Modeli skrojeni od veganskih materijala

Nakon uspjeha sa nakitom i parfemima, dizajnerka Katarina Zlajić priprema modnu liniju

4475 pregleda 85 reakcija 3 komentar(a)
Katarina Zlajić, Foto: Privatna Arhiva
Katarina Zlajić, Foto: Privatna Arhiva

Crnogorska dizajnerka nakita, Katarina Zlajić, godinama privlači pažnju širom Evrope, svojim radom, a uskoro bi mogla osvojiti i ljubitelje garderobe sa dizajnerskim potpisom.

Iako u svijetu mode vlada nepisano pravilo da se veliki dizajneri tek nakon osvajanja tržišta sa odjevnim kreacijama oprobaju u kreiranju parfema i nakita, Katarina Zlajić dokazuje da se do uspjeha može doći i obrnutim putem. Kao što je i pri dizajniranju nakita ponudila originalna rješenja, tako i za kreiranje odjevnih komada nudi nešto potpuno novo za crnogorsko tržište - modele skrojene od veganskih materijala.

U intervjuu za “Vijesti” prije nekoliko godina, otkrila je ambiciju da osim nakita kreira i odjeću, a ovoga puta otkriva kako je realizovala svoju ideju.

“Shaka brend nastao je kao posljedica viđenja svijeta oko nas i buđenja svijesti o svemu onome što nas okružuje, pokreće i na šta možemo uticati. Čekao se samo pravi trenutak kada će ova priča oživjeti, jer sam dugo priželjkivala i radila na tome da se ostvari”, ispričala je Zlajić.Naziv brenda Shaka (Šaka) ukombinovan je sa logom koji i podsjeća na ruku, a dizajnerka potvrđuje da se ne radi o koincidenciji.Ona priznaje da i logo i naziv brenda imaju skriveno značenje.

“Shaka brend je spreman da prima i daje, sa željom da zajedno kreiramo, učimo, razvijamo se i rastemo. Prihvatanje promjena je najveća sloboda koju možemo dostići, fokusiranjem naše svijesti na trenutni momenat u kome je snaga stvaranja najveća”, pojašnjava ona. “Spirala koja je savršen odraz i sklad sa prirodom lice i naličje svega što nas okružuje pa i nas samih. Njoj možemo pripisati osobine nesvjesnog, unutrašnjeg, novog, tek započetog, ali sa svakim narednim krugom mi otvaramo jedna nova vrata, nova poglavlja u našim životima iz kojih izlazimo bogatiji za jedno novo iskustvo, znanja i postajemo svjesniji”, nastavlja sagovornica “Vijesti”.

Prema njenim riječima, sve navedeno služi tome da nas podsjeti da nismo sami na planeti.“...I da sve oko nas već funkcioniše kao savršen mehanizam. Spirala nam dopušta da zakoračimo u taj svijet bez predrasuda”, ističe Zlajić.

Ono po čemu će se njen brend razlikovati su materijali koji će biti ne samo organski već i veganski, a Shaka se izdvaja i po etičnosti pri izradi, nasuprot velikih svjetskih brendova čije modele, u većini slučajeva, izrađuje jeftina radna snaga.Na pitanje kako je donijela odluku da za njen brend ova pravila budu ključna, Zlajić odgovara da je jednostavno na izradu modela prenijela pravila po kojima i sama živi.

“Shaka zagovara održivu proizvodnju, koja brine o čovjeku, životnoj sredini i životinjama. Ideja je etički pristup modi, povezivanje sa ljudima i životnom sredinom”, ističe ona.“Proizvodnja sa znatno manjom količinom odjeće, odjeća koja je kvalitetna, napravljena da se u njoj prijatno i lijepo osjećate, a da pri tom dugo traje”, nastavlja ona i dodaje da će modeli biti napravljeni od materijala koji su održivi, odnosno od sertifikovanog organskog tekstila, pamuka, lana i konoplje.

“Smatram da je to važno, jer danas više nego ikada se odjeća izrađuje od vjestačkih materijala poput poliestera i raznih prisutnih hemikalija. Osim što nije dobro za životnu sredinu, nije dobro ni za naše zdravlje jer na kraju ipak sve završi u našem tijelu”, poručuje Zlajić.

“Shaka kao vegan brend je nastao iz mog ličnog uvjerenja, jer kako drugačije kad sam i sama vegan više od šest godina i mislim da životinje ne bi trebalo da služe ljudima za bilo kakvu upotrebu. Životinje su ljubav”, poručuje ona. Kako kaže, materijale koji će ispuniti njene uslove u Crnoj Gori nije mogla naći, pa ih nabavlja u inostranstvu.Takve, organske materijale, karakteriše ekološka i društveno odgovorna proizvodnja, te su takvi tekstili sertifikovani prema GOTS-u (Globalni standard organskog tekstila), što prema riječima Zlajić, pruža potrošaču vjerodostojno uvjerenje.

“Osigurava da je tkanina uzgajana organski, bez pesticida i insekticida, nema GMO, nema štetnih hemikalija, nema dječjeg rada, za bojenje tkanine ne koriste se boje ili tinte koje su klasifikovane kao alergene. Takođe, dokazano je da odjeća od organskih materijala ne stvara alergije i iritacije na koži prilikom kontakta i nošenja”, nabraja ona. “Kada imate kontrolu kvaliteta kao i poštovanje socijalnih standarda pravilne trgovine duž cijelog proizvodnog lanca, možete osigurati krajnje dobar i smislen rezultat - vrhunsku ekološku i održivu proizvodnju”, sigurna je dizajnerka.

Modele izrađene od takvih materijala crnogorska publika vidjeće već za mjesec dana, tvrdi Zlajić.“Prvi modeli za prikazivanje bi trebalo da budu spremni u martu, kao i pokretanje onlajn prodavnice”, najavljuje ona, a zatim otkriva više i o samim modelima. “Radiću odjeću i za žene i za muškarce. Modeli će biti bez razlike u polu i veličini. Biće svedeni, prefinjeni, sa inovativnim dizajnerskim rješenjima i tehnikama izrade, jednostavni u pažljivo odabranim bojama”, nagovijestila je Zlajić, a zatim otkrila i gdje će zainteresovani moći da pogledaju njene modne kreacije.

“Planirana je izložba u Muzeji i galerije Podgorice. Neke druge manifestacije nisu način na koji bih predstavila rad. Uglavnom sve će biti dostupno na online shopu veoma brzo”, obećava ona.

Na kraju razgovora, Zlajić ima lijepe vijesti i za ljubitelje njenog nakita. “Trenutno sam postavila novu kolekciju nakita. Uskoro ću objaviti i online shop za nakit sa mojim potpisom. U međuvremenu, izabrana sam kao jedan od prvih 500 dizajnera koji su se pridruzili Not Just A Label maloprodajnoj revoluciji. Na NJAL platformi i njihovoj online prodavnici se trenutno prodaju moji proizvodi”, pohvalila se sagovornica “Vijesti”.“Takođe, stručnjaci kompanije Pantone izabrali su moje proizvode kako bi ih predstavili na tržištu u okviru Pantone pop-up shopa”, istakla je Zlajić.

Bonus video: