Lako je: Prirodna ulja koja će pomoći vašoj kosi i koži

Vjerovatno kamilicu i nanu usko povezujete za opuštajućim čajem. Međutim ulja dobijena iz ovih biljaka mogu smiriti vašu kožu

5662 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Određene vrste ulja mogu poboljšati izgled, kao i zdravlje vaše kose i kože. Ona predstavljaju prirodnu alternativu za njegu kose, hidrataciju kože, borbu protiv akni i jačanje noktiju. Iako svaki tip kože drugačije reaguje, ovi sastojci mogu pomoći da vaša kosa i koža izgledaju bolje.

Arganovo ulje

Arganovo ulje, nerijetko zvano i "tečnim zlatom", bogato je antioksidansima koji mogu da uspore efekat starenja. Dermatolozi kažu da njegove omega-3 kiseline podstiču proizvodnju kolagena i čine kožu punijom. Za njegovu upotrebu nije bitno da li imate suvu, masnu, ili normalnu kožu. Arganovo ulje takođe njeguje kosu, bez efekta otežavanja i zamašćivanja.

Kamilica i nana

Vjerovatno kamilicu i nanu usko povezujete za opuštajućim čajem. Međutim ulja dobijena iz ovih biljaka mogu smiriti vašu kožu. Imaju antiseptička svojstva koja smanjuju crvenilo, iritacije, kao i šansu za infekciju.

Kokosovo ulje

Suva, ispucala koža je sklonija infekcijama, iritacijama i alergijskim reakcijama. Kokosovo ulje štiti I hidrira kožu, umiruje ljuspaste, grublje djelove koji prate uobičajene probleme kao što je ekcem. Upotreba kokosovog ulja takođe usporava znake starenja. Blagonaklono je i prema kosi i preporučuje se da sa vremena na vrijeme natopite kosu kokosovim uljem, od korijena do krajeva.

Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje je još jedan kućni lijek koji može popraviti kvalitet vaše kose. Upotrebom ovog ulja možete zgusnuti obrve, kao i trepavice. Budite pažljivi pri primjeni ricinusovog ulja na trepavicama. Zbog njegove gustine može začepiti pore na tankoj koži u predjelu očnih kapaka.

Ulje ruzmarina

Jedan od novijih trendova njege kose je korišćenje ruzmarinovog ulja i vode. Upotrebom ovog ulja možete pospješiti rast i gustinu kose, kao i njen sjaj. Preporučuje se upotreba ulja ruzmarina tokom šest mjeseci.

Bonus video: