Priča o ženama koje vole, čekaju, čuvaju i stvaraju ljepotu

„Čast je biti dio ovakvog događaja u kome će biti mjesta i za crnogorske dizajnere”
78 pregleda 0 komentar(a)
Tijana Todorović, Foto: Privatna arhiva
Tijana Todorović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 29.07.2017. 09:25h

Jubilarna 20. kotorska Smotra mode, u organizaciji agencije Fabrika i opštine Kotor, počela je sinoć revijom Renata Balestre “Opera&Moda”, a publika je imala priliku da ispred katedrale Svetog Tripuna pogleda 17 kolekcija inspirisanih operskim arijama.

S obzirom na to da opus Balestrinog rada sadržao oko 200 modela, ostali učesnici dobili su svoj prostor druge večeri, a među njima su i crnogorski dizajneri Boris Ćalić, Milena Đurđić i Tijana Todorović koji će se predstaviti u okviru posebnog dijela čija je tema dobrotska čipka.

U razgovoru za “Vijesti” Todorović je otkrila nešto više o svom dijelu tog projekta, te odgovorila na pitanje koliko joj je značajno što je dobila priliku da predstavi svoj rad na 20. Smotri mode.

“Dvadeset godina od održavanja prve Smotre mode je svakako veliki jubilej za ovu manifestaciju koja zahtijeva da se obilježi na način kakav i dolikuje. Uz to je i velika čast biti dio jednog takvog događaja u kome će biti mjesta i za crnogorske dizajnere”, kazala je ona.

“Vjerujem da i ostali učesnici, kao i ja, vode računa o načinu na koji ćemo se predstaviti i, u našem slučaju, načinu na koji ćemo odgovoriti na nama postavljenu temu, koja je veliki izazov, tako da je fokus upravo na tome”, odgovara Todorović.

Dizajnerka je otkrila i kako je raditi za promjenu na zadatu temu, s obzirom na to da su ona, Ćalić, Đurđić uklapali dobrotsku čipku u svoje kreacije, umjesto da kao inače ima potpuno odriješene ruke vezano za inspiraciju.

“Kroz rad u pozorištu sam već navikla na ovakav princip - rad na određenu temu i odgovaranje na postavljene izazove i zadatke. Ovoga puta, s obzirom na to da govorimo o dobrotskoj čipki koja predstavlja vrlo značajan i nažalost odumirući dio našeg kulturnog naslijeđa, što čini temu kompleksnijom, jer se i način izražavanja prilagođava samoj temi kako bi se ona istakla u prvi plan”, pojasnila je kreatorka, koja je nagovijestila i kakvo idejno rješenje je ona osmislila.

“Nije bilo jednostavno ispoštovati zadatak posebno u tako limitiranim okolnostima. Prezentacija i izrada bi bila impozantnija da smo konkretno radili sa kotorskom čipkom, što bi bilo gotovo nemoguće zbog vremenskog roka. Tako da smo bili prinuđeni da pribjegnemo drugačijim konceptima i realizaciji”, objašnjava Todorović.

“Rješenje sam potražila u izučavanju motiva dobrotske čipke, preplijetanju niti i na osnovu tih motiva sam gradila aplikacije na samim modelima kako bi asocirali i u prvi plan istakli zadatu temu - čipku”, dodaje ona.

Todorović, koja će sa Ćalićem i Đurđić večeras predstaviti po pet modela, kaže da je teško da se opišu riječima.

“S obzirom na to da sam svoju temu gradila na konkretnom zadatku, modeli su dosta zahtjevni za izradu što zbog samih materijala i formi, imaju dosta i ručnog rada kao i dorade i likovnih elemenata. Koristeći te elemente pokušaću da ispričam priču o ženama koje vole, čekaju, čuvaju i stvaraju ljepotu - čuvajući tradiciju kroz čipku”, kaže ona, aludirajući na žene pomoraca koje su tokom proteklih vjekova bile posvećene dobrotskoj čipki koju je i Ministarstvo kulture proglasilo za nacionalno blago koje odumire.

Večeras će u okviru kotorske Smotre mode biti prikazane kolekcije i Žan Pola Gotjea, modnog brenda Gattinoni i Verice Rakočević.

Bonus video: