Slana voda je internet hit za njegu lica: Da li zaista djeluje?

Slana voda protiv akni je najvreliji viralni trik za njegu kože. Koliko je djelotvoran, objasnili su dermatolozi

6686 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kada su u pitanju brza rešenja za akne, uvijek se traže nova. Je li to injekcija kortizona u ordinaciji dermatologa, flaster za bubuljice preko noći, klasičan kozmetički tretman ili nekoliko sesija mikrostrujnim štapićem – svejedno, mnogi odmah pohrle da probaju. Sada je hit na internetu postao novi trik: slana voda protiv akni.

Može li slana voda pomoći u liječenju akni?

Samo ako je iz okeana, ali i tada su efekti ograničeni. Slana voda iz okeana može isušiti bubuljice i pružiti antiinflamatorni efekat kod blagih akni, ali ne djeluje na teške oblike ovog stanja, piše Lepota i zdravlje.

Dermatolozi upozoravaju da, iako slana morska voda daje minimalne rezultate u tretmanu akni, ipak ne bi trebalo da posežete za ovim oblikom liječenja. Zašto? Slana voda djeluje kao mehanički piling i nježno odstranjuje gornji sloj kože. Kada se koža zahvaćena aknama nježno oljušti, doživljavate efekat zaglađivanja, posvjetljivanja tena. Ali, za uzvrat – koža postaje suva i da bi to nadoknadila sve jače proizvodi sebum. Svi znamo da pojačano lučenje sebuma samo dovodi do novog začepljivanja pora i još težih oblika akni.

Slana voda protiv akni: neželjeni efekti

Prva stvar koju treba zapamtiti: slana morska voda i slana voda nisu isto. Efekti slane vode na akne o kojima se priča važe samo za morsku vodu koja ima isti ph kao i problematična koža, oko 8. Kuhinjska so je druga priča: ona je granularnija i pjeskavija i može izgrebati, pocijepati ili oštetiti kožu.

Okeanska voda sadrži bogate minerale pogodne za kožu poput magnezijuma, kalcijuma i kalijuma koji mogu pomoći u borbi protiv bakterija i kožnih infekcija koje izazivaju akne i ubrzati proces zarastanja. Zasoljena voda iz slavine nema ništa od ovoga.

Uz to, čak i morska voda nema tako jaka antimikrobna i antiupalna dejstva kao što to ima salicilna ili glikolna kiselina. Efekti slane vode protiv akni su minimalni i ograničeni na kratko vrijeme.

njega lica
foto: Shutterstock

Tip kože igra ulogu u odlučivanju da li je pranje slanom vodom dobra ideja ili ne. Izbjegavajte čišćenje slanom vodom ako je vaša koža suva, osjetljiva ili sklona cističnim aknama, ekcemu, rozacei ili psorijazi. Slana voda će pogoršati stvar.

I zapamtite: pranje slanom vodom dva puta dnevno dovoljno je da koža postane suva.

Kako se koristiti slana voda protiv akni?

Ako se odlučite da ipak isprobate kako slana voda djeluje na akne, zapamtite da postoji pravi i pogrešan način da ovaj viralni trik koristite. Morska voda je prava stvar. Slana voda koju ste pravili kod kuće – nije.

Ako vam morska voda nije pri ruci, onda posegnite za kozmetikom koja sadrži sastojke iz mora.

Bonus video: