Kako znati da je šminka bezbjedna: Rokovi za puder, maskaru…

Na kozmetičkim proizvodima je obično naznačeno koliko mjeseci nakon otvaranja se proizvod smije otvarati. Realno, to nije baš najtačnije…

3914 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rok trajanja kozmetike nije sugestija već datum kojeg se zaista treba držati jer ipak su to stvari koje nanosimo na lice i oči.

Ipak, svi smo mi krivi za povremeno ignorisanje tog roka trajanja jer nikad se ne zna kada nam može zatrebati neki ruž ili olovka za oči. Ponekad ljudi idu toliko daleko da određene proizvode čuvaju godinama “jer što ako zatreba?”. Ako nešto niste koristili godinama, teško da će vam zatrebati sada kada je debelo prešlo svoj rok trajanja.

Ali, koliki je zapravo taj rok i kako znati je li šminka sigurna za korištenje ili ne?

Za razliku od nekih drugih proizvoda, kozmetika – dekorativna i preparativna, nemaju tačno definisan rok trajanja. Na njima je vječito naznačeno koliko mjeseci nakon otvaranja se proizvod smije otvarati.

Realno, to nije baš najtačnije i teško je voditi računa baš o svakom proizvodu koji koristimo. Srećom, postoje znakovi koji jasno daju do znanja je li neki proizvod bezbjedan ili ne, piše Journal.hr.

Kada ističe rok trajanja pudera i korektora?

Čak i najbolji i najskuplji puderi i korektori imaju svoj rok trajanja. Ako imate redovno brinete o svom licu, to postaje potpuno besmisleno ako ćete nakon nje nanijeti puder kojem je istekao rok trajanja.

To može poništiti sve dobro što ste postigli dosljednom njegom kože lica. Uz to, ako koristite pudere i korektore sa sastojcima namijenjenim njegovanju kože, oni prestanu da djeluju nakon isteka roka trajanja.

Životni vijek pudera i korektora zavisi od sastojaka koje sadrže. Oni na bazi vode traju do 12 mjeseci, a oni na bazi ulja i do 18 mjeseci.

Ako vidite da se ulje odvojilo na vrhu, a da se tekstura proizvoda zgusnula, vrijeme je da ga bacite i kupite nov. Kako bi vam puder trajao što duže treba ga držati na hladnijem i povremeno malo protresti kako bi pomiješali sve sastojke. Osim toga, puder i korektor treba što manje direktno dirati kako biste spriječili unošenje bakterija.

Kada ističe rok praškastim i proizvodima u prahu?

Ovo se odnosi na puder u kamenu, bronzer i rumenilo. Oni obično traju 18 mjeseci. Ne sadrže vodu pa nisu pogodno tlo za rast bakterija.

šminka
foto: Shutterstock

Ako vidite tvrdi film po ivicama proizvoda to znači da su se minerali iz proizvoda pomiješali s uljem s vašeg lica i da bi bilo dobro da prestanete da koristite taj proizvod. Životni vijek ovih proizvoda produžićete tako što ćete ih svaki put dobro zatvoriti kako bi spriječili oksidaciju, i tako što ćete svaki put koristiti čistu četkicu kojim nećete ulje s lica prenijeti na praškasti proizvod.

Kada ističe rok maskari?

Na rok trajanja maskare posebno je bitno obratiti pažnju jer se radi o proizvodu koji nanosimo na oči. Ako je koristite svakodnevno, maskaru biste trebali da mijenjate nakon tri mjeseca. Ako je koristite povremeno, trebali bi da je mijenjate svakih 6 mjeseci.

Mokra okolina kakva je iznutra u maskari, pogodna je za rast bakterija i zato je njen životni vijek toliko kratak. Uz to, bakterije se prirodno nalaze i na našim kapcima i trepavicama, a njih onda unosimo u maskaru.

Redovnim mijenjanjem maskare sprječavate razne infekcije oka i kapaka. Osim ovih 3 do 6 mjeseci, kada maskaru treba mijenjati ako dobije neprijatan miris: ako počne da smrdi, bacite je - pokvarila se.

Bonus video: