Je li štiklama odzvonilo: Zašto ih Francuskinje više ne nose?

Revolucija obuće u svjetskoj prijestonici mode o kojoj piše ugledni časopis. "Ako se muškarcima dopadaju žene koje nose visoke štikle, neka probaju da svakodnevno hodaju u visokim potpeticama", jedan je od komentara

6374 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Cipela sa visokom potpeticom, popularna među muškarcima u predrevolucionarnoj Francuskoj, gubi naklonost žena na ulicama Pariza. Nekada poznato škljocanje visokih štikli po kaldrmi ustupa mjesto tišini gumenih đonova.

Danas modni znalci nude Francuskinjama savjete o 'čizmama sa debelim đonom' i slično. Trenerke, koje su nekada bile bauk i ismijavane kao američka grozota, sada su svakodnevna pojava u pariskim kafićima i kancelarijama. Skoro polovina Francuskinja, prema jednoj anketi, ne zna da hoda na visokim potpeticama.

Šta se događa? Moderna Francuska je pomogla da ženska visoka potpetica postane ikona. Kumom 'stileta' se smatra Roger Vivier, francuski dizajner, koji je još 1954. godine dizajnirao takvu petu. On je prvi umetnuo metalnu šipku u potpeticu učvrstivši njenu strukturu i izdužujući žensku siluetu. Brend i dalje naziva visoke štikle 'alatima nezaustavljivog zavođenja'.

štikle
foto: Shutterstock

Ipak, današnja francuska visoka potpetica nestaje, što se djelimično objašnjava navikama koje je donio covid-19. Rad od kuće doprinio je tome da se preferira ležeran izgled.

Tokom praznične sezone, visoka potpetica - ili barem njihova blok verzija - mogu da ožive, ali to je kratkog daha.

"Gotovo je“, kaže menadžer pariske prodavnice cipela na pitanje da li prodaje puno cipela sa štiklom uz objašnjene da su visoke štikle gurnute na donju policu.

„Žene žele udobnost“, kaže asistent u prodavnici. „Ono što je važno je da možete da nosite ravne zdepaste čizme uz elegantnu haljinu, a da i dalje budete šik", piše Ekonomist.

"Odavno sam prestala da nosim štikle na poslu. Nosiću ravne, moderne cipele ili nisku potpeticu. Mnogo hodam pa mi štikle ne odgovaraju. Nosim štikle samo kad je riječ o društvenom događaju koji zahtijeva da budem dotjerana", kazala je jedna od žena komentarišući ovaj tekst.

"Mislim da su žene danas više fokusirane na sebe i sopstvenu unutrašnju udobnost, radost i zadovoljstvo, više nego na želju da nekome (ili čak sebi) udovolje samo svojim izgledom", još jedan je od komentara.

štikle
foto: Pinterest

Fokusiranje samo na i fizički izgled ili privlačnost za muškarce i druge žene nije više prioritet za modernu ženu. Moderne žene su samopouzdane bez obzira na to šta nose i uživaju da budu potpuno prirodne.

"Radije bih ugodila svojim nogama i stopalima nego tuđim očima", kaže jedna od žena koje su komentarisale ovaj tekst.

Očekivano, ima i suprotnih mišljenja: "Mislim da visoke potpetice imaju svoje mjesto u ženskoj garderobi. Označila bih ih kao 'povremene', a ne 'obične' ili 'svakodnevne' što bi zadovoljilo eleganciju i zavodljivost, ali i udobnost u običnim danima", smatra jedna od čitateljki.

Većina žena smatra nošenje visokih potpetica torturom. "Visoke potpetice vam ne dozvoljavaju da brzo hodate. Ako se muškarcima dopadaju žene koje nose visoke štikle, neka probaju da svakodnevno hodaju u visokim potpeticama", još je jedan od komentara.

"Ne samo u Parizu, udobnost je sada važnija svuda", još je jedan od mnogobrojnih komentara na ovaj tekst.

Bonus video: