Bitno je da je udobno: Trendovi koji su obilježili 2020. i neće nestati

Fokus je bio na mekanim materijalima i jednostavnim krojevima, a estetika je pala u drugi plan

5887 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Instagram
Ilustracija, Foto: Instagram

U istoriji mode 2020. godina ostaće podvučena debelom crvenom crtom jer su pandemija koronavirusa i 'lockdown' korjenito promijenili trendove. Moda se definiše kao određen način života, odijevanja, ponašanja, svojstven jednom razdoblju i društvu, a ove godine to je bilo ležerno, neopterećeno, intimno, minimalistički. Udobnost i praktičnost bili su lajtmotivi svih trendova. Ljudi su tokom ove neobične godine počeli da se oblače za sebe, a ne za druge, imajući na umu udobnost. Fokus je bio na mekanim materijalima i jednostavnim krojevima, a estetika je pala u drugi plan, piše Jutarnji list

1. Maske

Sasvim neočekivano, zaštitne maske za lice postale su najbitniji i najtraženiji komad tkanine u 2020. To su shvatili i dizajneri pa su vrlo brzo prerasle okvir medicinske opreme i postale nezaobilazni modni dodatak.

odjeća
foto: Instagram

2. Trenerke

Kad je brutalno iskren Karl Lagerfeld izjavio da je trenerka znak "predaje i gubitka kontrole nad životom" vjerovatno nimalo nije slutio da će u jednom trenutku postati neizbježne. Odjednom, trenerka je savršeni ležerni dodatak svakoj garderobi, a trendu su pomogle i poznate modne kuće koje su trenerku dodale u svoje luksuzne kolekcije. One su danas profinjene, ležernih silueta i često pastelnih tonova, minimalističke, bez izraženih logotipa i udobne. Zvijezde kao što su Kendall Jenner i Justin Bieber počele su "luksuzna-trenirka" look servirati fotografima još 2018., a sada se trend zakotrljao i osvojio svijet. Čak je i nenadmašna ikona stila, slavna urednica američkog Voga Ana Vintur objavila fotografiju na kojoj nosi trenerku.

odjeća
foto: Instagram

3. Birkenstok papuče

Za gotovo sve one koji se bave proizvodnjom cipela, ovo je bila grozna godina. Niko nikud nije išao, svi sjede kući i rade preko Zooma pa im trebaju udobne papuče i moždapatike kad odluče da prošetaju dvorištem ili prvom livadom. Zato su vječne Birkenstok pauče ostale i dalje popularne - mogu biti papuče, a možete u njima i napolje. Ako je hladno, možete ih nositi i na čarape. Istina, to izgleda grozno, ali i tzv. ružna moda je u trendu. Naime, uprkos prekidima u lancu snabdijevanja, firma Birkenstok premašila je prodaju 2019. u prvih 10 mjeseci ove godine, rekao je izvršni direktor Oliver Rajhert. Njemačke fleksibilne, ortopedske papuče s plutanim đonom i dva kaiša sa kopčama pretvorile su se u apsolutni modni trend koji već neko vrijeme ne pokazuje znakove slabljenja, navodi Lyst.

odjeća
foto: Instagram

4. Bijelo žensko odijelo

Ono što je 2018. bilo pink odijelo koje je uz Hilari Klinton popularisala i Bijonse u spotu snimljenom u Luvru, 2020. je - bijelo odijelo. Roze odijelo tada je pomelo modni svijet, kako piste, tako i pristupačnije 'high street' brendove, a sada s Kamalom Harris, novoizabranom potpredsjednicom SAD-a, počinje era moćnog bijelog odijela. Kad je Kamala Harris za svoj prvi govor na mjestu izabrane potpredsjednice u novembru obukla bijelo odijelo i bluzu, prisluškivala je snažnu istorijsku simboliku. Bijela je bila jedna od tri boje koje su favorizirale sifražetkinje, a nosila ju je i prva Afroamerikanka izabrana u Kongres 1968. Bijelo odijelo simbolizuje otpor i nepogrešivo je moćno. Ipak, treba pripaziti sa dodacima da ne bi počelo da liči na modernu vjenčanicu.

odjeća
foto: Instagram

5. 'Teddy' kaput

Italijanski modni brend Max Mara sagradio je pravo malo carstvo samo na savršeno mekanom kaputu boje kamilje dlake, a kad je lansirao originalan 'teddy' kaput na tržište u svojoj zimskoj kolekciji za 2017., nije im ni palo na pamet da će ih za koju godinu kopirati gotovo svaki postojeći modni brend.

Ovaj model kaputa rekordnom je brzinom postao planetarno popularan, a osim klasičnih neutralnih nijansi, popularne su pastelne, šarene verzije kojima su pretrpane prodavnice već u prvim hladnijim danima. Nosi se uz patike, čizme, cipele s potpeticom... sve podnosi i prije svega je - udoban - što je bio najtraženiji osjećaj prošle godine.

odjeća
foto: Instagram

Bonus video: