Perjane jakne: 10 savjeta za pravilno pranje u mašini i sušenje

Pranje i sušenje perjane jakne u kućnoj radinosti uvijek je riskantno, ako se odlučite da to uradite morate biti pažljivi

21932 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Uglavnom se preporučuje da se perjane jakne nose na hemijsko čišćenje, ali ono je relativno skupo, pa se mnogi odlučuju da ih operu u veš mašini.

Međutim, prilikom pranja i sušenja tog odjevnog komada znaju da iskrsnu problemi, najčešće sa skupljanjem perja u unutrašnjosti jakne, zbog čega ona izgubi svoj originalni oblik. Kako ne biste uništili svoju omiljenu zimsku jaknu, pročitajte nekoliko savjeta.

Pranje

1. Nemojte prati više jakni odjednom. Perjana jakna će se napuniti vazduhom tokom panja i zauzeti većinu prostora u bubnju zato nemojte pretrpati mašinu i perite samo jednu jaknu.

2. Ne koristite klasični deterdžent. Obavezno perite jakne od perja tekućim deterdžentom za osjetljive tkanine ili specijalizovanim dterdžentom za taj tip odjeće.

3. Prije pranja u mašinu ubacite loptice. Silikonske ili teniske – izaberite sami, i nikako nemojte da to zaboravite jer će one pomoći u sprječavanju grudvanja perja tokom pranja. Nemojte se uplašiti ako jakna 'izađe' neprepoznatljiva iz mašine jer ćete je pravilnim sušenjem vratiti u prvobitno stanje. 4. Perite perjane jakne na programu za osjetljivo rublje. Svaka mašina ima drugačije programe, ali za pranje jakni od perja uvijek birajte one za osjetljivo rublje tokom kojih temperatura vode ne prelazi 30 ili 40 stepeni.

5. Izbjegavajte centrifugu. Jakne od perja ne morate prati više od jednom ili maksimalno dva puta godišnje, a kada ih perete, nemojte koristiti centrifugu. Sušenje

1. Ako ste planirali da jaknu sušite napolju, pričekajte vjetrovit dan. Pranje perjane jakne planirajte unaprijed i obvezno provjerite prognozu vremena prije toga. Vjetar će pomoći bržem i lakšem sušenju jakne.

2. Redovni rastresajte jaknu tokom sušenja. Možete da je stavite na žicu ili položite na sušač, ali obavezno je rastresajte s gornje i donje strane kako biste rasporedili perje. Uzmite je za kragnu ili gornji dio i protresite, a zatim i za donji dio pa ponovite postupak.

3. Obratite pažnju na grudve od perja. Perjanoj jakni treba dosta vremena da se osuši, ponekad i dva do tri dana ako je sušite tokom vlažnog i hladnog vremena i bez pomoći vjetra. Dokle god imate problema s razbijanjem i rastresanjem grudvica perja, to znači da je jakna iznutra još uvijek vlažna pa se perje zbog toga ne odvaja. Jakna na izgled i na dodir može djelovati potpuno suvo, ali grudvice su znak da se iznutra još uvijek nije osušila.

4. Budite oprezni sa sušenjem umašini za sušenje. Uvijek to radite na najnižoj temperaturi, nikada na visokoj. Brzinsko sušenje na visokoj temperaturi osušiće je samo spolja, a iznutra je ostaviti vlažnom. U mašinu za sušenje obavezno stavite silikonske ili teniske loptice baš kao i kod pranja.

5. Centrifuga je posljednje rješenje za skupljeno perje. Pranje i sušenje perjane jakne u kućnoj radinosti uvijek je riskantno i morate znati da uvijek postoji mogućnost da se ošteti. Upravo se zato ne preporučuje korištenje centrifuge tokom pranja.

Međutim, ako ste u potpunosti osušili svoju jaknu, ali nijeste zadovoljni konačnim izgledom i načinom na koji se perje rasporedilo, jaknu možete staviti na program suve centrifuge sa najmanjim brojem obrtaja. To vam može pomoći da u potpunosti rastresete perje, ali neka to uvijek bude posljednje rješenje.

Bonus video: