slikarka i dizajnerka anja radulović za "vijesti"

Slatkiši i cvijeće pretočeni u modele

Slikarka i modna dizajnerka Anja Radulović, predstaviće na 24. Fashion Connectionu svoju prvu kolekciju “Blooming Winter”
1164 pregleda 0 komentar(a)
Model Anje Radulović, Foto: Andrija Boljević
Model Anje Radulović, Foto: Andrija Boljević
Ažurirano: 06.10.2019. 15:47h

Svoj debi pred crnogorskom u okviru druge večeri 24. izdanja Fashion Connection, 11. oktobra u Hotelu “Hilton”, imaće modna dizajnerka i magistar slikarstva na “Albertina Accademia delle Belle Arti” u Torinu, Anja Radulović iz Podgorice.

Najavljujući predstavljanje svoje prve modne kolekcije, ona je u razgovoru za dodatak “Magazin” pričala o modelima i inspiraciji koja ju je vodila tokom rada, te koliko su kreacije nosive.

Radulović se u okviru razgovora osvrnula i na slikarsku profesiju, pa se osvrnula i na to koliko je taj segment njenog života uticao na modni dizajn, izdvojila je i najljepše utiske sa predstavljanja svojih slika, prisjetila se rada na kostimima za operu “Krunisanje Daria”, a otkrila je i zašto je upravo sada pravi trenutak za njen debi u svijetu modne industrije.

“Mislim da je uvijek pravi trenutak da se predstavim radom za koji smatram da je spreman i zreo da bude prezentovan. Prvo sam se predstavila samostalnom izložbom u Galeriji Centar, a kolekciju vidim kao nastavak rada u atelju, pa je tako prilika za prikazivanjem rada u oblasti modnog dizajna uslijedila, prirodno, odmah zatim”, pojasnila je ona.

S obzirom na to da se prvi put predstavlja crnogorskoj publici, priznaje da postoji izvjesna trema, a otkriva i svoja očekivanja kada je u pitanju manifestacija Fashion Connection.

“Postoji ushićenje, ali i briga da sve prođe kako je planirano. Očekujem da će publika prepoznati posebnost kolekcije i vrijednovati lični pečat koji nosi. Tu mislim na primjenu ručnog rada i vunenog tkanja u odijevnim komadima, izbor formi kao i tekstura postignuti manipulacijom materijala, mogućnost jednostavnog kombinovanja pojedinačnih, nesvakidašnjih djelova garderobe za svakodnevne prilike”, nagovještava slikarka i modna kreatorka, koja objašnjava i kako je došlo do interesovanja za modni dizajn i rad u modnoj industriji.

“Potreba za trodimenzionalnim izrazom uvijek je postojala, a takođe i interesovanje za modni dizajn. Učeći od majstora zanata ručno rađenog veza, prateći različite tehnike tkanja, poželjela sam da i te vještine savladam, jer sam uvidjela kako ih mogu primijeniti u svom radu”, prisjeća se ona.

“A onda sam od svoje bake dobila i prvu mašinu za šivenje. Uz poznavanje geometrije i načina izrade krojeva kao indirektnog modelovanja na krojačkoj lutki, mogućnosti su neogranicene. Upravo ta širina izbora i toliko različitih pristupa u radu sa garderobom predstavlja sličnost sa procesom rada prisutnog u mom slikarskom ateljeu”, dodaje Radulović.

“Način razmišljanja koji je prisutan kroz umjetnički proces, a stečen akademskim obrazovanjem, primjenjujem u modnom ateljeu. Likovnost modne kolekcije tretiram na isti način kao što to radim na slici ili crtežu”, istakla je ona.

Na pitanje koliko se te dvije profesije međusobno prepliću, odnosno koliko znanje iz jedne koristi pri radu u drugoj, Radulović kaže:

“Stvaralački proces odnosno kreiranje je zajedničko ovim oblastima. Modni dizajn posmatram kao jedan dio primijenjene umjetnosti i trudim sa da zadržim takav pristup. Mislim da što više istražujem na polju likovne umjetnosti to više mogu da se dopunim u modnom dizajnu, isto tako istraživanja na polju dostignuća u modnom dizajnu i kroz tekstilne instalacije otvaraju nove ideje koje sprovodim u slikarskom ateljeu”.

Radulović je više puta imala priliku da svoje slike izlaže van Crne Gore, pa otkriva i sa koje izložbe nosi najljepše utiske.

“Imala sam tu čast da svoje radove prezentujem stranoj publici. Izdvojila bih učešće na prvom FISAD festivalu u Torinu. Zadovoljstvo je kada se prepozna kvalitet vašeg rada i van prostora Crne Gore, gdje sam se oblikovala u umjetničkom smislu. Ali ipak najveću tremu imam pred domaćom publikom, zato uživanje predstavljanja crnogorskoj sceni nije ništa manje od onog pred inostranoma”, tvrdi ona.

Na kraju, Radulović otkriva i kakva će biti njena prva kolekcija koja nosi naziv “Blooming Winter” (Cvjetanje u zimu).

“Kolekcija koju predstavljam na 24. Fashion Connectionu je nosiva i romantičnog karaktera. Tome doprinose cvjetni dezeni i tekstura samih materijala, ručno rađeni vez i detalji nastali slaganjem posebno biranih traka kako bi podsjetili na ređanje latica cvijeta. Prisutni su karneri, zvonasti rukavi, visoki struk i ‘A’ kroj haljina koji ističu ženstvenost u silueti modela”, opisuje slikarka i modna dizajnerka svoju prvu kolekciju.

Kako kaže, bilo je potrebno nekoliko mjeseci za cjelokupan proces rada na “Blooming Winter”.

“Volim da krenem od takozvanog kolaža inspiracije i sakupim na jedno mjesto sve što me motiviše za rad. Zatim radim skice i crteže za pojedinačne modele, biram paletu boja, materijale i dezene, a onda krećem u izradu krojeva i šivenje”, opisuje ona svoj radni proces.

“Na inspiraciju su najviše uticali poznati ženski užitci: slatkiši i cvijeće. Tako se u mojoj paleti boja za predstojedu sezonu nalaze nijanse lavanda, lila, ljubičasta, roza, ciklama... takozvane ‘candy colors’, ali i neizostavne crna i bordo. Materijali koji su zastupljeni su: brokat, saten, vještačka koža, vuna, skuba, pamuk... Ova kolekcija sadrži šesnaest modela za predstojeću sezonu jesen/zima 2019/2020. godine”, najavila je Radulović.

Sva trema nestaje kada dobijete aplauz publike

Iako je ovo njena prva kolekcija, Radulović ima iskustva kada je u pitanju kreiranje odjevnih komada, a jedan od njenih projekata bilo je osmišljavanje kostima za Vivaldijevu operu. “U pitanju je bio projekat u trajanju od dvije godine, koliko je potrebno da se pripremi kompletno muzičko-scensko djelo - opera ‘Incoronizazione di Dario” (Krunisanje Daria). Saradnja je ostvarena između Teatro Regio di Torino i Albertina Accademia di Belle Arti. Prilikom rada na ovom projektu grupa scenografa i kostimografa je radila zajedno od početka, na čelu sa režiserom Leom Muskatijem, a imali smo za cilj osmišljavanje kompletnog vizuelnog identita opere što je predstavljalo ogromnu odgovornost”, prepričava ona.

“Radna tenzija je očekivana s obzirom na to da je to bilo prvo izvođenje ove opere do tada. Ali sva trema nestane kada istupite na scenu nakon uspješno završene opere i dobijete veliki aplauz publike”, dodaje Radulović.

Upitana da li se generalno više interesujete za kreiranje kostima za potrebe opera i predstava ili je više interesuje kreiranje pret-a-porter odjeće, kaže da se ne može odlučiti ni za jedno ni za drugo.

“Volim kreiranje dramatičnog izgleda pogodnog za pozorišnu scenu, ali i objedinjavanje slikarskog pristupa za nosivu garderobu. Prilikom kreiranja kostima, imate određene smjernice od strane režisera, kostim mora pratiti unaprijed određenu vizeulnu temu predstave ili opere. Dok kod samostalnog kreiranja kolekcije imate potpunu slobodu pri izboru početne ideje kojom ćete se voditi. Oba pristupa smatram zanimljivim i vrlo rado se odazivam na rad u takvim projektima”, objasnila je ona.