Liče na one udobne i tražene: Papuče sa sumanutom cijenom

Uprkos nevjerovatno visokoj cijeni, papuče napravljene od Birkin torbi već su našle svoje prve kupce, ali ne ide loše ni njemačkom brendu Birkenstock

8484 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Bikriknstock/Instagram
Ilustracija, Foto: Bikriknstock/Instagram

Kompanija MSCHF predstavila je tzv. Birkinstock papuče, koje čine kombinaciju klasičnih Birkenstock sandala i Birkin torbi od krokodilske kože. Ni jedna od ove dvije marke nije zvanično odobrila ovaj miks. Međutim, kreativni direktori MSCHF izjavili su da im je bio veliki izazov da uništavanjem skupih, prestižnih stvari naprave nešto sasvim novo, takođe luksuzno.

papuče
foto: Bikriknstock/Instagram

Oni smatraju da, ako su Birkin torbe važile za investiciju vrjedniju od zlata, onda to moraju biti i nove sandale, napravljene od njih. Tako su formirali i cijenu - papuče koštaju od 36 000 do 76 000 dolara.

papuče
foto: Bikriknstock/Instagram

Ovo je drugi put da je MSCHF šokirao svijet, od 2019. godine kada je predstavio tzv. Isusove cipele. Zaprvo su to bile Nike Air Max 97 potopljene u rijeku Jordan. Vodeći se parolom što bizarnije, to prodavanije, ograničenu seriju rasprodali su vrlo brzo, i to za 1425 dolara po paru.

A da svaka roba nađe svog kupca, ispostavilo se i u slučaju novih Birkinstock sandala. Reper Future se na svom Instagram profilu pohvalio ekskluzivnim sandalama.

I dok ludost namijenjena bogatima cvjeta, ne ide loše ni njemačkom brendu Birkenstock. Prodaja njihovih papuča se prošle godine, nakon uvođenja karantina povećala za 50 odsto. Mnogi ove papuče smatraju ružnima, ali prošlog ljeta one su bile i te kako moderne.

papuče
foto: Bikriknstock/Instagram

Jedno od najprepoznatljivijih imena u modnom svijetu nastalo je u Njemačkoj, još 1774. godine, no Birkenstock papuče su tek 1964. ušle na tržište u obliku u kojem ih poznajemo danas – s fleksibilnim, ortopedskim đonom od plute i dva kaiša s kopčama.

papuče
foto: Bikriknstock/Instagram

Pored popularnosti udobnih stvari koje je donijela pandemija, Birkenstock papuče se u modnom vrhu održavaju i uz pomoć saradnje sa nekim od najvećih modnih imena današnjice, kao i time što plasiraju brojne nove trendi modele, te nema sumnje da će opstati na listama modernih stvari.

Bonus video: