Koko Šanel: Sedam "izuma" na kojima su joj žene i danas zahvalne

Prije 80 godina pantalone su nosili samo muškarci. Koko Šanel to je promijenila zauvijek. Smatrala je da žene moraju imati jednaku slobodu kao muškarci, te da ih korseti i suknje fizički sputavaju

5535 pregleda 5 komentar(a)
Koko Šanel, Foto: Instagram/Pinterest
Koko Šanel, Foto: Instagram/Pinterest

Ovih dana navršilo se pola vijeka od smrti modne pionirke Koko Šanel. Gabriel Boner, poznatija kao Koko Šanel umrla je u 88. godini u pariskom hotelu Ric, u kojemu je živjela, 10. januara 1971. godine. Bila je nedjelja, 9 ujutro, ali je ona radila na novoj kolekciji, koja je predstavljena nakon njene smrti. Čitav život posvetila je modnoj karijeri, držala se jednostavnih stilskih pravila, u ono vrijeme vrlo modernih, gotovo revolucionarnih.

Koko Šanel
Koko Šanelfoto: Instagram/Pinterest

Smatrala je da žena ima pravo na sopstveni način života, kao i udobno odijevanje. Odrasla u vrijeme korseta, dio djetinjstva provela je u sirotištu, gdje su je časne sestre naučile da šije. Već je u mladim danima shvatila da je odijevanje stav i način života te da se odjeća mora prilagoditi kretanju. Ali, u to vrijeme, početkom prošlog vijeka, žensko je odijevanje služilo imidžu ukrasa, sputavajući svakodnevicu na razne načine – teški slojevi haljina i postava, korseti i razni krojački elementi ženama nijesu olakšavali kretanje, piše 24sata.hr.

Teško je zamisliti kako bi svijet izgledao da Koko Šanel nije stvorila kultne modne predmete koje i danas nosimo.

1. Bižuterija

Koko Šanel gotovo da nije bilo moguće vidjeti bez gomile lažnih bisera oko vrata, a upravo je ona prva počela da dizajnira bižuteriju. Izrađivala ju je od lanaca, perlica i stakalaca i nosila uz ležernu/sportsku dnevnu odjeću. Na ideju da dizajnira bižuteriju došla je želeći da omogući ženama da kupuju jeftiniji nakit kako bi njime mogle da upotpune svaku odjevnu kombinaciju.

Glumica Romi Šnajder u Šanel kostimu
Glumica Romi Šnajder u Šanel kostimufoto: Instagram/Pinterest

2. Ženske pantalone

Prije 80 godina pantalone su nosili samo muškarci. Koko Šanel to je promijenila zauvijek. Smatrala je da žene moraju imati jednaku slobodu kao muškarci, te da ih korseti i suknje fizički sputavaju. Prelomni trenutak dogodio se kada je shvatila da ne može da jaše konja u dugoj suknji, pa je doslovno skinula pantalone sa muškog jahača i obukla ih.

3. Ženski kostim

Ideju i za ovu modnu ikonu dizajnerka je pozajmila posudila iz muške mode, odnosno muškog odijela. Jaknica bez okovratnika, ispletenog uzorka i s metalik dugmadima i suknja koja sužava, činile su kostim od tvida idealnim za žene koje su poslije Drugog svjetskog rata željele da izgrade karijeru u dominantno muškom poslovnom svijetu. Kostim su, između ostalih, nosile Odri Hepbern, Grejs Keli i Džeki Kenedi.

Koko Šanel
foto: Instagram/Pinterest

4. Majica na mornarske pruge

Koko Šanel je mnoge inspiracije crpila iz svoje domovine, pa tako i za majicu na mornarske pruge. Posmatrajući francuske ribare u majicama s bijelim i plavim prugicama, sinulo joj je da bi takav jednostavan uzorak fantastično izgledao i na ženama. Dizajnirala je najjednostavniju verziju majice na mornarske pruge, a kasnije su prugice prenesene na pantalone, cipele, torbe i druge modne dodatke.

Pruge u jednoj od novijih Šanel kolekcija
Pruge u jednoj od novijih Šanel kolekcijafoto: Instagram/Pinterest

5. Preplanuli ten

Početkom 20. vijeka u modi je bio bijeli ten. Preplanula koža povezivala se s nižom, odnosno radničkom klasom. A onda je Koko Šanel slučajno izgorjela pod suncem na Francuskoj rivijeri. Kada se vratila u Pariz, prijatelji su se divili njenom osunčanom tenu. Tako je nekad prezirana preplanulost postala simbol bogatstva i ljepote i trend koji nikada neće nestati.

6. Žersej

Još jedna stvar koju je Koko Šanel ''ukrala'' od muškaraca je žersej. U njeno vrijeme taj udobni materijal koristio se samo za izradu muškog veša. Za žene je to značilo potpuni preporod jer su do tada nosile samo krute i neudobne, ali skuplje materijale. Jeftiniji žersej Šanel je nabavila kada je zbog Drugog svjetskog rata došlo do nestašice skupih tkanina, piše zadovoljna.hr.

Koko Šanel
foto: Instagram/Pinterest

7. Mala crna haljina

Koko Šanel željela je da stvori haljinu pristupačne cijene koja će biti dostupna ženama iz svih društvenih slojeva, odnosno najširem tržištu, haljinu koja će moći da se nosi na bezbroj načina. I tako je nastala mala crna haljina, najpopularnija haljina na svijetu. Kada je prvi put predstavljena 1926. godine, Vog je pisao da će ovakva haljina postati vrsta uniforme za sve žene i za sve ukuse. Gotovo 90 godina kasnije mala crna haljina i dalje ima jednaku moć.

Mala crna haljina iz jedne od posljednjih Šanel kolekcija
Mala crna haljina iz jedne od posljednjih Šanel kolekcijafoto: Instagram/Pinterest

Bonus video: