Nakon pogrešnog pranja: Kako popraviti ućebani džemper?

Postoji trik kako da spasete džemper kojii se skupio tokom pranja

6258 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Vjerovatno se svakome, bar jednom, desilo da mu omiljeni džemper zaluta i bude opran na previsokoj temperaturi, sa jakom centrifugom i bude izložen sličnim postupcima koji za rezultat imaju smanjen i ućeban komad koji liči na dio dječije odjeće. Ipak, i dalje nije jedina opcija da ga bacite - postoji trik kako da spasite džemper kojii se skupio tokom pranja.

Šta raditi kada se džemper skupi

U posudu sa oko 5l hladne vode stavite džemper koji se skupio i dodajte oko dva decilitra balzama za kosu. Razvucite džemper ravnomjerno dok je u vodi i ostavite ga da prenoći u kadici. Ujutru ponovo razvucite, oblikujte džemper rukama i ostavite da stoji još 45 minuta u vodi. Nakon toga pažljivo isperite džemper ledenom vodom, nježno ga iscijedite i postavite na beli peškir da se osuši kada još jednom razvučete željeni oblik.

Drugi način

1. Napunite lavor mlakom vodom, u koju ćete dodati jednu mjeru baby šampona ili omekšivača za rublje. Ukoliko je vaš džemper od vune, onda svakako predlažemo da to bude omekšivač, kao i da povećate njegovi dozu na 1,5 mjeru.

2. Potopite džemper i ostavite ga da odstojii 15 minuta, što će uticati da se opuste vlakna tkanine.

3. Potom prospite vodu iz lavora i nježno iscijedite džemper. Nemojte ga ispirati čistom vodom.

4. Sljedeće što treba da uradite jeste da uzmete veći peškir koji ćete postaviti na ravnu površinu, staviti džemper na njega, pa potom ih zajedno uviti u rolnu. Peškir treba da apsorbuje višak tečnosti, a džemper treba da bude vlažan, ali ne i mokar.

5. Na kraju, uzmite nov i suv peškir, takođe ga stavite na ravnu površinu, pa postavite na njega džemper, koji ćete potom polako rukama razvući dok je još važan, i ostaviti ga tako da se osuši.

Ukoliko sastav to dopušta, možete probati i da, preko krpe, peglom vratite džemper u prethodnu veličinu.

Bonus video: