Ceger - proslavila ga je Keri Bredšo, danas se tako iznosi stav

Keri Bredšo, ikona stila, lik iz čuvene serije Sex i grad prepoznata je po cegeru koji redovno nosi kao modni detalj

5582 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Malo koji modni predmet je tako vrtoglavo brzo osvojio planetu kao - ceger. Originalno dizajnirana eko torba je mali, ali značajan doprinos očuvanju životne sredine koji pojedinac može da napravi.

Ne morate biti ekološki aktivista, priče o zaštiti životne mogu vam čak biti dosadne, ali malo je ko ravnodušan kad vidi kese koje se vijore po drveću kraj naših rijeka, po šumama i livadama. To se može promijeniti. Jednostavno, uzmite ceger. Neće zauzeti puno mjesta u vašoj torbi, a imaćete praktičnu i modernu stvarčicu.

Ceger se pravi od biorazgradivog materijala, čak i ako se baci on će se razgraditi u zemlji za nekoliko godina. To se ne može reći za plastične kese kojima treba nekoliko stotina godina samo da se počnu raspadati.

Pored toga što čuva životnu sredinu, biorazgradiva torba je i savršen poklon. Možete je pokloniti majci, ocu, sestri ili bratu, prijateljici ili prijatelju, i – sebi.

Cegeri su danas savršen način da izrazite svoj stav. Njima šaljete poruku da vam je stalo do zaštite životne sredine, ali i da marite za modu jer mnoge svjetske zvijezde biraju upravo ovu vrstu torbe.

Poslovne zžene, majke sa malom djecom, penzionerke i tinejdžerke širom svijeta imaju jedan zajednički modni detalj - ceger. Za laptop, pelene, povrće sa pijace ili neseser sa šminkom - ceger je nezaobilazni modni detalj koji je proslavila i Keri Bredšo, lik iz čuvene serije Seks i grad.

Keri Bredšo, Sara Džesika Parker
foto: Shutterstock

U posljednje vrijeme se na ulici sve se češće srijeću djevojke i žene koje ceger nose umjesto klasičnih torbi. Oni predstavljaju pravi izbor za žene koje su praktične, a istovremeno teže da modnim dodacima izraze svoju ličnost. Uostalom, mnoge 'retro' stvari su u modi - sjetite se kako su vaše majke i bake odlazile u trgovinu. Ceger je popularan i među muškarcima koji time dodatno izražavaju stav, ne samo u kontekstu ekologije.

Pamučni cegeri veoma su izdržljivi. Kada se spakuju, mogu stati u džep pa ih je lako nositi sa sobom. Uz redovno pranje, pamučni cegeri mogu trajati godinama i zbog toga predstavljaju možda i najbolju alternativu plastičnim kesama.

Prosječnom potrošaču prođe kroz ruke od 300 do 900 plastičnih kesa godišnje, a prosječno domaćinstvo kod kuće čuva oko 40 plastičnih kesa za kupovinu. Plastične kese zagađuju našu zemlju i vodu, izrađene su od neobnovljivih resursa, praktično se nikada ne razgrađuju, štetne su za ljudsko zdravlje

Mikroplastika je pronađena u nekim planetarno popularnim bezalkoholnim pičima, vodi iz slavine, morskim plodovima…Plastika je zagadila naš prehrambeni lanac, pa nas ne bi trebalo iznenaditi da se može naći i u našem tijelu. Zapravo, prema istraživačima, svaka druga osoba na planeti mogla bi imati malo mikroplastike u sebi.

Pamučni cegeri se mogu koristiti iznova i iznova. Takođe su i potpuno biorazgradivi. Na primjer, ceger za višekratnu upotrebu obično traje najmanje 4 godine, tokom kojih može smanjiti upotrebu 600 plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu.

Na osnovu dosadašnjih saznanja, nije dovoljno samo napustiti plastiku, već i promeniti navike i okrenuti se višekratnoj upotrebi, bilo da se odlučite za papirne kese, pamučne ili nešto treće. To je najbolji način da, kroz tu jednu malu, svakodnevnu odluku, doprinesete smanjenju otpada i sveopšteg zagađenja.

Bonus video: