Crnogorski dizajneri bijelim kreacijama skreću pažnju na dobrotsku čipku

Jubilarna Smotra mode tradicionalno će se održati ispred Katedrale svetog Tripuna, 28. i 29. jula
136 pregleda 0 komentar(a)
Boris Ćalić, Vesna Mandić, Foto: Privatna arhiva
Boris Ćalić, Vesna Mandić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 22.07.2017. 19:40h

Crnogorski dizajneri, Boris Ćalić, Milena Đurđić i Tijana Todorović na 20. Smotre mode u Kotoru, predstaviće se u okviru posebnog dijela čija je tema dobrotska čipka, kao „nacionalno blago koje odumire“, te ne čudi što je taj segment podržan i od strane Ministarstva kulture.

Tako će zadatak domaćih kreatora biti da za tu manifestaciju pripreme po pet modela, za čiju će izradu koristiti dobrotsku čipku, a nešto više o svojim kreacijama u razgovoru za „Vijesti“ otkrio je Ćalić, kojem je ovo drugo učestvovanje na Smotri mode.

„Ostavio sam lijep utisak na organizatorku manifestacije Vesnu Mandić koja cijeni profesionalan i autentičan pristup modi“, navodi on i dodaje da u Crnoj Gori inspiracija često nema kvalitetnu potporu u smislu istraživačkog rada, pa se uglavnom svodi na kopiranje haljina sa crvenih tepiha.

Prema njegovim riječima, upravo je Mandić došla na ideju da skretanje pažnje na dobrotsku čipku, pa je na njenu inicijativu i nastao cijeli projekat.

„Ona će biti u fokusu Smotre mode kroz radove marama Nadežde Radović izrađenih od dobrotske čipke, koja je zaštićeno materijalno dobro naše zemlje“, ispričao je.

Na pitanje da li su se Todorović, Đurđić i on konsultovali prilikom izrada svojih modela kako bi uskladili mini-kolekcije ili je cilj projekta da svako na svoj način iskoristi dobrotsku čipku, on je kazao:

„Svako će se voditi svojom inspiracijom, a dogovor je bio da kreacije budu urađene u bijeloj boji, kako bi na taj način objedinili sve, uz detalje Nadežde Radović, koje koristimo“.

Njemu nije bio problem to što ovoga puta pred sobom nije imao potpuno odriješene ruke, već zadatak sa temom dobrotske čipke.

„Bilo je veoma zanimljivo, zato što dizajneri nemaju uvijek tu mogućnost da koriste propratne elemente u svojim kreacijama. Stajling je veoma bitan segment u modnom dizajniranju koji objedinjuje i akcentuje inspiraciju“, tvrdi on.

„U svjetskim modnim kućama postoji poseban tim ljudi koji se bave samo stavkom stajling, što sam uspio da vidim radeći za Roksandu Ilinčić u Londonu. Kada su modeli u samoj završnici, na snagu stupa stilista, koji često na drugi i bolji način vidi modela“, nastavlja Ćalić.

„Forma marama mi je bila veoma zanimljiva... kako je uklopiti i istaći uz same modele. Kroz igru siječenja, uvrtanja, preklapanja i provlačenja marame na odjevnim predmetima došao sam do zanimljivih rješenja kako bi svoj senzibilitet koji je minimalan, najbolje uklopio u priču o vezu“, ispričao je Ćalić, kojem je velika čast što je učesnik u manifestacije u okviru koje će se crnogorskoj publici predstaviti i Renato Balestra, Žan Pol Gotje i modni brend Gattinoni.

„Kolekcija će nositi notu resorta i imati tu vrstu ležernosti i nosivosti kroz poigravanje sa mekim i čvrstim formama“, nagovijestio je kreator za kraj razgovora djelić onoga što se može očekivati na Smotri mode.

Jubilarna Smotra mode tradicionalno će se održati ispred Katedrale svetog Tripuna, 28. i 29. jula.