Najtraženije: Kakve torbe će se nositi ove godine?

Takozvane 'hobo' torbe se svojom opuštenom formom uklapaju u neformalniji modni stil

19582 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

"Hobo bags" svoje ime, ali i oblik duguju zavežljajima od tkanine u kojima su skitnice (hobo) na štapovima nosile sve što su posjedovale. Od tog načina nošenja stvari krajem 19. vijeka do danas prošlo je mnogo vremena, a taj tip torbe doživio je mnoge transformacije i suprotno svom skromnom originalu, postao pravi statusni simbol, piše Elle.

torbe
foto: Pinterest

Prva zvanična ‘hobo’ torba bila je Gilda, dizajnirana 1936., a hobo bags popularizovali su hipiji 1960-ih čijem životnom stilu je taj tip torbe savršeno odgovarao. U svijet visoke mode hobo torbe ulaze 1950-ih, kada je modna kuća Gucci lansirala model Fifties Constance. Njime se Jackie Kennedy sedamdesetih zaklanjala od paparazza, pa je u istoriji model ostao zapamćen kao – Jackie i postao sinonim za dobar ukus i eleganciju.

Gucci
Guccifoto: Pinterest

Prošle godine Gucci je lansirao Jackie 1961 – ‘hobo bag’, torbu koja je tokom kratkog vremena postala je omiljeni modni dodatak koji su nosile brojne influenserke i slavne osobe: Elle Fanning, Cate Blanchett, Harryja Stylesa i Kaie Gerber.

Chanel
Chanelfoto: Pinterest

Kreativni direktor Guccija nije jedini koji je ove sezone u modu vratio torbu u obliku polumjeseca. Bottega Veneta, Chanel, Ganni samo su neki od brendova koji su u svoje kolekcije uvrstili torbice u koje staje sve što nam treba i koje u svakodnevni stil unose dozu šika i sportske elegancije.

Bonus video: