VAŽNE SITNICE

Kako razlikovati kvalitetnu od loše odjeće: Cijena nije pokazatelj

To što ste nešto skupo platili ima više veze s brendiranjem i marketingom nego sa samim kvalitetom odjeće. Stručnjaci za tekstil i prodavci otkrili su devet 'caka' pomoću kojih možete vidjeti isplati li se nešto kupiti ili ne. Na primjer, dugmad od plastike u boji metala na odjeći i plastični patent zatvarači odaju lošeg proizvođača

7424 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Cijena nije uvijek pokazatelj kvaliteta, naročito ako je riječ o kupovini odjeće. Ponekad se stvari kupljene na masovnoj rasprodaji mogu nositi godinama, dok se predmet iz prodavniceluksuzne marke može izobličiti nakon trećeg pranja. Neophodno je znati trikove kojima ćete lakše utvrditi je li odjeća kvalitetna ili nije.

1. Test opipavanjem

Pokušajte da se prilikom izbora komada odjeće fokusirate na gustinu i težinu materijala. Tehnolozi tekstila koriste poseban izraz nazvan 'gustina površine', što znači koliko grama teži 1 kvadratni metar. Što je veći ovaj broj, to je tkanina kvalitetnija.

Neće vam trebati posebni alati za mjerenje gustoće. Držite predmet u rukama i procijenite njegovu gustoću. Izuzetno tanak i labav materijal brzo će se suziti i istegnuti na pojedinim mjestima koja pokrivaju, na primjer, laktove ili koljena. Druga metoda za provjeru kvaliteta je ispitivanje odjeće na svjetlu. Neravnomjerna providnost znak je da je predmet lošeg kvaliteta.

2. Provjerite unutrašnjost

Uzorak šava trebao bi da se podudara na dobro izrezanim predmetima. Ako se ne podudara, znači da je proizvođač odlučio da uštedi novac. To se odnosi ne samo na prednju stranu predmeta već i na unutrašnjost.

Kako bi odjeća dobro pristajala tijelu, materijal za postavu trebao bi da bude gust, ali mekan. Ako je predmet izrađen od elastičnih tkanina, poput pletenine, i njihova bi postava trebala da bude elastična. Važi i obrnuto: ako je predmet izrađen od čvrstog materijala, poput vune ili pamuka, i materijal unutrašnjosti trebao bi dabude neelastičan, piše Brightside.

3. Protrljajte tkaninu

Grudvice na odjeći uveliko utiču na cjelokupni izgled tkanine. Najčešće nastaju na sintetičkim materijalima, tkaninama s kratkim vlaknima, mješavini sintetike i prirodnih tkanina i pletenim stvarima.

Prije svega, provjerite sastav. Što više sintetičkih (poliesterskih, elastanskih, akrilnih, poliamidnih ili najlonskih) vlakana ima, to će se predmet prije prekriti grudvicama. Na vunenoj odjeći pojavljuju se brzo, ali s vremenom nestaju sami od sebe. Da biste razumjeli hoće li se pojaviti ili ne, morate intenzivno trljati jedan komad tkanine o drugi - materijal lošeg kvaliteta počeće odmah da se odvaja i grudva.

4. Provjerite džepove

Prije slanja odjevnog predmeta u prodavnicu, dobar proizvođač zatvori bočne džepove jakni i kaputa. To je učinjeno kako bi predmet zadržao dobar izgled za prezentaciju. Tako ušiveni džepovi ne popuštaju i ne ispupče se nakon brojnih proba. Donji dio na kaputima i sakoima obično je ušiven iz istog razloga. Nakon kupovine predmeta možete držati ušivene džepove zatvorene, dok šav na leđima sakoa i kaputa treba razrezati, prenosi

5. Sa sobom ponesite maramicu

Loše obojena odjeća ne samo da boja stvari koje nosite uz nju, već vam može i ispustiti boju na koži. To se posebno odnosi na farmerice. Jednom kad se malo oznojite ili vas uhvati kiša, garantovano ćete dobiti noge slične štrumfu. Da se to ne bi dogodilo, unaprijed naučite hoće li tkanina puštati boju ili ne. Da biste je testirali, uzmite mokru bijelu salvetu ili mokru maramicu i protrljajte tkaninu. Ako se oboji, tkanina koju provjeravate pušta boju i vjerojatno će izgubiti dio svog šarma nakon pranja.

6. Provjerite dodatke

Korištenje loše izrađenih dodataka još je jedan način da proizvođači uštede novac. Dugmad od plastike u boji metala na odjeći i plastični patent zatvarači odaju lošeg proizvođača. Kvalitetno izrađena odjeća ima prekriven patentni zatvarač. Rupice za dugme moraju biti dobro obrađene i uz odjeću morate dobiti rezrvno dugme ili dva. Ako odjeća ima plastičnu dugmad, provjerite da nijesu pretanka.

7. Pomirišite

Jeste li ikad primijetili da neke velike prodavnice s odjećom imaju određeni miris? To je sve zbog formaldehida. To je organski gas oštrog i neprijatnog mirisa. Uz njegovu pomoć odjeća se dazinfikuje i sprečava se pojava buđi na stvarima. Velika količina formaldehida je opasna i može izazvati alergije. To znači da odjeću ne treba samo dodirivati ​​i isprobavati, već i pomirisati. Kvalitetna odjeća ne smije da ima oštar miris. Obično će imati neutralan miris ili miris laganog parfema.

8. Provjerite šavove

Ako su nogavice pantalona ili farmerica uvijene ili ako je šav ispod koljena neravan, znači da imate posla s neispravnim predmetom. To je zato što je ili pogrešan rez ili je pogrešno sastavljen. To ne samo da je neprijatno za nošenje, već vizuelno krivi noge i daje im dodatni volumen.

9. Test sa upaljačem

Ne preporučujemo da ovaj eksperiment uradite u prodavnici. Ponekad proizvođači odjeće skrivaju sastav odjeće, a kupac umjesto 100% pamuka dobija mješavinu pamuka i poliestera. Da biste saznali sastav tkanine, ne morate je odnijeti u laboratoriju. Zapravo to možete shvatiti kod kuće. Uzmite dio rezervnog parčeta tkanine sa dugmetom - ili pažljivo izvucite jedan konac iz predmeta - i zapalite ga.

Lan i pamuk sagorijevaju na isti način. Imaju visok procenat celuloze, što znači da tkanina u vatri miriše na izgoreli papir. Prirodna vlakna izgaraju jako i brzo, ostavljajući malu količinu bijelog dima. Viskoza je izrađena od prirodnog drveta hemijskom metodom. Brzo gori, miriše na izgorjeli papir i ostavlja sivi dim i pepeo. Vuna i svila mirišu na spaljenu kosu ili perje. Polako gore, vlakna im se uvijaju i vatra se brzo gasi. Akril gori jarko žutim plamenom s malim bljeskovima. Nakon hlađenja stvara tvrdu kuglicu. Acetatna vlakna (sintetika) izgaraju žutim plamenom i imaju kisjelkasti miris poput sirćeta. Vještački materijali gore slabo žutom bojom, ispuštajući crnu čađu. Nakon izgaranja stvaraju stvrdnutu kuglu.

Preporučujemo za Vas