Maska za lice od dva sastojka: Odlična za podmlađivanje kože

Ovu popularnu jednostavnu masku za lice mnoge dame opisuju kao 'prirodni botoks' tvrdeći da pomaže protiv starenja, smanjuje crvenilo i djeluje protiv upalno

4848 pregleda 33 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Žene na društvenim mrežama tvrde da ova maska za lice djeluje kao kućni 'botoks', a najbolji dio je to što vam, da biste je napravili, trebaju samo dva jednostavna sastojka.

"Sve što vam treba su sjemenke lana i voda", kaže djevojka Victoria Benitez na društvenim mrežama, naglašavajući 'beskonačne' dobrobiti lana dok nanosi masku na kožu i kosu.

Objašnjava da kada ovu masku nanesete na kožu, masne kisjeline daju sjaj, a djeluju i protiv upalno, pa će smanjiti svako crvenilo ili upalu.

"Pomaže i u proizvodnji kolagena i ima svojstva protiv starenja, zahvaljujući antioksidansima", dodaje Victoria.

Ipak, Victoria naglašava da ona nije dermatoškinja i da je svačija koža različita, prenosi 24sata.

Dok mnoge žene isprobavaju masku, dermatolozi iznose podijeljena mišljenja oko djelotvornosti navodnog 'botoksa'.

"Maske za lice od lanenih sjemenki dobre su za kožu jer su vrlo bogate vlaknima. Vlakna lanenog sjemena mogu pomoći u održavanju zdravlja kože poboljšavajući hidrataciju kože", objasnio je Konstantin Vasyukevich, plastični kirurg iz New Yorka. Takođe dodaje da su sjemenke bogate prirodnim vlaknima koja će hidrirati i umiriti kožu, dok bi antioksidansi mogli da djeluju na sprječavanje starenja.

Ovo se upoređuje s botoksom zbog privremenog djelovanja zatezanja kože. Sluz u sjemenkama lana ima gelastu konzistenciju koja, kada se nanese na kožu, može stvoriti privremeni utisak zatezanja. To može doprinijeti izgledu glađe i čvršće kože, opisuje Konstantin.

Međutim, ne smatraju svi stručnjaci ovu masku čudesnim lijekom.

lice
foto: Shutterstock

"Nanošenje maske za lice od lanenih sjemenki može izazvati privremen o dejstvo zatezanja zbog svoje teksture gela kada krene da se suši - dajući joj izgled poput 'botoksa'. Nakon što je uklonite, sve izvorne fine linije i bore i dalje će biti vidljive", kaže Gina Damato, estetičarka.

Maske za lice iz kućne radinosti, napravljene od sastojaka iz kuhinje, imaju ograničeno djelovanje, posebno u poređenju s neurotoksinom s dokazanim rezultatima u opuštanju mišića lica, objašnjava Damato.

Stručnjakinja umjesto toga predlaže da kao 'zamjenu za botoks', svojoj rutini za njegu kože dodate kremu za sunčanje, retinol, dnevnu masažu lica i mikrostrujne proizvode, ali upozorava da za rezultate treba vremena, piše NYP.

Bonus video: