Lekcija o stilu: Šta možemo da naučimo od Italijanki?

Ulični stil italijanskih dama kao modna inspiracija za proljećne dane

21374 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Italijanke su odvažne, nesputane, hrabre, a to se odražava i na njihov modni stil. Njih pravila ne zanimaju, jer one imaju svoja sopstvena, pa se tako, u vrijeme kada vladaju dekoltirane haljine i topovi, one zakopčavaju do grla. Magazin Harpers Bazaar izdvaja nekoliko prijedloga inspirisanih italijanskom modnom scenom.

Ne shvataju haljine tako ozbiljno

Za njih ne postoji neudobna haljina, već samo pogrešno stilizovana. Giorgia Tordini savršeno pokazuje kako se jedna elegantna haljina-kimono može kombinovati sa crnim topom i farmericama, dok Gilda Ambrosio baršunastu maksi haljinu uklapa sa prevelikom duksericom.

Obožavaju predimenzionirano prstenje

Dok je pola svijeta opsjednuto XL minđušama, Italijanke prednost daju prstenju. Što veće to bolje, a ako ostane mjesta na jednom prstu dodaju još par komada na isti.

Dukserice u sasvim drugom kontekstu

Izgovorile su “da” duksericama, ali sportskom stilu “ne”. Italijanke ćete često vidjeti kako dukserice uklapaju sa mini suknjom, nježnim haljinama i visokim potpeticama.

Ne boje se da obuku bijelo od glave do pete

Ali ne na uštogljen način. One će i ovakav stajling optimizovati i prilagoditi ga sebi, pa će tako uz elegantnu bijelu haljinu nositi teksas jaknu ili dugačku ogrlicu od perli crvene boje.

Rijetko kad ćete ih vidjeti u patikama

Italijanke su prije svega dame. U skladu s tim, kada je obuća u pitanju, uvijek će se opredijeliti za neki elegantniji par. Čak i kada biraju patik, one sue uvijek u tonu sa odjećom koju nose, pa ako je u pitanju, recimo, cvjetna haljina, njihove patike će pratiti taj dezen.

Praktikuju monohromatski stil

Njihov izbor uvijek će pasti na sofisticirane monohromatske izglede, ali nikada neće insistirati da svaki dio stajlinga bude apsolutno istog tona određene boje.

Nigdje bez naočara za sunce

Ovo je aksesoar bez kog Italijanke jednostavno ne napuštaju svoje domove. Naočare za sunce su postale sastavni dio svake njihove kombinacije.

Bonus video: