Veliko 'ne': Evo šta se događa kada spavate našminkani

Ma koliko da ste umorni, nikada nemojte da odete na spavanje prije nego što skinete svu šminku s lica

8378 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Noćno ostavljanje šminke često izaziva osipe, akne i mrlje na licu i vodi ka preranom starenju.

Baš kao i sve ostale higijenske navike, važno je uspostaviti i rutinu čišćenja lica prije spavanja. Ostaci šminke začepljuju pore i mogu izazvati ozbiljne probleme s kožom kojih se kasnije teško riješiti. Osim toga, spavanje sa šminkom siguran je put ka preranom starenju.

Bubuljice

Akne i bubuljice na licu prava su noćna mora, teško ih se riješiti, a ako se ne liječe stanje se samo pogoršava. Odlazak u krevet sa šminkom na licu začepljuje pore, a šminka, prljavština i mrtva koža koje zaglave u vašim porama pravo su plodno tlo za bubuljice. Ako već imate akne i problema s kožom, neoprano lice samo će dodatno pogoršati vaše stanje.

Beživotna, siva koža

Kombinacija začepljenih pora, šminke, prljavštine i ulja, savršena su oluja za dosadnu i sivu kožu. Neka vaše lice izgleda sjajno umivanjem i korištenjem pilinga za uklanjanje naslaga iz pora. Šminka je često puna mirisa, aditiva i farbi koje mogu da reaguju sa vašom kožom nakon dugotrajnog izlaganja. Rezultati ove reakcije mogu značiti osip, mrlje i upalu.

Prerano starenje

Želite li ida izgledate starije? Ovo je odgovor na koji će svi odgovoriti sa “ne”. Ako želite da izbjegnete prerano starenje, jednostavno svake večeri skidajte šminku ma koliko umorni bili. Spavanje sa šminkom izaziva preuranjeni razvoj bora, a takođe prouzrokuje oštećenje stratum corneuma, najudaljenije zaštitne barijere kože.

Bonus video: