Ne slijedite grand style i kič uzore, ne precjenjujte matursku bajku

“Ne treba se utrkivati u količini novca koji će se potrošiti, već razumno, u skladu sa mogućnostima planirati budžet”, kaže Martinović koja smatra da bi ovo mogao biti i savjet roditeljima koji u želji da ugode djetetu često griješe.
181 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2017. 09:27h

Svakog proljeća novoj generaciji mladića i djevojaka glavna tema razgovora, pored zaključivanja ocjena i donošenja odluka o upisu srednje škole i fakulteta je i izgled za proslavu mature i polumature. Već početkom godine, djevojke osmišljavaju svoj izgled, dok većina njihovih drugara razmišlja kako će se osjećati kada prvi put obuku odijelo. Dok se neki odlučuju za gotove proizvode iz butika, ostali se odlučuju za kreacije po mjeri, a njihove želje u stvarnost pretvaraju dizjaneri, poput Marine Banović - Džuver, Slobodanke Seke Martinović, Aleksandra Dada Jovanovića, Lide Marđonović i Nade Koljenšić. U razgovoru za “Vijesti”, oni su podijelili savjete za maturante i polumaturante, istakli šta je u trendu i otkrili kako izlaze na kraj sa djevojkama koje žele toalete koje nisu u skladu sa njihovim godinama.

“Moj generalni savjet ovoj i svim narednim generacijama sažet je u jednoj rečenici - ne precjenjujte bajku o maturskoj haljini”, počinje razgovor Martinović.

“Naravno da je važno izgledati zanosno i drugačije te posebne večeri, ali ne po svaku cijenu. Nije neophodno ‘izlaziti iz svojih’ i trčati u susret godinama koje će tek doći. Ne treba slijediti grand style i kič uzore u izboru haljine, jer golo ne znači lijepo još manje ženstveno”, ističe ona.

“Ne treba se utrkivati u količini novca koji će se potrošiti, već razumno, u skladu sa mogućnostima planirati budžet”, dodaje Martinović koja smatra da bi ovo mogao biti i savjet roditeljima koji u želji da ugode djetetu često griješe.

“Ne umanjujući značaj te čarobne haljine u životu svake maturantkinje, treba imati u vidu da je to ipak haljina za jednu noć. Posljednjih godina sve veće socijalne i materijalne raslojenosti, maturska haljina je, nažalost, postala simbol drame u mnogim porodicama. Umjesto da bude simbol radosti”, zaključuje ona.

Slično misli i Jovanović koji je protekle godine za nekoliko maturantkinja besplatno obezbijedio haljine.

“Došlo je vrijeme kada naša zemlja ima mnogo siromašnih, kao nikada do sada i iz tog razoga mnoge djevojke ne odlaze na matursko veče ili su, ukoliko se pojave, nezadovoljne time što su obukle, jer nemaju finansijskih sredstava. Poznat sam po humanitarnim akcijama tako da je i moja pomoć maturantkinjama bila očekivana”, ispričao je on.

“Posuđivao sam haljine djevojkama čije porodice primaju socijalnu pomoć, ne samo u Crnoj Gori, već i u Srbiji. Tako će biti uvijek, i ove, i svih narednih godina”, obećava on, a zatim daje savjet ovogodišnjim maturantkinjama i polumaturantkinjama.

“Treba da budu svjesne svojih godina, što znači da polumaturantkinje ne smiju ličiti na maturantkinje kao što često vidimo. Neka budu svjesne svoje figure, da prikriju nedostatke, a ne da ih ističu, da biraju model koji im odgovara i da sve urade sa dozom elegancije u zavisnosti od godina”, poruka je Jovanovića, dok Banović - Džuver smatra i da djevojčice od 14 godina nikako ne smiju ličiti na maturantkinje.

“Ne treba pretjerivati ni u čemu, to treba da bude ljupka, dječja priča u veselim bojama, sa ravnim cipelicama, jer zašto bi izgledale starije nego što jesu, sa teškom šminkom i frizurom. To je neumjesno i tu treba roditelji da reaguju”, njen je zaključak.

“U obje varijante treba odabrati shodno mogućnostima i finansijskom stanju i da se sa malo više mašte, a manje ulaganja provedu lijepo. Jedna japanska poslovica kaže da je u 18. godini i đavo lijep. Tako da su oni svi lijepi i sjajni sa osmijehom”, uz smijeh odgovara dizajnerka, koja dodaje da se djevojke mogu inspirisati haljinama koje nađu na internetu, ali da ne treba da očekuju modele sa crvenih tepiha.

“To treba da se prilagodi, jer haljine namijenjene za crvene tepihe vrijede po desetine hiljade eura. To je neumjesno, neprikladno i na kraju krajeva neizvodljivo, ali može biti inspiracija. Dosta je i do umješnosti dizajnera, jer treba haljinu prilagodi ne samo budžetu, već i ličnosti od 18 godina. Ne može neko da dođe i kaže ‘želim haljinu kao Nikol Kidman’ - niti si Nikol, niti ideš na mjesto gdje ide ona, niti ti to priliči”, objasnila je on.

“Danas roditelj treba da odvoji novac ne samo za haljinu, torbu i cipele, već i za šminku, probnu šminku, frizuru i probnu firuru… Nema više razlike između haljine i vjenčanice, jer se prave od istih materijala, samo što nisu bijele već u boji”, tvrdi ona.

Njena koleginica, Nada Koljenšić ističe i da je bitno da djevojke nose ono što im se dopada i u čemu se dobro i ugodno osjećaju.

“Moje sugestije se uglavnom tiču detalja ili boja kojima se vizuelno prikrivaju ili ističu određeni djelovi tijela. Naše djevojke su odlično upućene u modna dešavanja i uglavnom znaju šta im dobro stoji”, pojasnila je ona, dok Lida Marđonović tvrdi da je njen prvi savjet da odrede stil prema tipu ličnosti i karakternim osobinama.

“To može biti elegantan, romantičan, klasičan, opušten ili bilo koji drugi stil, samo da je svoj. Zato što stil treba da diktira trend, a ne obrnuto. Ako se prepustimo trendu, a nemamo dovoljno samopouzdanja ili iskustva, rizikujemo modne greške ili tzv. faux-pas koje primjećujemo tek kada dođemo na javnu scenu”, pojasnila je ona.

“Sljedeći savjet je da pažljivo utvrdite figure, odnosno tjelesnu formu. Šezdeset odsto djevojaka ima formu kruške koja je ujedno i najzastupljenija u konfekcijskoj ponudi. Međutim postoji još 11 drugih koje treba znati i provjeriti kako bi naš model savršeno stajao”, ističe Marđonović.

“Visoke i mršave djevojke će izgledati glamurozno u sirena silueti, djevojkama sa više oblina empire haljina sa visokim strukom i suknjom koja pada. Uz jednostavnije haljine elegancija i glamur se postižu uz pomoć nakita. Nemojte da elegantna tašnica bude u boji cipela, jer je to pomalo dosadno”, savjetuje ona.

Ipak, nije najveća briga ispratiti trend po svaku cijenu, jer je najveći strah djevojaka da te posebne večeri ne ugledaju svoju haljinu na još nekome.

“Maturantkinje uglavnom imaju slične želje i modna viđenja, tako da je unificiranost, kao i u svakodnevnom odijevanju,i pored silnog dizajnerskog truda neminovnost. Zanimljivo je da već godinama u našoj maturskoj modi važe isti trendovi. Sve se vrti oko, manje više istih formi, glamura po uzoru na crveni tepih ili zvijezda granda što je još gore”, smatra Martinović.

“Nepoznavanje sopstvene figure takođe predstavlja problem - njoj se sviđa haljina koju nosi supermodel od 180cm i 55kg, a ona ima 20 centimetara manje i isto toliko kilograma više. Zatim, mama je vidi onako, tetka onako, a drugarica kaže nešto treće”, nastavlja ona.

Međutim, svi sagovornici su saglasni da se sa djevojkama može “izaći na kraj” ukoliko žele haljinu koja im nije prikladna.

“Zaista uvijek reagujem na takve zahtjeve. Ne znam zbog čega, ali me uvijek poslušaju. Uglavnom su to bili dekoltei što zaista nije primjereno njihovom uzrastu”, komentariše Koljenšić, dok Martinović to rješava razgovorom.

“U tom procesu početak je upoznavanje sa klijentkinjom, njenim željama, figurom i razmišljanjima. Potom slijedi ponekad vrlo iscrpljujući razgovori u kojima morate doći do zajedničkih rješenja, koje je najčešće kompromis. Djevojku treba dovesti do nivoa da sama shvati da je njen izbor neprikladan. Najteži je taj segment pedagoškog rada”, kaže ona i dodaje da brzo zadobije povjerenje djevojčica i djevojki, te da su mnogo veći problem majke.

“Iz mog dugogodišnjeg iskustva moram reći da su majke u kontekstu diskutabilnog maturskog glamura zahtjevnije od ćerki, da posljednjih godina u pretjerivanju primat uzimaju polumaturantkinje. Ukratko, maturska haljina je postala socio-fenomen kojim bi se trebalo baviti”, poručuje ona, a da je razgovor jedini način postizanja kompromisa, smatra i Marđonović.

“Dešava se da dođu sa zahtjevom koji nije primjeren njihovim godinama. Tada ih pitam da li je to jedini način da se istaknu u gomili. Drugo pitanje je da li zaista žele da im se rekreira već viđeni model. Do transformacije najčešće dolazi u toku razgovora o tjelesnoj formi i tada nastaje oduševljenje, jer smo došli zajedno do drugačijeg viđenja idealne pojavne slike”, prepričava ona, a zatim otkriva šta je ove godine u trendu.

“Ovogodišnji trend staje u nekoliko riječi: kratko, izrezi, čipka, pastelni look, metalni asesoar i metalik cipele”, kaže ona, a sličan odgovor daje i Jovanović.

“Sjajni materijali, srebrno i zlatno što se tiče matura, čipka je uvijek u trendu kao i til. Neka manje ‘skidaju’ modele sa internet da ne bi bile uniformisane, ako su u dilemi neka potraže savjet stilista ili dizajnera koji zaista imaju znanje”, poručuje on.

Koljenšić ističe da su u trendu sve nijanse roze, siva, srebrna, golubje plava i crvena, a od modela lepršave i haljine sirena kroja.

“Meni su interesantni modeli tzv. princeze, koje se rade od materijala koji imaju čvrstinu da zadržavaju oblik i tu obično koristimo til, brokat, taft”, istakla je ona.

Najskuplje haljine u kategoriji vjenčanica - i do 5000 eura

Sagovornici “Vijesti” bili su raspoloženi da otkriju i koliko novca djevojke treba da izdvoje ukoliko se odluče da za mature ili polumaturu obuku njihov model.

“Zavisno od modela i želja izrada košta od 50 do pet hiljada eura. Primjera radi Lupita Niongo je nosila haljinu sa kristalima od 150 hiljada dolara”, objasnila je Marđonović.

Većina dizajnera, poput Banović - Džuver odlučuje da već gotove modele predstavljene na revijama snizi i do 50 odsto, dok izrada po mjeri, naplaćuje od 220 do 800 eura.

“Najskuplje haljine su u kategoriji vjenčanica sa ručnim radom i koje su rađene da liče na pjevačice i glumice. Uglavnom se može i za manje od toga napraviti haljina koja kasnije može da se prepravi i nosi ponovo”, kaže ona, dok Martinović kreira haljine shodno budžetu.

“Sve počinje od tkanine i često je dogovoreni model u finalnom proizvodu varijacija iste osnove. Cijena zavisi od zahtjevnosti, vremena potrebnog za izradu, detalja, ručnog rada i varira od 150 do 250 eura”, poručuje ona, dok kod Koljenšić razliku u cijeni pravi i dužina haljine.

“Za polumaturu su 150 do 300, a duge od 200 do 450 eura. U oba slučaja može ići skuplje, ali to su već luksuzni modeli. Haljine prikazane na revijama su sa 20 odsto sniženja, jer je u pitanju već gotov proizvod”, rekla je ona.

Cijena haljina Jovanovića takođe zavisi od materijala, ručnog rada i utrošenog vremena, a kreće se od od 250 do 700eura.

“Što se tiče savjetovanja i stajlinga to nikada nisam naplatio i ne namjeravam”, istakao je on.

Galerija

Bonus video: