Drugo veče

Smotra mode u Kotoru: Revije crnogorskih i američkih kreatora

La Quan Smith slovi za ljubimca američke modne scene, oblači Rijanu, Bijonse i Lejdi Gagu
306 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2014. 07:04h

Druge večeri 17. Internacionalne smotre mode sinoć su se predstavile crnogorske kreatorke Marina Banović-Džuver i Milena Đurđić, kao i američki dizajner La Quan Smith.

La Quan Smith slovi za ljubimca američke modne scene, oblači Rijanu, Bijonse, Lejdi Gagu, čak je i Mišel Obama nosila njegove modele. Žena, kako je vidi ovaj umjetnik, je personifikacija modernosti, senzualnosti i ženstvenosti koja vodi oslobađanju.

Linija kreatorke Banović-Džuver specijalno je kreirana za kotorsku reviju mode. Kolekciju čini 30 modela, uglavnom haljina, svijetlih tonova, od bijele do bež. Kreatorka je kombinovala materijale i ručni rad sa teksasom, a veći dio kolekcije urađen je od ćenara, koji se koristio za izradu košulja crnogorske nošnje.

Mileni Đurđić inspiracija je bila tišina, a naziv kolekcije, koju čini 15 modela je “Magnovenje”. Kreacije su intezivnih boja, jasnih i oštrih linija, s tim što je ovog puta ublažila prepoznatljivu konstrukciju sječenja i preklapanja i naglasila žensku siluetu. Svi modeli su funkcionalni u smislu višenamjenske upotrebe.

Pistom je prošetalo oko 15 - 20 manekenki iz Beograda i Crne Gore, među kojima je i Jelena Maćić i Ana Vukasović, koja je već dvije godine zaštitno lice Dolce&Gabane, ali i manekenke iz Kotora Ivana Milojko, Žaklina Iković i Milena Mačić. Za frizure i šminku manekenki pobrinuo se tim salona “Gardenia” iz Kotora na čelu sa Vedadom Žulićem.

Organizator manifestacije je modna agencija "Fabrika" i Opština Kotor, a smotru su podržali Ministarstvo turizma i Nacionalna turistička organizacija.

Direktorica modne agencije "Fabrika" Vesna Mandić istakla je da joj je drago što se ova međunarodna manifestacije organizuje u kontinuitetu, ističući da Smotra mode u Kotoru promoviše cijelu Crnu Goru i crnogorske kreatore koji to zaslužuju. Mandić je imenovala gradonačelnicu Kotora Mariju Ćatović za počasnu predsjednicu kotorske Smotre mode.

Galerija