Masna kosa: Je li rješenje prati je svaki dan?

Neke žene kosu ne moraju da peru po sedmicu, pa čak i dvije, a drugima je kosa masna već dan ili dva nakon pranja. Šta onda treba uraditi? Treba razmisliti o šamponu koji koristite ali i o stresu i ishrani

7067 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Postoji stara fora da pranje kose treba tempirati prema životnim obavezama. Možda ste nekad razmišljale je li kosu bolje oprati ujutro ili uveče, danas ili sjutra? Hoće li biti masna do večere na koju morate da idete ili do posla koji moraš da obavite. Muka je još veća zimi kad mora da se dobro osuši.

Kako piše portal Glamour, nije ništa strašno masti li vam se kosa, ali onda treba razmisliti kakve preparate koristite. Trebalo bi da isprobate više proizvoda i vidite koji najbolje odgovara kosi i vašem načinu života. Kosa se masti zbog pretjerane proizvodnje sebuma.

Kako kaže slavna frizerka Min Kim to se događa zbog raznih faktora – hormonskih promjena, genetike, ali i načina života.

Naravno, i izbor određenih šampona koji vam ne odgovaraju ili pretjerivanje s preparatima može ubrzati pojavu masne kose. Uz to, ''bilo kakve fluktuacije u lojnim žlijezdama tokom stresa ili životnih razdoblja poput puberteta ili trudnoće mogu dovesti do promjena u proizvodnji sebuma", kaže slavna frizerka.

Ovo su savjeti pomoću kojih možete doskočiti problemu masne kose.

Rjeđe perite kosu

Sigurno ste čuli za ovaj savjet. Jednostavno, nije rješenje kosu prati dvaput dnevno ili svaki dan jer bi to moglo da dovede do kontra efekta.

kosa
foto: Shutterstock

Ukratko, prečesto pranje može doprinijeti još većoj masnoći i ukloniti prirodna ulja s vlasišta. Zbog toga će žlijezde da proizvode još više ulja pa tako ulazite u začarani krug. Zato frizeri sugerišu da kosu perete samo kad je stvarno neophodno i da postupno produžite razdoblje između pranja da bi vlasište uravnotežilo proizvodnju masnoće.

Regulišite stres i ishranu

Frizerka Min Kim napominje da visok nivo stresa može uticati na hormonsku ravnotežu i, zauzvrat, na proizvodnju masnoće. Zato bi bilo dobro kad nastojali da regulišete stres, više vremena provodite na otvorenom i u tjelesnoj aktivnosti.

Osim toga, neophodna je ishrana bogata mineralima i vitaminima. "Izbjegavajte pretjeranu konzumaciju masne, pržene i slatke hrane, jer mogu uticati na proizvodnju masnoće u vlasištu", kaže ona. Postoje i dodaci prehrani i vitamini za koje je utvrđeno da kontrolišu pretjeranu proizvodnju sebuma, poput vitamina B6 i B2 (riboflavin). Vitamini B nalaze se u mesu živine, ribi, mlijeku, siru, leći, pasulju, spanaću…

Odaberte adekvatne preparate

Ovo je vjerovatno najteži zadatak, ali korištenje određenih preparata, istiskivanje gomile šampona za samo jedno pranje i nanošenje regeneratora na tjeme kose može nepovoljno da utiče na kosu. Od nekih šampona kosa ni mogla da postane više masna pa nije loše da se kod frizera raspitate o pametnom i kvalitetnom izboru. Svakako je bolje birati preparate namijenjene masnoj kosi. Okrenite se opcijama 'bez ulja' i nipošto nemojte nanositi regenerator po cijeloj kosi nego samo po vrhovima.

Budite nježne prema vlasištu

"Pregrubo trljanje i agresivno pranje samo će pogoršati situaciju. Pretjerano četkanje ili snažno trljanje tjemena može dovesti do povećane proizvodnje masnoće'', tvrdi frizerka. Bolje je da kosu perete nježno, nalik masaži. Nakon pranja, odaberite nježnu četku, a ne tvrde opcije. Ljudi s masnom kosom često imaju i perut pa se u tim slučajevima treba okrenuti šamponima koji su kreirani baš za taj problem.

Bonus video: