Modni trendovi 2023: Šta se najviše nosilo, najpopularniji brend…

Svjetski luksuzni brend koji se i dalje nalazi na prvom mjestu kada je riječ o popularnosti u svijetu mode jeste Miu Miu, a najpopularnije su Adidas Samba…

2968 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Instagram/Pinterest/photocollage
Ilustracija, Foto: Instagram/Pinterest/photocollage

Budući da se godina polako približava svome kraju, vrijeme je za podsjećanje na na najveće modne trendove koju su vladali posljednjih 12 mjeseci. Ako se može suditi prema velikom istraživanju koje je uradila platforma Lyst, godinu na izmaku je obilježilo nekoliko brendova koji su privukli pažnju svojim zanimljivim i inovativnim dizajnom. Brend koji se i dalje nalazi na prvom mjestu kada je riječ o popularnosti u svijetu mode jest Miu Miu, a studija pokazuje da je njihova popularnost porasla za 39 posto u poređenju sa 2022. godinom.

Odlična kombinacija razigranosti, ženstvenosti i inovativnog dizajna stavila je ovaj brend na vrh liste modnih brendova, a kada je riječ o njihovim najtraženijim proizvodima, dominiraju topli kardigani od kašmira.

Naime, upravo je to jedan od ‘must have‘ proizvoda nakon što je debitovao na modnoj pisti u aprilu ove godine, a za njim su satenske baletanke i takozvane ‘‘hot pants‘‘ koje su istovremeno proglašene najvećim trendom 2023. godine, piše Gloria .

Riječ je o šortsu koji je zapravo nalik donjem rublju. Nakon što je Emma Corrin prva prošetala modnom pistom u takvom Miu Miu modelu vrijednom preko pet hiljada dolara, potražnja za brendom porasla je za rekordnih 257 posto. Ovaj trend takođe nose mnoge trendseterike poput Belle Hadid, Rihanne, Kendall Jenner ii Hailey Bieber.

Kada je riječ o patikama, ni tu rezultati istraživanja nisu iznenađujući. Najpopularnije patike 2023. godine bile su Adidas Samba, legendarni model iz Adidasove radionice koje su ove sezone postale predmet žudnje mnogobrojnih djevojaka zaljubljenih u modu. Ove su kultne patike ime dobile povodom Svjetskog fudbalskog prvenstva u Brazilu 1950. godine.

patike
foto: Pinterest

Da je uloga društvenih mreža zaista presudna kada je riječ o modnim trendovima, pokazuje i potražnja za torbama. Naime, istraživanje je pokazalo da je najpopularnija torbica ove godine UNIQLO torba, a ovaj minimalistički komad u obliku polumjeseca proglašen je najpopularnijim modnim dodatkom godine. Ono što je najbolja vijest od svih je činjenica da se zapravo radi o torbi koja se prodaje po pristupačnoj cijeni od samo 16 eura.

torbe
foto: Pinterest

S obzirom na to da je svaka godina obilježena novitetima koje modni entuzijasti vjerno slijede, osim odjeće i modnih dodataka, tu je, naravno, i nakit. Kada je riječ o nakitu, ove se godine naročito istakao trend ‘‘mixed metals‘‘.Trend uključuje nošenje nakita različitih vrsta i boja metala, a postao je popularan krajem ove godine.

Bonus video: