Opada vam kosa? Uz ovo ulje biće, gušća, zdrava i sjajnija

Ako vam se čini da se gubite kosu više nego inače, niste usamljeni u tome

12689 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sezonski gubitak kose je češći nego što mislite. To je realnost koja se javlja kod otprilike kod 20 do 30 odsto populacije, naročito tokom prelaska iz ljeta u jesen. Sezonsko opadanje kose u jesen, manifestuje se gubitkom od oko 150 dlaka dnevno, što se smatra normalnim. Ali ako je opadanje oko 100 dlaka dnevno, pa i više i traje duže od mjesec dana, onda to nije normalno opadanje.

U nekim slučajevima, gubitak kose je genetskog porijekla, međutim, kada je u pitanju sezonski gubitak kose, uzrok su najčešće vremenske prilike, promjena vlažnosti vazduha, naglo zahlađenje ili naglo otopljavanje. Opadanje kose u jesen javlja se kako kod žena, tako i kod muškaraca, a ljeto i stalno izlaganje toploti i suncu utiču na pojačano opadanje kose u jesen.

Ukoliko primijetite da je, tokom hladnijih mjeseci, došlo do povećanog gubitka kose, ne očajavajte – to je, kod velikog broja ljudi, normalna reakcija kose na promjenu klime.

kosa
foto: Shutterstock

Srećom, postoji nekoliko načina da se smanji gubitak kose i da kosa postane jača i zdravija.

Ulja za kosu jačaju i njeguju kosu. Možete ih koristiti u njihovom čistom obliku, ali takođe ih možete naći u praktično svim proizvodima - od balzama do krema. Posebno se ističe ulje vitamina E

Vitamin E stekao je veliku popularnost zbog svoje sposobnosti pretvaranja vlažne, suve kose u bujniju i sjajniju. Vjeruje se da može smanjiti gubitak kose, poboljšati zdravlje vlasišta i cirkulaciju i dodati sjaj kosi - rekao je Matrixov umjetnički voditelj i slavni stilista Nick Stenson.

Brojna istraživanja potvrđuju mnoge prednosti vitamina E:

Smanjivanje gubitka kose

Jedno istraživanje pokazalo je da su pacijenti koji su uzimali dodatak vitamina E imali značajan rast kose u odnosu na grupu koja je primala placebo, kaže Stenson.

Poboljšavanje cirkulacije vlasišta

Neka istraživanja pokazuju da vitamin E može poboljšati cjelokupnu cirkulaciju u tijelu. Cirkulacija je takođe povezana sa zdravim rastom kose. Tako mnogi stručnjaci za kosu zaključuju da ćete primjenom vitamina E podstaknuti cirkulaciju vlasišta.

Ravnoteža na vlasištu

Vitamin E je ulje koje može pomoći u ravnoteži ulja kojeg prirodno imate. Dakle, ako vaše vlasište suvo ili masno, možete razmisliti o korištenju ulja E vitamina.

"Jednostavan način za korištenje je nanošenje na kosu i vlasište, ravnomjerno raspoređivanje i dopuštanje da odstoji na kosi 10 do 15 minuta prije nego što nanesete šampon i normalno operete kosu", kaže Stenson i dodaje da je ulje vitamina E izvrsno za visoko teksturiranu i kovrdžavu kosu ili bilo koju kosu koja je prirodno suva, prenosi mindbodygreen.

Masku sa vitaminom E možete napraviti i ovako:

U činiji pomiješajte jednu kašiku bademovog ulja sa kašikom kokosovog i kašikom ricinusovog ulja. Dodajte dvije kapsule vitamina E koje možete nabaviti u svakoj apoteci ili drogeriji. Dodajte mješavini nekoliko kapi esencijalnog ulja lavande i kašikom dobro promiješajte. Nanesite ovaj vitaminski eliksir na vašu kosu cijelom dužinom i ostavite preko noći.

Ujutru kosu operite što hladnijom vodom i blagim šamponom bez silikona. Koristite ovu masku makar jednom nedeljno. Mješavina ovih ulja uspješno smanjuje opadanje kose.

Bonus video: