Biste li ih nosile? 'Ružne' starinske cipele hit su u Skandinaviji

Cipele kakve su se nekada nosile i kod nas i zvale se 'sebago', vratile su se u modu i postale trend među djevojkama koje 'diktiraju' modne trendove

8330 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Mnogi će reći kako nikad ne bi obuli ovakve cipele, ali dame širom sjeverne Evrope požurile su da nabave svoj par 'clarksica' – retro cipela koje teško mogu ostati neprimijećene.

cipele
foto: Pinterest

Kad su modni trendovi u pitanju, Skandinavke su, čini se, uvijek korak ispred nas. Ovog su puta taj korak učinile u trendi cipelama koje će mnogi okarakterisati previše ružnima za nošenje.

cipele
foto: Pinterest

Ali, ovih dana na ulicama Kopenhagena – ali i brojnih drugih evropskih središta modne trendseterke šeću upravo u ovakvim cipelama, naravno, ako vremenske prilike to dozvoljavaju.

cipele
foto: Pinterest

Za ove će cipele zlobnici će reći da su dostojne nasljednice 'ugly dad sneakersica' (ružnih tatinih patika). Ali, s druge strane, upravo su te patike do nedavno bile ogromni hit, pa se očekuje da će i njihove nasljednice pronaći svoj put ka opšte prihvaćenom modnom trendu.

Riječ je o niskim cipelama od brušene kože koje podsjećaju na popularne mokasine. Bez obzira na to jesu li crne, bež ili smeđe, ovaj se trend vrti oko kultnog modela Wallabee britanskog brenda Clarks.

cipele
foto: Pinterest

Ove niske retro cipele su od antilop kože s vezicama imaju zanimljivu priču: 90- tih su Wallabee model cipela nosili članovi popularnog hip-hop benda Wu-Tang Clan kako bi se istakli i razlikovali od ostatka reperske scene. Čak su i opjevali ovaj engleski brend cipela u svom hitu 'Gravel Pit'.

cipele
foto: Pinterest

Kako god bilo, ovaj 'ružni' trend sada slavi svoj veliki povratak – bar ako pitate skandinavske influenserke. Jedno je sigurno, za nošenje 'ružnih' cipela treba imati hrabrosti, a što se nas tiče, ove su trendseterke uspjele u tome da 'ružno' postane zapravo - baš kul, piše Žena.hr.

cipele
foto: Pinterest

Ono što se ovim cipelama sigurno ne može osporiti jeste udobnost.

cipele
foto: Pinterest

Bonus video: