove proizvode za šminku nemojte koristiti u zrelim godinama

Prema riječima stručnjaka i šminkera, ovih devet proizvoda ne preporučuju se ženama koje su prešle 50. godinu. Umjesto da učine lice svježim, daju potpuno suprotan efekat

19207 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Činjenica je da gotovo svaka žena ima barem jedan omiljeni make-up proizvod, ali kao što se rutina njege mijenja s godinama, isto pravilo bi trebalo da važi i kada je reč o šminkanju. Razlog je veoma jednostavan - nekada ćete istim načinom šminkanja ili izborom proizvoda učiniti više štete nego koristi i zapravo čak sebe i vizuelno postarati.

Zato su stručnjaci podijelili na šta bi posebno trebalo da obratite pažnju kada pređete 50. godinu ili da, ako ne želite da prestanete sa njihovim korišćenjem, onda makar promijenite način primjene, piše magazin Elle.

Korektor na podočnjacima

Šminkeri su saglasni da žene koje su starije od 50 godina nikada ne bi trebalo da koriste korektor jer je koža oko očiju delikatna i postaje tanja kako godine prolaze.

Takođe, upravo ovaj dio oka se bora među prvima i bilo kakva prevelika upotreba proizvoda naglasiće upravo ono što ne želite. Zbog toga, stručnjaci kažu da, čak i ako morate da koristite ovaj proizvod, da ga nanesete u veoma tankom sloju i to samo tamo gdje je neophodno, kao i da klasičan svjetliji korektor zamijenite onim za korekciju boje.

Sjenke sa šimerom ili šljokicama

Šljokice i šimeri su nezgodni sami po sebi jer se veoma lako razmazuju i pomjeraju na kapku, nakupljajući se u pregibu zbog čega deluju neuredno, a ovako nešto daleko se više dešava kada ste u određenim godinama. Takođe, šimer može učiniti oči starijim i da naglasi sve sitne nesavršenosti ili opuštene kapke.

Puderi u prahu i kamenu

Ukoliko puder nanosite u veoma tankom sloju i to na sporne zone na kojima vam je potrebno dodatno matiranje, u tom slučaju ste na sjajnom putu. Međutim, ukoliko izdašno nanosite podlogu u kamenu ili prahu, a prešli ste 50, ovako nešto trebalo bi da što prije prestanete da radite. Razlog je što taj tip formula naglašava svaku poru ili boru i čini da izgledate starije. Savjet je da se držite kremastih proizvoda.

šminka
foto: Shutterstock

Braon olovka za usne

Zapravo, šminkeri savjetuju da se uzdržite od pretjeranog oivičavanja usana, a pogotovo braon olovkom, koja vam, kako mnogi tvrde, nije prijatelj kada pređete 50. Umjesto toga treba birati neutralnije nijanse, ili pak one sa pink podtonom, kada želite vizuelno veće usne.

Crni ajlajner

Čak i ako imate najkrupnije oči na svijetu, crna olovka za oči ili ajlajner mogu izgledati grubo na kapku. Do ovakvog efekta dolazi jer se koža tanji s godinama, pa šminkeri savetuju da umjesto toga koristite olovke ili ajlajnere u braon boji ili da braon sjenku nanesete poput ajlajnera četkicom. Najljepši efekat postiže se ako ovakav ajlajner izvučete na tri četvrtine oka.

Proizvodi sa sjajem

Poslednjih godina, svjetlucave baze za puder, kao i iluminatri su na vrhu beauty trendova. Međutim, ovako nešto treba izbjegavati u određenim godinama, ponajviše jer je veoma teško dobiti izgled blistave kože. Stručnjaci su saglasni da ćete prije izgledati kao da ste se oznojili, umesto kao da imate jedru, odmornu kožu. Čak i kada je reč o hajlajterima, savjet je da birate one koji nemaju previše reflektujuće čestice i da ga fokusirate isključivo na vrh jagodica u veoma maloj količini.

šminka
foto: Shutterstock

Preguste trepavice

Guste, preduge trepavice ne bi trebalo da nosite kada pređete 50. jer ovakav izgled dodatno daje dubinu kapcima koji inače mogu biti "upali" kada se pređu određene godine. Umjesto toga, birajte manji volumen, a oči naglasite tako što ćete nanijeti veći sloj maskare na spoljni dio trepavica, ili, ukoliko koristite vještačke, skratite ih do polovine oka. Na ovaj način ćete "otvoriti" kapak i vizuelno dobiti veće i mlađe oči.

Rumenila sa šljokicama

Veliki broj rumenila sadrži previše sjaja ili svjetlucavih čestica. Iako im je namjena da istaknu obraze i vrate im zdraviji izgled, ovakav tip proizvoda lako može dovesti do toga da dobijete previše okruglo lice bez definicije. Rumenilo, kako stručnjaci savjetuju, koristite na najvišoj tački obraza, a na starijoj koži mat varijante će izgledati daleko bolje.

Pretjerana upotreba sjajeva za usne

Iako mnogi misle da će sjaj za usne učiniti da djeluju mlađe, to zapravo nije slučaj. Predebeo sloj sjaja za usne će se samo razmazati preko ivice usana i učiniti vas neurednom, što naravno, niko ne želi. Stručnjaci savjetuju upotrebu minimalne količine formula koje nisu previše sjajne, a najbolje je da eksperimentišete kod kuće ispred ogledala kako biste pronašli ono što vam najviše odgovara.

Bonus video: