Kako se riješiti podočnjaka? Ovi kućni trikovi mogu pomoći

Iako su podočnjaci najčešće posljedica umora i iscrpljenosti i često se javljaju nakon neprospavanih noći, postoje i neki drugi uzroci zbog kojih se mogu pojaviti

4903 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pod pojmom 'kesise ispod očiju' misli se na natečene obrise koji se mogu pojaviti na tankoj koži na području oko očiju, a često su popraćene i tamnim krugovima odnosno podočnjacima.

Iako su vrećice ispod očiju najčešće posljedica umora i iscrpljenosti i javljaju se nakon neprospavanih noći, postoje i neki drugi uzroci zbog kojih se mogu pojaviti. Na sreću, postoji niz kućnih, ali i profesionalnih tretmana koji mogu smanjiti ili barem ublažiti njihovu pojavu, bez obzira na uzrok, piše Health.

Šta izaziva kesice ispod očiju?

Podbule i natečene vrećice ispod očiju obično se razvijaju kao rezultat viška tečnosti ili sloja masnoće na tom području. Najčešće ih izazivaju:

Starenje i genetika – kako starimo, koža postaje opuštenija i gubi volumen, što dovodi do izraženijih vrećica ispod očiju.

Alergije – razni alergeni mogu izazvati začepljenje i upalu duž sinusa zbog čega područje ispod očiju može djelovati natečeno.

Zadržavanje tečnosti – može se pojaviti i kod osoba koje imaju problema sa zadržavanjem tećnosti , zbog ishrane bogate natrijumom ili kod dehidracije.

Nedostatak sna – manjak sna negativno utječe na izgled kože, dovodi do pojave kesica ispod očiju i podočnjaka.

Infekcije ili određena zdravstvena stanja - infekcije ili poremećaji koji utiču na područje oko očiju kao što su konjunktivitis ili blefaritis, određeni problemi sa štitnom žlijezdom i druga stanja mogu izazvati natečenost ispod očiju.

Iako se natečene oči mogu pojaviti kod svih, neki ljudi su im skloniji od drugi. Veliku ulogu u njihovoj pojavi igraju genetika, kao i broj godina. Češće su kod starijih ljudi.

Kućni lijekovi

U zavisnosti od uzroka, postoje brojni kućni ljekovi kojima se može ublažiti njihova pojava:

Hladne obloge – korištenje hladnih obloga duž područja ispod očiju može pomoći u smanjenju dotoka krvi u ovo osjetljivo područje – to smanjuje upale i podstiče skupljanje krvnih sudova koji dovode do natečenosti ispod očiju i podočnjaka. Najbolje je koristiti hladnu krpu ili led i tme lagano pritiskati to područje.

podočnjaci
foto: Shutterstock

Proizvodi s retinolom, vitaminom C ili kofeinom – serumi i kreme za područje oko očiju koje sadrže ove sastojke pdsotiču regeneraciju kože, smanjuju pojavu bora, posvjetljuju podočnjake i smanjuju pojavu kesica ispod očiju. Na primjer, kreme za područje oko očiju s vitaminom C kao glavnim sastojkom koži vraćaju čvrstinu, zaglađuju je i smanjuju podbulost. Kreme s kofeinom takođe smanjuju otoke, podstiču cirkulaciju i smanjuju upale.

Zeleni i crni čaj – istraživanja su pokazala da kesice zelenog ili crnog čaja mogu pomoći u smanjenju pojave otoka ispod očiju i podočnjaka. To je zato jer su ovi čajevi bogati antioksidansima i kofeinom i imaju protivupalna svojstva – podstiču protok krvi u koži i zaglađuju područje okko očiju Kako bi se ublažila natečenost, stavite hladne vrećice čaja ispod očiju.

Nježna masaža – lagano masiranje osjetljivog područja oko očiju prstima ili valjkom od žada može pomoćiza smanjenje upala, bola i oticanja ispod očiju, posebno nakon kozmetičkih zahvata, navodi Health.

Medicinski tretmani

Kada kućni tretmani ne pomažu kod tretiranja otoka ispod očiju, najbolje je obratiti se stručnjacima. Postoje razne profesionalne opcije za zatezanje kože oko očiju. Među najpopularnijima su hemijski pilinzi, fileri, tretmani laserom i kozmetički zahvati poput blefaroplastike kojima se trajno može riješiti problem.

Kako spriječiti otok ispod očiju?

Iako se ne može u potpunosti spriječiti, postoje određene metoda i koraci koje stručnjaci preporučuju, a mogu ublažiti njihovu pojavu:

Korištenje proizvoda sa SPF zaštitom – koža oko očiju jako je tanka i osjetljiva zato je važno zaštititi je od štetnih UV zraka koji prouzrokuju prevremeno starenje i pojavu bora.

Kvalitetan san – odrasloj osobi potrebno je od 7 do 9 sati sna svake noći. Stručnjaci preporučuju spavanje na blago povišenom jastuku kako bi se spriječila pojava podbulosti ispod očiju.

Upravljanje stresom – povećan nivo hormona stresa - kortizola - može uticati na izgled kože pa je važno pronaći tehnike za rješavanje stresa, kao što su vježbanje, disanje i meditacija.

Smanjenje unosa natrijuma i redovita hidratacija - namirnice s puno soli dovode do zadržavanja tečnosti u tijelu pa ih je bolje izbjegavati. Uz to, ključno je piti dovoljno vode kako bi se održao odgovarajući nivo hidratacije u tijelu.

Prestanak pušenja – osim što je štetno za zdravlje, pušenje dovodi i do stanjivanja kože i gubitka kolagena u području ispod očiju i podstiče prevremeno starenje.

Kod većine ljudi, otok ispod očiju predstavlja kozmetički problem i nije razlog za zabrinutost. Međutim, ako je područje oko očiju bolno, osjetljivo na dodir, svrbi, crveno ili je promijenilo boju, bilo bi dobro posjetiti ljekara kako bi se otkrila suština problema. To mogu biti znakovi alergijske reakcije ili drugog zdravstvenog stanja, poput problema sa štitnom žlijezdom, sinusima, ali i bubrezima.

Bonus video: