Znate li da je crna boje nekada bila samo za bogate?

Crna je danas sveprisutna, ali nekada je bila simbol luksuza i nedostižna zbog procesa bojanja

6906 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Rijetki su oni koji je ne nose, prije se može reći da je nose svi, a neki čak konstantno. Svi znamo nekoga ko obožava crnu, ta ne-boja ima snagu, moć, ali i sofisticiranost.

Crna je glavni element mnogih garderoba, a stručnjaci za stil često naglašavaju njezinu raznolikost i mogućnost prilagođavanja svim prilikama. Iako je nekad neprimjerena, crna je uglavnom i većinom prisutna u svim kulturama i dive joj se na svim stranama svijeta. U njoj se možemo osjećati moćno, ali i buntovno, u zavisnosti od materijala i forme. Ona je kao 'čisti' početak, na koji slažemo elemente po želji.

odjeća
foto: Pinterest

Ali, nije uvijek bilo tako, jer je do Srednjeg vijeka bila rijetkost, bilo je teško proizvesti nešto tako tamno i lijepo. Naime, procesi bojanja koji su omogućili proizvodnju dubokih, tamnih, upečatljivih nijansi crne još nisu bili razvijeni.

Crna je bila i tema zakona o raskoši koji su je zabranjivali nižim slojevima društva.

crno
foto: Pinterest

Zato su je bogataši i porodice plemićkog porijekla nosili u raznim prilikama - ona je dokazivala njihov status, baš kao i danas logomanija.

Priča o tome kako je crna odjeća zauzela posebno mjesto na današnjoj modnoj sceni zapravo je povezana s klasama u društvu, piše 24sata.

odjeća
foto: Pinterest

Jer, koliko je nekada bila rezervisana za bogate, toliko je danas svima dostupna, u raznim stilovima i trendovima. Nema više isključivo asocijaciju na luksuz, iako je naravno i dio skupih kolekcija.

odjeća
foto: Pinterest

Jedan od bitnih likova vezan za istoriju oblačenja u crno je britanski socijalista iz 19. vijeka, Beau Brummell, koji je nosio crnu 'uniformu' i izjavio sljedeće: "Da bi neko bio zaista elegantan, ne bi trebao da bude primijećen". Nešto od toga razumijemo i danas, kad se uvučemo u crno zaista možemo biti decentni ako, naravno, isključimo šljokice i razne metalik teksture.

odjeća
foto: Pinterest

Početkom 20. vijeka Coco Chanel primijenila je sličnu filozofiju na žensku garderobu, kad je osmislila malu crnu haljinu.

odjeća
foto: Pinterest

Vogue je 1926. objavio da je mala crna haljina 'Chanelov Ford', što je zapravo ukazivalo na dostupnost odjevnog predmeta masama, a ne visokom staležu. Haljina je zapravo bila sličnog stila uniformi prodavačica i drugih žena iz radničke klase, ali ovim je Coco uvedena u sve staleže.

odjeća
foto: Pinterest

Tako je krenula njena vladavina u svim slojevima društva, a nošenje crne dalo je silueti jednostavnost i sofisticiranost.

Ali, ujedno je dio nekih buntovnih stilova - primjer su mala kožna jakna i Marlon Brando u 'Divljaku' i dio subkulture tokom 60-tih, kada su crne kožne jakne bile uniforma revolucije.

Tokom 80-tih u Zapadnoj Njemačkoj izmislili su 'Black Bloc', strategiju u kojoj se ljudi koji idu na proteste oblače u crno kako bi uspostavili solidarnost i izbjegli mogućnost da ih policija identifikuje.

odjeća
foto: Pinterest

Tunike za diplomiranje vrlo često su crne, što asocira na jedinstvenost i profesionalizam.

Crna može upotpuniti garderobu, ali ipak ne smijemo zanemariti boju u potpunosti. Crna nam može dati i otužan, stariji izgled, zato je bitno da su ti tamni komadi lijepi i uredni, a dubina pigmenta postojana, kako bi sve zajedno bilo elegantno.

Bonus video: