Nimanbegu o utiscima iz Milana: I dalje sam u nevjerici

Osjećaj kada vidite da se publika diže na noge je nov za mene, priznaje Edita
208 pregleda 2 komentar(a)
Edita Nimanbegu, Foto: Privatna arhiva
Edita Nimanbegu, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 29.09.2016. 18:04h

Crnogorska dizajnerka Edita Nimanbegu, nakon uspješnog nastupa na modnom događaju “Fashion Art and More” u Italiji, svoje kreacije predstavila je na Nedjelji mode u Milanu, 25. septembra.

“Utisci su pomiješani, i dalje sam u nekoj nevjerici . Bio je fantastično. Zadovoljna sam i ne znam šta bih rekla, jer se utisci još uvijek nisu slegli. Sada me čeka obrada fotografija, intervjui, ali i privatne porudžbine koje treba da završim”, počela je razgovor dizajnerka.

Njena kolekcija, koju je premijerno vidjela italijanska publika nosi naziv “She Who Fell to Eart”, a sačinjena je od devet modela, s obzirom na to da je Nimanbegu poziv dobila tek 9. juna.

“Meni je bilo napomenuto da postoji mogućnost da ću dobiti poziv za milanski Fashion Week, ali ja kada nemam ništa sigurno u rukama o tome ni ne razmišljam”, iskrena je kreatorka.

“Poziv je stigao dva mjeseca prije održavanja Nedjelje mode, a dobro je što su mi tražili samo devet modela, jer sam bila u, da tako kažem sekciji mladih dizajnera i toliko im je bilo dovoljno”, ispričala je Nimanbegu, dodajući da je među prisutnima vidjela puno poznatih ličnosti, blogera i kreatora.

“Ta kolekcija je logičan nastavak prethodne koja je takođe predstavljena u Milanu, a premijerno na Montenegro Fashion Weeku, što je bilo i moje prvo predstavljanje”, podsjetila je ona.

Dizajnerka je objasnila da nije mogla kao što inače njene kolege čine, samo da dopuni prethodnu kolekciju, jer su striktno zahtijevali da budu potpuno novi modeli.

Kako je Nimanbegu ranije objasnila, njena kolekcija je “priča o ženi koja nije sa ovog svijeta, ne pripada tu, ali pokušava da se prilagodi kako najbolje zna i umije”.

“Inspiraciju sam pronašla i u djelima slikara Gustava Klimta, koji je iznad svega slavio ženu kao ispunjenje svrhe života. Međutim, za razliku od prošle kolekcije sada ima romantičnijih momenata u vidu korišćenja nježnijih materijala poput svile i muslina, obogaćenih ručnim radom, dok krojevi ističu ljepotu ženskog tijela”, pojasnila je ona, dodajući da preovladavaju crna i zlatna boja, ali kolekcija sadrži i vedrije tonove.

“Ipak, ostajem dosljedna svom modnom izrazu koji podrazumijeva čiste forme”, istakla je ona, dodajući da će ovu kolekciju, ali dopunjenu, crnogorska publika vidjeti u novembru na Montenegro Fashion Weeku.

Dobila i ponudu za saradnju

Prema riječima Nimanbegu, utisci publike na njenu kolekciju bili su odlični.

“Komentari kolega su mi najbitniji, bilo je i veoma poznatih dizajnera i reakcije su bile savršene. Sam taj osjećaj kada vidite da se publika diže na noge, aplaudira i slika modele... to je bio potpuno nov osjećaj za mene i donekle to nisam očekivala”, priznala je Nimanbegu, koja je i prilikom prošle posjete Milanu dobila ponudu za poslovnu saradnju.

“Neki dogovori su već počeli da se realizuju, ali ne bih unaprijed otkrivala. Ponudili su mi saradnju sa Showroomom, to je agencija koja sakuplja mlade i talentovane ljude i njihov objekat je u samom centru Milana i ogroman je”, priča ona.

Bonus video: